Καλύτερα να παίρνεις τα βουνά, παρά να σε βλέπουν σε κότερο

Καλύτερα να παίρνεις τα βουνά, παρά να σε βλέπουν σε κότερο

Τα μηνύματα που στέλνουν με τις διακοπές τους οι πολιτικοί ηγέτες

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει οι διεθνείς ηγέτες να κάνουν διακοπές σε περιόδους κρίσης; Αν ναι, πόσες και πού; Εχει σημασία για το κύρος και τη δημοτικότητά τους ποιο είναι το αφήγημα διακοπών που προσφέρουν στους πολίτες-ψηφοφόρους; Η λίστα των βιβλίων που διαβάζουν όσο ξεκουράζονται, τα σπορ στα οποία επιδίδονται, η επαφή τους με τους άλλους ταξιδιώτες; Η διαφορά κουλτούρας μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών είναι πάντως έκδηλη αν συγκρίνει κανείς π.χ. τις διακοπές των Γερμανών καγκελάριων και των προέδρων των ΗΠΑ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αν και Αμβουργέζος, επέλεξε φέτος τα βουνά του Αλγκόι, στις βαυαρικές Αλπεις, όπου διέμεινε συνολικά δύο εβδομάδες. Πρώτα τον «συνέλαβε» η εφημερίδα Bild, που δημοσίευσε τη φωτογραφία του με αθλητική περιβολή. Μαζί με τη σύζυγό του Μπρίτα Ερνστ εντοπίστηκαν εξάλλου από άλλους παραθεριστές και δέχτηκαν να βγουν μαζί τους μια σέλφι. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο καγκελάριος ζήτησε από τους δημοσιογράφους και τους θαυμαστές του να μείνει πάλι μόνος του. Η εξαιρετική φυσική του κατάσταση του επέτρεψε να ανεβεί και να κατεβεί εύκολα τα 675 μέτρα υψόμετρο, έγραψε ο τοπικός Τύπος. «Εμοιαζε χαλαρός, σε καλή διάθεση και προσιτός στον κόσμο», είπαν αυτόπτες μάρτυρες, που σημείωσαν ικανοποιημένοι πως η Γερμανία έχει πάλι έναν καγκελάριο που περνάει τις διακοπές του στα πάτρια εδάφη. Δεν ξεχνούν ότι η προκάτοχός του Αγκελα Μέρκελ έκανε διακοπές στο νότιο Τιρόλο, στη βορειοανατολική Ιταλία, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επίσης στην Ιταλία αλλά στα νότια, στην ακτή Αμάλφι, ο Χέλμουτ Κολ στη λίμνη Βόλφγκανγκ της Αυστρίας.

Καλύτερα να παίρνεις τα βουνά, παρά να σε βλέπουν σε κότερο-1
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επέλεξε φέτος τα βουνά του Αλγκόι, στις βαυαρικές Αλπεις, όπου διέμεινε συνολικά δύο εβδομάδες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη πραγματοποιήσει κάποιες σύντομες αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα, με πρώτο εκείνο μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου, όταν εθεάθη με λευκό μπλουζάκι Lacoste, μαύρο σορτς και γυαλιά να βολτάρει κρατώντας το χέρι της Μπριζίτ στην Κυανή Ακτή. Στην αρχή της πανδημίας, το καλοκαίρι του 2020 είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση η απόφασή του να πάει διακοπές και μάλιστα με σκάφος, όταν η μισή υφήλιος ήταν υποχρεωμένη να καθίσει σπίτι της σε συνθήκες καραντίνας. Ειρωνικά σχόλια και συγκρίσεις με τον Ράμπο και τον Μαντ Μαξ πυροδότησαν οι φωτογραφίες του πάνω σε τζετ σκι.

Η ασφαλέστερη καλοκαιρινή διαμονή για τους Γάλλους προέδρους είναι στην επίσημη θερινή κατοικία στο μεσαιωνικό κάστρο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, την οποία εγκαινίασε πρώτος ο Σαρλ ντε Γκωλ το 1968. Εκτοτε ο Φρανσουά Μιτεράν υποδέχθηκε εκεί τον Χέλμουτ Κολ, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί και η πρώτη του σύζυγος Σεσιλιά, πήγαν μόνο μια φορά εκεί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε μια τάση να δημιουργεί σκάνδαλα με κάθε του εξόρμηση, ακόμη και την πρώτη. Λίγες μέρες αφότου επικράτησε της Σεγκολέν Ρουαγιάλ το 2007, ο Σαρκοζί και η τότε Πρώτη Κυρία, Σεσιλιά, επιβιβάστηκαν στο πολυτελές γιοτ του δισεκατομμυριούχου φίλου τους, Βενσέν Μπολορέ, με προορισμό τη Μάλτα. Η γαλλική Le Monde φιλοξένησε γελοιογραφία στην οποία το προεδρικό ζεύγος κάνει ηλιοθεραπεία στο ντεκ του σκάφους και ζητάει από τους φτωχούς να κάνουν λιγότερο θόρυβο. Παράλληλα, ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης, Φρανσουά Ολάντ, επέκρινε τον Σαρκοζί επειδή έκανε διακοπές των οποίων το κόστος ισοδυναμεί με μισθούς 17 ετών για έναν εργάτη. Γενικά οι διακοπές πολιτικών με σκάφη καλό είναι να αποφεύγονται, όπως έχει δείξει και η ελληνική εμπειρία.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς παρέμεινε στη χώρα του σε αντίθεση με τους προκατόχους του, Αγκελα Μέρκελ, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Χέλμουτ Κολ, που προτιμούσαν Ιταλία ή Αυστρία.

Ο Μπάιντεν

Ταπεινής καταγωγής ο Τζο Μπάιντεν συνήθως περνάει τις διακοπές του σε μία από τις δύο ιδιοκτησίες του στο Ντελαγουέρ. Εκεί, στην παραλία του Ρίχομποθ, λατρεύει να παίζει με το γερμανικό του τσοπανόσκυλο. Oσο απλός όμως ακούγεται ο τρόπος που ξεκουράζεται, τόσο προκλητικός είναι ο αριθμός των ημερών που αναπαύεται. Αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό ο Μπάιντεν θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει πάει τις περισσότερες διακοπές σε σχέση με τους προκατόχους του. Απ’ όταν ανέβηκε στον θώκο, έχει περάσει το ένα τρίτο της θητείας του μακριά από τον Λευκό Οίκο (το «χρυσό κλουβί», όπως συνηθίζει να το αποκαλεί) είτε στο Καμπ Ντέιβιντ, είτε στο νησί Ναντάκετ, είτε στο Ντελαγουέρ.

Oι σημερινοί ηγέτες εμφανίζονται πολύ πιο ταπεινοί στα γούστα τους από την προηγούμενη γενιά. Π.χ. ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του θητεία περνούσε τις διακοπές του στο Μάρθας Βίνγιαρντ, σε μια τεράστια φάρμα η οποία στη συνέχεια πωλήθηκε στον διάσημο αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ενοίκια στο δημοφιλές νησί της Μασαχουσέτης φτάνουν έως και 50.000 δολάρια την εβδομάδα, κάτι που σχολιάστηκε επισταμένως από τον αμερικανικό Τύπο όσο ο Ομπάμα ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου.

Καλύτερα να παίρνεις τα βουνά, παρά να σε βλέπουν σε κότερο-2
Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αγαπούσε να παίζει γκολφ στο κλαμπ του χλιδάτου Mar-a-Lago. [EPA / JIM LO SCALZO]

Ουδείς είχε προσδοκίες ταπεινότητας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αγαπούσε τη Φλόριντα για να παίζει γκολφ στο κλαμπ του Mar-a-Lago. Τέλος, αν και επικριτικός απέναντι στον Σαρκοζί, τον οποίο έψεγε για την τάση του να συγχρωτίζεται με ζάπλουτους επιχειρηματίες, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ απέφευγε εξίσου την επίσημη προεδρική κατοικία, επικαλούμενος την έλλειψη ιδιωτικότητας: προτιμούσε ένα από τα τρία σπίτια του στις Κάννες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή