Ουκρανία: Στο στόχαστρο του Κιέβου το ηθικό των ρωσικών δυνάμεων

Ουκρανία: Στο στόχαστρο του Κιέβου το ηθικό των ρωσικών δυνάμεων

Η Ουκρανία εντείνει τον ψυχολογικό πόλεμο, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τις ρωσικές αποτυχίες

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Όπως αναφέρει το Κίεβο, ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη ανακτήσει 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, δίνει διαφορετική εικόνα: Περιγράφει την αποχώρηση των στρατιωτών της από την περιφέρεια του Χαρκόβου ως ανάγκη ανασύνταξης δυνάμεων προκειμένου ο ρωσικός στρατός να εστιάσει την προσοχή του στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Ο ισχυρισμός αυτός, μεταδίδει το BBC, συναντά αντιδράσεις ακόμα και στη Ρωσία, ενώ πολλοί χρήστες των social media κάνουν λόγο για «αποχώρηση-ντροπή».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει πετύχει «σημαντική πρόοδο» στη διάρκεια της αντεπίθεσης του, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του πολέμου. «Οι Ρώσοι διατηρούν πολύ σημαντικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς επίσης εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά. Συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν αδιακρίτως εναντίον όχι μόνο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, όπως είδαμε».


Ουκρανία: Στο στόχαστρο του Κιέβου το ηθικό των ρωσικών δυνάμεων-1
Reuters


Ψυχολογικός πόλεμος

Την ίδια ώρα, κι όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ των New York Times, οι ουκρανικές δυνάμεις –έχοντας καταγράψει σημαντικές επιτυχίες κατά την προέλαση τους- κυρίως στα βορειοανατολικά, επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από την ορμή της χερσαίας επίθεσης θέτοντας έναν ακόμα στόχο: το ηθικό των ρωσικών δυνάμεων

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι ο ουκρανικός στρατός διπλασίασε τις εκκλήσεις προς τους Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν και υποστηρίζει ότι υπό κράτηση βρίσκεται μεγάλος αριθμός Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου

Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της χώρας, χωρίς να αναφέρει στοιχεία, ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα έχει σταματήσει να στέλνει νέες μονάδες επειδή πολλοί εθελοντές «αρνούνται κατηγορηματικά την προοπτική υπηρεσίας σε συνθήκες μάχης».

Την ίδια ώρα, ανώτεροι αξιωματούχοι του Ουκρανικού στρατού αξιοποιούν τη δυναμική που προέκυψε από την αστραπιαία ανακατάληψη εδαφών ως ευκαιρία πειθούς προς τους Ρώσους στρατιώτες. Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ότι «αγωνίζονται για έναν χαμένο σκοπό».

Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει την αντεπίθεσή του και στο νότο, στην περιοχή της Χερσώνας. Στη δημοσιότητα δίνει περιορισμένες πληροφορίες και απαγορεύει την πρόσβαση στο μέτωπο για τους δημοσιογράφους.

Ο αριθμός των Ρώσων αιχμαλώτων δεν έχει γίνει γνωστός, ωστόσο το να πείσει τους Ρώσους να παραδοθούν είναι κεντρικό μέρος της στρατηγικής στην εξελισσόμενη αντεπίθεση.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες δημοσίευσαν -όπως υποστηρίζουν- κλήσεις από Ρώσους στρατιώτες που παραπονιούνται για έλλειψη στρατιωτικών προμηθειών, καθώς και βασικών ειδών – όπως φαγητό και νερό.

Αυτές οι υποκλοπές δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα, σημειώνει το ρεπορτάζ των ΝΥΤ.


Λαβρόφ: Η Δύση έχει εξαπολύσει πρωτοφανή υβριδικό πόλεμο

Η Δύση εξαπέλυσε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, ο οποίος έχει αποκτήσει πρωτόγνωρο χαρακτήρα, με στόχο να καταστρέψει τη σταθερότητα στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνεδρίαση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου υπό το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εδώ και πολλά χρόνια, η Δύση έχει εξαπολύσει έναν πραγματικό υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η οποία, μετά την αναγκαστική έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, έχει ήδη αποκτήσει έναν πρωτόγνωρο χαρακτήρα και ο στόχος δηλώνεται ανοιχτά – να καταστρέψει την οικονομία [της Ρωσίας]. Εσχάτως, έχουν ήδη ζητήσει την ανοιχτή χρήση κυρώσεων για να υπονομεύσουν και τη σταθερότητα στη Ρωσία», είπε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, οι συστάσεις του Επιχειρηματικού Συμβουλίου υπό το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία να αναπτύξει μια πρακτική γραμμή.

«Παραδοσιακά, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε επίκαιρα ζητήματα διπλωματικής υποστήριξης για τις μη οικονομικές δραστηριότητες των ρωσικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.


CNN: Πώς οι Ουκρανοί εξέθεσαν τη γύμνια του ρωσικού στρατού

Μέσα σε πέντε μέρες, από την περασμένη Τετάρτη ως την Κυριακή, οι ρωσικές δυνάμεις απώλεσαν τουλάχιστον 338 κομμάτια σημαντικού στρατιωτικού υλικού –από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τανκς και φορτηγά– καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με αριθμούς από τον ιστότοπο πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx, καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπήκαν σε ρωσικά εδάφη σε μια επίθεση που έχει καταπλήξει τους Ρώσους με την ταχύτητα και το εύρος της.

Ουκρανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα στρατεύματα του Πούτιν φεύγουν ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα με ό,τι μέσο μπορούν να βρουν, ακόμη και παίρνοντας αυτοκίνητα από τον άμαχο πληθυσμό στις περιοχές που είχαν καταλάβει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Αυτές οι ρωσικές απώλειες συνιστούν τη συσσώρευση ενός πλήθους υπαρχόντων προβλημάτων, καθώς τώρα οι Ρώσοι συγκρούονται μετωπικά με έναν ουκρανικό στρατό που ήταν υπομονετικός, μεθοδικός και εμποτισμένος με δισεκατομμύρια δολάρια δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στον οποίον η Ρωσία δεν μπορεί να αντισταθεί. Και χωρίς μια δραστική και δυνητικά αντισυμβατική παρέμβαση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι ουκρανικές νίκες είναι πιθανό να επιταχυνθούν, λένε αναλυτές.

Πολλά από τα προβλήματα της Ρωσίας – κακή και άκαμπτη ηγεσία, κακό ηθικό των στρατευμάτων, ανεπαρκής υλικοτεχνική υποστήριξη και υλικό που πλήττονται από θέματα συντήρησης – ήταν εμφανή από τα αρχικά στάδια του πολέμου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT