Φον ντερ Λάιεν: Θα υπερισχύσουμε, ο Πούτιν θα αποτύχει

Φον ντερ Λάιεν: Θα υπερισχύσουμε, ο Πούτιν θα αποτύχει

Το Ουκρανικό και τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο της ομιλίας της για την κατάσταση της Ενωσης

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει ο ετήσιος λόγος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ενωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είχε μόλις ανακοινώσει την επίτιμη καλεσμένη – την πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα. Δεν ήταν φυσικά τυχαία επιλογή – ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε τον πυρήνα του λόγου της κ. Φον ντερ Λάιεν, ενός λόγου που, κάθε Σεπτέμβριο, θέτει τις νομοθετικές και πολιτικές προτεραιότητες της χρονιάς που έπεται. «Ποτέ πριν δεν έχει συγκληθεί για την κατάσταση της Ενωσης αυτό το Κοινοβούλιο, ενώ ένας πόλεμος οργιάζει σε ευρωπαϊκό έδαφος» – άρχισε τον λόγο της. Αυτός, ξεκαθάρισε, δεν είναι μόνο ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά της ενέργειάς μας, της οικονομίας μας, των αξιών, του μέλλοντός μας. «Είναι η απολυταρχία κατά της δημοκρατίας», είπε, «και στέκομαι εδώ με την πεποίθηση πως, με κουράγιο και αλληλεγγύη, ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα υπερισχύσει».

Οσον αφορά την ενεργειακή κρίση, η οποία αποτέλεσε κεντρικό θέμα της Ολομέλειας, τόνισε πως μπορεί οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ε.Ε. να είναι στο 84%, και μόνο το 9% των εισαγωγών φυσικού αερίου να είναι πλέον από τη Ρωσία (πέρυσι ήταν 40%), αλλά δεν είναι αρκετό. «Η Ρωσία συνεχίζει να χειραγωγεί την αγορά ενέργειας», σημείωσε· «αυτή η αγορά δεν λειτουργεί άλλο».

Κάποια από τα επείγοντα και προσωρινά μέτρα που ανέφερε αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τα κράτη-μέλη, τη μείωση χρήσης ρεύματος στις ώρες αιχμής και πλαφόν στα κέρδη εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους –πρόταση που είπε ότι θα αποφέρει περισσότερα από 140 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη–, ενώ ανακοίνωσε και ένα τέλος αλληλεγγύης για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων. «Πρέπει να κάνουμε μια βαθιά και περιεκτική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε, ανακοινώνοντας τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τράπεζας υδρογόνου, που θα επενδύσει 3 δισ. ευρώ στην αγορά υδρογόνου.

Θα μείνουν οι κυρώσεις

Η πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει πόλεμο κατά της οικονομίας, των αξιών και του μέλλοντος της Ε.Ε.

Ντυμένη στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, επαίνεσε τους Ουκρανούς για το θάρρος τους. Παρότι ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας –«οι σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως»– είναι εδώ για να μείνουν και υπογράμμισε τον αντίκτυπό τους –παραδείγματος χάριν, δεν πετάνε αεροπλάνα της εταιρείας Αεροφλότ γιατί δεν έχουν ανταλλακτικά που εισάγουν από την Ε.Ε.–, δεν ανακοίνωσε καινούργιες, όπως ζητούν οι Ουκρανοί.

Ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση σχολείων και πως η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ενιαία Αγορά της Ε.Ε. Αναφερόμενη στους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας, δήλωσε: «Είστε μέλη της οικογενείας μας, το μέλλον σας είναι στην Ενωσή μας και η Ενωσή μας δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς εσάς».

Κλιματική αλλαγή

Αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας πως η Ε.Ε. θα ενισχύσει τον πυροσβεστικό της στόλο με 10 ακόμη αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, καθώς και στα εμβόλια, στο δημόσιο χρέος –σημειώνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στις μειώσεις χρέους αλλά και περισσότερη ανάληψη ευθυνών στις υποχρεώσεις–, στις ελλείψεις προσωπικού, σε μια νέα πρωτοβουλία που αφορά την ψυχική υγεία.

Μιλώντας για το λίθιο και τις σπάνιες γαίες, που όπως είπε αντικαθιστούν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο «στην καρδιά της οικονομίας μας», η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως θα πρέπει να αποφευχθεί μία ακόμη εξάρτηση από μια χώρα, φωτογραφίζοντας την Κίνα, όπου γίνεται επεξεργασία του 90% του λιθίου. Θα πρέπει, τόνισε, να γίνουν συμφωνίες με φερέγγυες χώρες, όπως η Χιλή, το Μεξικό και η Νέα Ζηλανδία.

Μεταναστευτικό και δημοκρατία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την κατάσταση της Ενωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ανακοίνωσε το πακέτο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, ως απάντηση στην απειλή που δέχονται, μέσω παραπληροφόρησης, οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες από «ξένους αυταρχικούς ηγέτες», και τόνισε πως μέσα στη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει νομοθετικά μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στα κράτη-μέλη. Οσον αφορά το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν έκανε τη θέση της ξεκάθαρη. «Οι πράξεις μας προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες δεν θα πρέπει να είναι εξαίρεση», είπε. Κλείνοντας τον λόγο της, μίλησε για δύο νεαρές Πολωνές εθελόντριες που όταν ξεκίνησε ο πόλεμος οργάνωσαν την υποδοχή των προσφύγων στη Βαρσοβία. «Εδειξαν σε όλους τι μπορούμε να καταφέρουμε οι Ευρωπαίοι όταν έχουμε κοινό σκοπό», δήλωσε, «αυτό είναι το πνεύμα της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή