Μήνυμα Ερντογάν από τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Μήνυμα Ερντογάν από τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Στο Ουζμπεκιστάν ταξίδεψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και έτσι κάνει πραγματικότητα τον μακροχρόνιο στόχο του, που ήταν να έρθει πιο κοντά με τις χώρες-μέλη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο Ουζμπεκιστάν ταξίδεψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και έτσι κάνει πραγματικότητα τον μακροχρόνιο στόχο του, που ήταν να έρθει πιο κοντά με τις χώρες-μέλη.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο συμβολισμός της παρουσίας του προέδρου της Τουρκίας σε αυτή τη σύνοδο, την ώρα που η Αγκυρα έχει έντονα προβλήματα στις σχέσεις της με τις χώρες της Δύσης, ίσως να είναι και ένα μήνυμα που θέλει να στείλει ο ίδιος σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, πάντα με τη βοήθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα παραστεί στην έναρξη της συνόδου κορυφής, θα πάρει μέρος στην οικογενειακή φωτογραφία και θα μιλήσει στη δεύτερη συνεδρία.

Σημαντική η παρουσία

Η παρουσία του Ερντογάν θεωρείται σημαντική, καθώς είναι πρώτη φορά που ως πρόεδρος της Τουρκίας θα προσεγγίσει περισσότερο τις χώρες που συμμετέχουν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2012 ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε αναφερθεί στους στόχους της Αγκυρας και είχε δηλώσει ότι «τις προάλλες στο ταξίδι μου στη Ρωσία είπα στον Πούτιν “όλο μας κάνεις πλάκα και μας λες τι δουλειά έχετε στην Ε.Ε.”. Τότε του είπα “κι εγώ να σου κάνω πλάκα. Εντάξτε κι εμάς στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, κι εμείς να επανεξετάσουμε το θέμα της Ε.Ε.”».

Συμμετέχει στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας και στην οικογενειακή φωτογραφία των μελών.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου 2013, πάλι σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Τούρκος πρόεδρος φανερά εκνευρισμένος για τις καθυστερήσεις με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ε.Ε. αντί να μας καθυστερεί, ας μας πει την αλήθεια κι εμείς θα δούμε τι θα κάνουμε. Γι’ αυτό τις προάλλες είπα στον κ. Πούτιν “εντάξτε μας στην πεντάδα της Σαγκάης. Κάντε το κι εμείς να αποχαιρετήσουμε την Ε.Ε., να αποχωρήσουμε”. Δεν είναι σωστό βέβαια να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα πριν ετοιμαστούν οι εναλλακτικές. Ο πληθυσμός όλων ξεπερνάει την Ε.Ε. κι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να είμαστε μαζί με τις χώρες που έχουμε κοινή κουλτούρα».

Στις 22 Νοεμβρίου 2013, στη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «λέω στον κ. Πούτιν πάρτε μας στη Σαγκάη για να λυτρωθούμε από αυτό το βάσανο (σ.σ. της αναμονής για την ένταξη στην Ε.Ε.)».

Τις προθέσεις του να απομακρυνθεί από τη Δύση είχε εκφράσει ο ίδιος και στις 9 Μαρτίου 2016, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από τις επισκέψεις σε Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν, όπου είχε αναφέρει πως «η Τουρκία θα πρέπει να είναι ευέλικτη. Δεν πρέπει να λέει “για μένα τα πάντα είναι η Ε.Ε”. Και λέω γιατί η Τουρκία να μην είναι στον Οργανισμό της Σαγκάης;».

Συμβολική αξία

Ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Hurriyet Σεντάτ Εργκίν σε άρθρο του σχολιάζει ότι «κανένας δεν γνωρίζει σε τι θα μεταμορφωθεί ο Οργανισμός της Σαγκάης και τι ρόλο θα έχει μέσα σε αυτόν η ίδια η Τουρκία. Ομως η συμμετοχή και του κ. Ερντογάν με οποιοδήποτε καθεστώς και η παρουσία του στην οικογενειακή φωτογραφία θα έχει μεγάλη συμβολική αξία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή