Κίνα: Με εκφοβισμό και επιτήρηση, το Πεκίνο καταπνίγει τις διαδηλώσεις

Κίνα: Με εκφοβισμό και επιτήρηση, το Πεκίνο καταπνίγει τις διαδηλώσεις

Η αστυνομία αναζητεί τους διαδηλωτές, η καταστολή κλιμακώνεται

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μπαράζ καταστολής και ελέγχου των πολιτών που διαδήλωσαν προχώρησαν οι αρχές ασφαλείας της Κίνας, σε μία προσπάθεια του Πεκίνου να καταπνίξει τάχιστα τις μαζικές διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία περιπολεί στους δρόμους, ελέγχει τα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων και έφτασε στο σημείο να καλεί ορισμένους διαδηλωτές προκειμένου να τους προειδοποιήσει να μην επαναληφθεί η παρουσία τους σε συγκεντρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, με ορισμένους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στη χώρα από τα γεγονότα της Τιεν Αν Μεν το 1989.

Τη Δευτέρα, οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Πεκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς αστυνομικοί περικύκλωσαν όλα τα σημεία συγκεντρώσεων. Στη Σαγκάη, υψώθηκαν μεγάλα εμπόδια κατά μήκος του δρόμου όπου θα γινόταν η διαδήλωση και η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.

Άνθρωποι στην Κίνα -που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο κατά των περιορισμών για τον Covid- υποστήριξαν ότι η αστυνομία ήρθε σε επαφή μαζί τους, ασκώντας πιέσεις. Το BBC μεταδίδει ότι αρκετοί πολίτες στο Πεκίνο είπαν ότι η αστυνομία τους κάλεσε, ζητώντας πληροφορίες για το πού βρίσκονται. Δεν είναι σαφές πώς η αστυνομία ανακάλυψε την ταυτότητά τους.

Το CNN, σε κεντρικό του δημοσίευμα, σημειώνει ότι, τη Δευτέρα και την Τρίτη, η αστυνομία πλημμύρισε τους χώρους διαδηλώσεων σε μεγάλες πόλεις. Η ισχυρή αστυνομική παρουσία έχει αποθαρρύνει τους διαδηλωτές από το να συγκεντρωθούν, ενώ οι αρχές σε ορισμένες πόλεις έχουν υιοθετήσει τακτικές τις επιτήρησης που χρησιμοποιούνται στη δυτική περιοχή του Σινζιάνγκ για να εκφοβίσουν όσους διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας δεσμεύτηκε να «διατηρήσει αποτελεσματικά την κοινωνική σταθερότητα».

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σεν Γουέντζινγκ, χωρίς να αναφερθεί στις διαδηλώσεις, προέτρεψε τα μέλη της επιβολής του νόμου «να χτυπήσουν αποφασιστικά τη διείσδυση και τις δραστηριότητες δολιοφθοράς από εχθρικές δυνάμεις, καθώς και τις παράνομες και εγκληματικές πράξεις που διαταράσσουν την κοινωνική τάξη».

Αυτή η γλώσσα, προσθέτει το CNN, σηματοδοτεί τη βαριά καταστολή που αναμένεται να ακολουθήσει.

Κίνα: Με εκφοβισμό και επιτήρηση, το Πεκίνο καταπνίγει τις διαδηλώσεις-1
REUTERS/Tyrone Siu


Η σπίθα που άναψε την πυρκαγιά

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά από πυρκαγιά -την περασμένη Πέμπτη- σε πολυώροφο οικοδομικό τετράγωνο σε πόλη της δυτικής Κίνας, όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι οι περιορισμοί για τον Covid συνέβαλαν στους θανάτους, αν και οι αρχές το αρνούνται.

Ερωτηθείς εάν οι διαμαρτυρίες θα προκαλέσουν αλλαγή στους αυστηρούς περιορισμούς, αξιωματούχος είπε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να «συντονίζει και να τροποποιεί τα μέτρα της. Θα διατηρήσουμε και θα ελέγξουμε τον αρνητικό αντίκτυπο στη διαβίωση και τη ζωή των ανθρώπων».

Το κύμα των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το CNN, είναι το πιο διαδεδομένο από το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν το 1989.

Η πολιτική αμφισβήτηση είναι επίσης άνευ προηγουμένου, με ορισμένους διαδηλωτές να ζητούν ανοιχτά από τον Σι Τζιπίνγκ να παραιτηθεί.


ΝΥΤ: Η οικονομική πυριτιδαποθήκη

Η ακλόνητη προσέγγιση του προέδρου Σι στην πανδημία έχει βλάψει τις επιχειρήσεις και έχει στραγγαλίσει την ανάπτυξη, συμπιέζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σημειώνουν σε κεντρικό τους δημοσίευμα οι New York Times.

Ο απολογισμός της σκληρής προσέγγισης της Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο: η ανεργία των νέων έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ 20%, τα εταιρικά κέρδη μειώθηκαν και η οικονομική ανάπτυξη έπεσε πολύ κάτω από τις προβλέψεις του ίδιου του Πεκίνου.

Η οικονομική δυσπραγία έχει εντείνει την πίεση για χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας για να μπει ένα φρένο στην πτωτική τροχιά της οικονομίας και να αποκατασταθεί κατά ένα μέρος η κανονική ζωή για τους πολίτες της χώρας.

Η στρατηγική μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης για τον Covid έχει προκαλέσει απογοήτευση, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, καθώς δεν κατάφερε να αποτρέψει μία νέα μεγάλη αύξηση στα κρούσματα.

Προς το παρόν, η κυβέρνησης της Κίνας αρνείται να υποχωρήσει όσον αφορά στην αυστηρή προσέγγιση της για τον Covid, καθώς εκτιμά πως εάν χαλαρώσει τους περιορισμούς και οι μολύνσεις εκτοξευθούν, υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών θανάτων και της ταυτόχρονης συσσώρευσης ακόμα περισσότερων προβλημάτων στο καταπονημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Το ρεπορτάζ των New York Times επισημαίνει πάντως ότι η διατήρηση των αυστηρών περιορισμών με εκτεταμένα lockdown θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά σε μια ήδη επιβραδυνόμενη οικονομία.

«Η κυβέρνηση δεν έχει καλές επιλογές σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Μαρκ Γουίλιαμς επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics και πρόσθεσε: «Ό,τι κι αν κάνουν, είναι δύσκολο να δούμε πώς δεν θα επιβληθούν περιορισμοί σε μεγάλα τμήματα της χώρας, κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αποδυνάμωση της οικονομίας».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή