Ο Ελον Μασκ συνεχίζει την «κάθαρση» του Twitter

Ο Ελον Μασκ συνεχίζει την «κάθαρση» του Twitter

Με email «καθαίρεσε» τα μέλη του Συμβουλίου Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας λίγο πριν από τη συνάντησή τους

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Twitter του Ελον Μασκ διέλυσε εις τα εξ ων συνετέθη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, το Συμβούλιο Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, τη συμβουλευτική ομάδα περίπου 100 ανεξάρτητων οργανισμών πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημιούργησε η εταιρεία το 2016 για να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους, την εκμετάλλευση παιδιών, την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και άλλα προβλήματα στην πλατφόρμα.

Το συμβούλιο είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με εκπροσώπους του Twitter τη Δευτέρα το βράδυ. Ωστόσο, η εταιρεία ενημέρωσε την ομάδα μέσω email ότι τη διέλυε λίγο πριν από τη συνάντηση, σύμφωνα με πολλά μέλη.

Τα μέλη του συμβουλίου, που παρείχαν εικόνες του email από το Twitter στο Associated Press, μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω φόβων για αντίποινα. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανέφερε ότι το Twitter «επαναξιολογούσε τον καλύτερο τρόπο για να φέρει εξωτερικές απόψεις και ιδέες» και ότι το συμβούλιο «δεν είναι το καλύτερο όχημα για να κάτι τέτοιο».

«Η δουλειά μας για να κάνουμε το Twitter ένα ασφαλές μέρος πληροφόρησης θα προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο επιθετικά από ποτέ και θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε τις ιδέες σας στο μέλλον για το πώς να επιτύχουμε αυτό τον στόχο» ανέφερε το email, το οποίο φέρει την υπογραφή «Twitter».

Η ομάδα παρείχε αμισθί τεχνογνωσία και καθοδήγηση σχετικά με το πώς το Twitter θα μπορούσε να καταπολεμήσει καλύτερα το μίσος, την παρενόχληση και άλλους κινδύνους, αλλά δεν είχε διόλου αποφασιστικό χαρακτήρα και δεν εξέταζε συγκεκριμένες διαμάχες στο περιεχόμενο. Λίγο μετά την αγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων στα τέλη Οκτωβρίου, ο Μασκ είπε ότι θα σχηματίσει ένα νέο «συμβούλιο συντονισμού περιεχομένου» για να βοηθήσει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη.

Ο Ελον Μασκ συνεχίζει την «κάθαρση» του Twitter-1
©Associates Press

«Το Συμβούλιο Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter ήταν μια ομάδα εθελοντών που επί πολλά χρόνια αφιέρωναν χρόνο όταν τους συμβουλευόταν το προσωπικό του Twitter σχετικά με ένα ευρύ φάσμα διαδικτυακών προβλημάτων και ζητημάτων ασφάλειας» έγραψε στο Twitter το μέλος του συμβουλίου, Αλεξ Χολμς. «Ποτέ δεν λειτούργησε ως διοικητικό συμβούλιο και δεν είχε αποφασιστικό χαρακτήρα».

Το Twitter, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, είχε επιβεβαιώσει τη συνάντηση με το συμβούλιο την Πέμπτη με ένα email, στο οποίο υποσχέθηκε μια «ανοικτή συνομιλία και ερωταπαντήσεις» με το προσωπικό του Twitter, συμπεριλαμβανομένης της νέας επικεφαλής εμπιστοσύνης και ασφάλειας, Ελα Ιργουιν.

Αυτό συνέβη την ίδια ημέρα όπου τρία μέλη του συμβουλίου ανακοίνωσαν την παραίτησή τους με δημόσια δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter, η οποία ανέφερε ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ελον Μασκ, η ασφάλεια και η ευημερία των χρηστών του Twitter έχουν πάρει την κατιούσα».

Τα εν λόγω πρώην μέλη του συμβουλίου έγιναν αμέσως στόχος διαδικτυακών επιθέσεων, αφού ο Μασκ τροφοδότησε την κριτική εναντίον αυτών και της προηγούμενης ηγεσίας του Twitter, επειδή, κατά την άποψή του, δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στην πλατφόρμα.

«Είναι έγκλημα η επί τόσα χρόνια άρνησή τους να αναλάβουν δράση για την παιδική εκμετάλλευση» έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

Ο αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων στο συμβούλιο προκάλεσε ανησυχίες από εναπομείναντα μέλη που έστειλαν email στο Twitter νωρίτερα τη Δευτέρα ζητώντας από την εταιρεία να σταματήσει να διαστρέφει τον ρόλο του συμβουλίου. Αυτές οι ψευδείς κατηγορίες από τους επικεφαλής του Twitter «έθεταν σε κίνδυνο τα νυν και πρώην μέλη του συμβουλίου» ανέφερε το email.

Το Συμβούλιο Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, στην πραγματικότητα, διέθετε στους κόλπους του συμβουλευτική ομάδα που εστίαζε στην εκμετάλλευση των παιδιών. Αυτή η ομάδα περιελάμβανε το Εθνικό Κέντρο για παιδιά αγνοούμενα και υπό εκμετάλλευση, το Ιδρυμα Rati και την ομάδα YAKIN που απευθύνεται σε νέους και ενήλικες επιζήσαντες που χρειάζονται εκείνοι και οι οικογένειές τους βοήθεια.

Η πρώην υπάλληλος του Twitter, Πατρίσια Κάρτες, καθήκον της οποίας ήταν να σχηματίσει το συμβούλιο το 2016, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η διάλυσή του «σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον λογοδοσία». Η Κάρτες είπε ότι η εταιρεία επιδίωξε να προσδώσει παγκόσμια διάσταση στο συμβούλιο με ειδικούς από όλο το κόσμο που θα μπορούσαν να μεταφέρουν ανησυχίες σχετικά με το πώς οι νέες πολιτικές ή προϊόντα του Twitter ενδέχεται να επηρεάσουν τις κοινότητές τους.

Το συνέκρινε αυτό με την τρέχουσα πρακτική του Μασκ να ρωτά τους ακολούθους του στο Twitter προτού προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το περιεχόμενο ελέγχεται. «Δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το τι σκέφτονται οι ειδικοί» είπε.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή