Τουρκία – Hürriyet: O οδικός χάρτης για την αγορά των F-16 και το «αγκάθι» Μενέντεζ

Τουρκία – Hürriyet: O οδικός χάρτης για την αγορά των F-16 και το «αγκάθι» Μενέντεζ

Εξελίξεις αναφορικά με την αγορά F-16 από την Τουρκία προαναγγέλλει η εφημερίδα Hürriyet. Η ενδεχόμενη επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και το εμπόδιο του Κογκρέσου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για θετικό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας σχετικά με το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Hürriyet παρουσιάζοντας σε σημερινό της δημοσίευμα τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Αρχικά όπως αναφέρει αφαιρέθηκαν από το αμερικανικό νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό NDAA οι τροπολογίες που περιείχαν τους όρους για την πώληση F-16 από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών μέσα στον Ιανουάριο ώστε να «ξεπαγώσουν» οι συνομιλίες.

Έπειτα, δεν αποκλείεται να μεταβεί στις ΗΠΑ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά το αμερικανικό Yπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει έπειτα το Κογκρέσο για την πώληση των F-16.

Το «εμπόδιο» του Κογκρέσου

Παρά την πρόθεση του Λευκού Οίκου για να την ολοκλήρωση της πώλησης η Τουρκία θα πρέπει να ξεπεράσει και τις ενστάσεις στο Κογκρέσο. «Εάν δεν υπάρξει αντίρρηση εντός 30 ημερών, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ. Για να πραγματοποιηθεί η πώληση, δεν πρέπει να έχει αντίρρηση ούτε ένας γερουσιαστής στο Κογκρέσο» αναφέρει η Hürriyet σημειώνοντας τις αντιρρήσεις του Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Μάλιστα αναφέρει ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν δύο αιτήματα για συνάντηση με τον Μενέντεζ κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, αλλά ο Γερουσιαστής δεν θέλησε να τους συναντήσει.

Τέλος, αν τελικά το Κογκρέσο ανάψει το πράσινο φως οι ΗΠΑ θα αποστείλουν την προσφορά τους στην Τουρκία και εφόσον γίνει αποδεκτή θα ξεκινήσει η διαδικασία της προμήθειας των μαχητικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά 40 καινούργιων F-16 Block 70 και την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών της προκειμένου η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να διατηρήσει το αξιόμαχό της, μετά την αποπομπή της χώρας από το πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή