Ζελένσκι στις ΗΠΑ: Οι αθέατες πλευρές της επίσκεψης, 301 μέρες μετά την εισβολή

Ζελένσκι στις ΗΠΑ: Οι αθέατες πλευρές της επίσκεψης, 301 μέρες μετά την εισβολή

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όπλα, όπλα και περισσότερα όπλα»: Αυτή η φράση αναμένεται να κυριαρχήσει στα λόγια του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, την πρώτη στο εξωτερικό από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα που οι δυνάμεις του Πούτιν εισέβαλαν στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, 300 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, θα συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, με στόχο την ενίσχυση της «αντοχής και των αμυντικών ικανοτήτων» της Ουκρανίας εν μέσω επαναλαμβανόμενων ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι χειμερινοί μήνες αναμένεται να φέρουν αντιμέτωπους τους Ουκρανούς με άνευ προηγουμένου προκλήσεις, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της χώρας κάνουν τη ζωή των πολιτών εξαιρετικά δύσκολη.

Σε ένδειξη ότι το Κίεβο διπλασιάζει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη ενόψει ενός εξαντλητικού χειμώνα, ο πρόεδρος Ζελένσκι «σπάει» την παράδοση των 300 ημερών -απ’ όταν του προσφέρθηκε η έκτακτη αναχώρηση από το Κίεβο- και αφήνει την Ουκρανία για πρώτη του φορά από την έναρξη του πολέμου. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντήσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, όπου θα ευχαριστήσει για την υποστήριξη των ΗΠΑ, ζητώντας τη συνέχιση της ενίσχυσης.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ, είπε ότι η επίσκεψη καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλώντας στο Reuters, σημείωσε: «Αυτό βάζει επιτέλους ένα τέλος στις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς… να αποδείξει μια υποτιθέμενη αυξανόμενη ψύξη στις διμερείς μας σχέσεις».

Οι αμερικανικοί Patriot

Σύμφωνα με το NPR, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει πακέτο 2 δισεκ. δολ. σε νέα βοήθεια για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης αυτής με τους πυραύλους Patriot.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπαιδεύσουν τον στρατό της Ουκρανίας πώς να χρησιμοποιεί τους Patriot, είπε σε δηλώσεις του Αμερικανός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος.

Η επίσκεψη του Ουκρανού έρχεται καθώς οι Αμερικανοί βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, ο Κογκρέσο έχει παράσχει περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει ανησυχία για τα δισεκατομμύρια στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

Τον Οκτώβριο, ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη χορήγηση μιας «λευκής επιταγής» στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο Μακάρθι προαλείφεται ως Πρόεδρος της Βουλής τον Ιανουάριο.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, από την πλευρά του, σχολίασε ότι η επίσκεψη Ζελένσκι -και η ομιλία του στο Κογκρέσο- δεν έχουν στόχο να καταπνίξουν τα παράπονα για τις δαπάνες.

«Δεν πρόκειται για αποστολή μηνύματος σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, αλλά για αποστολή μηνύματος στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και για αποστολή μηνύματος στον κόσμο ότι η Αμερική θα είναι εκεί για την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», είπε, σημειώνοντας ότι το μέγεθος του πακέτου καταδεικνύει την ευρεία, βαθιά και δικομματική υποστήριξη.

Ζελένσκι στις ΗΠΑ: Οι αθέατες πλευρές της επίσκεψης, 301 μέρες μετά την εισβολή-1

Η επίσκεψη του Ζελένσκι αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Θα έχει συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 21:30 (ώρα Ελλάδος) και κατόπιν οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια, ο κ. Ζελένσκι θα μεταβεί στο Καπιτώλιο όπου θα απευθυνθεί στο Σώμα σε μια κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η διπλωματία και οι αμυντικές δυνατότητες θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον έρχεται μια ημέρα αφότου ο Πρόεδρος Ζελένσκι, ντυμένος στα χακί, μετέβη στο Μπαχμούτ, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία όπου έχουν σημειωθεί σκληρές μάχες και συνάντησε στρατιώτες της πρώτης γραμμής.

Η επίσκεψη ήταν μια σημαντική επίδειξη προς τη Μόσχα -ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν φοβάται- και μια επίδειξη υποστήριξης στις ουκρανικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.

Ζελένσκι στις ΗΠΑ: Οι αθέατες πλευρές της επίσκεψης, 301 μέρες μετά την εισβολή-2Στρατιώτες έδωσαν στον Ζελένσκι μια ουκρανική σημαία με υπογραφές τους και ζήτησαν να τη δώσει στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει δεσμευτεί να ανακτήσει όλα τα εδάφη που είναι υπό κατοχή, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή και πριν από τον Φεβρουάριο (την Κριμαία και το ανατολικό τμήμα του Ντονμπάς).

Πριν από την επίσκεψη, στην βραδινή του ομιλία, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο, αναμενόμενο και απροσδόκητο για να έχει τα αποτελέσματα που περιμένουν όλοι οι Ουκρανοί».

Από όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι τουλάχιστον 100.000 Ρώσοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, μαζί με περίπου 40.000 θανάτους αμάχων.

Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 7,8 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά παραμένουν στην Ουκρανία.

Ζελένσκι στις ΗΠΑ: Οι αθέατες πλευρές της επίσκεψης, 301 μέρες μετά την εισβολή-3

Πούτιν: Η Ρωσία θα εκπληρώσει όλους τους στόχους της

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι «η Ρωσία θα εκπληρώσει όλους τους στόχους της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία», ενώ αποκάλεσε «ήρωες» τους Ρώσους στρατιώτες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους στο υπ. Άμυνας, από τους οποίους ζήτησε να αξιοποιήσουν την εμπειρία που απέκτησαν από τις μάχες στη Συρία, ο Β. Πούτιν τόνισε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητές της εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε να δώσει στις ένοπλες δυνάμεις ό,τι χρειάζονται για να στηρίξουν «τη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν «οικονομικά όρια» για εξοπλισμό και υλικά.

Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη προσοχή τα drones που χρησιμοποιεί η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat -επονομάζεται «Satan II» και μπορεί να καταφέρει πυρηνικά πλήγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες- θα είναι έτοιμος για να αναπτυχθεί στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, BBC, NPR, NYT, GZero

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή