Σολεντάρ: Μία πόλη γεμάτη πτώματα – Η Ουκρανία αντέχει, η Wagner δηλώνει νικητής

Σολεντάρ: Μία πόλη γεμάτη πτώματα – Η Ουκρανία αντέχει, η Wagner δηλώνει νικητής

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από πολυήμερες σφοδρές μάχες, η μικρή πόλη Σολεντάρ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, εξακολουθεί να αποτελεί καταλύτη εξελίξεων. Σε ένα πεδίο μάχης «σπαρμένο με πτώματα», όπως γράφει το Reuters, οι μισθοφόροι της Wagner διεκδικούν την πρώτη σημαντική ρωσική επιτυχία εδώ και μήνες.

Ειδικότερα, η ομάδα Wagner, που διοικείται από τον στενό σύμμαχο του Πούτιν, Γεβγένι Πριγκόζιν, ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει το Σολεντάρ μετά από αιματηρές συγκρούσεις. Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε άμεσα αυτή την πληροφορία. Το Κίεβο δήλωσε ότι τα στρατεύματά του αντέχουν και συνεχίζουν τη μάχη.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμη μερικοί μικροί θύλακες αντίστασης στο Σολεντάρ», δήλωσε ο Αντρέι Μπαγέφσκι, ένας τοπικός παράγοντας φίλα προσκείμενος στη Ρωσία, επί της ουσίας επιβεβαιώνοντας τη θέση του Κιέβου.

Η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει τη ρωσική προέλαση στην περιοχή, ωστόσο η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ είπε την Πέμπτη ότι οι μάχες εξακολουθούν να είναι σκληρές. Οι Ρώσοι «προχωρούν πατώντας πάνω στα πτώματα τους», υπογράμμισε.

Ο Μαλιάρ είπε ότι η Ρωσία αύξησε τον αριθμό των μονάδων στην Ουκρανία σε 280 από 250 την περασμένη εβδομάδα, καθώς επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το Reuters σημειώνει σε ρεπορτάζ του ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την κατάσταση.

Σολεντάρ: Μία πόλη γεμάτη πτώματα – Η Ουκρανία αντέχει, η Wagner δηλώνει νικητής-1
REUTERS/Clodagh Kilcoyne


Ο αιφνίδιος «ανασχηματισμός» στη ρωσική ηγεσία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπήκε η αιφνιδιαστική αναδιάταξη των προσώπων στην ηγεσία της ρωσικής δύναμης εισβολής.

Ο Βάλερι Γκερασίμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, αίφνης ανέλαβε τα ηνία της ηγεσίας της «ειδικής επιχείρησης», όπως η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή.

Ο προηγούμενος διοικητής, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, μετά από 3 μήνες στο τιμόνι, υποβιβάστηκε και κατ’ ουσίαν έγινε ένας από τους τρεις αναπληρωτές του Γκερασίμοφ.

Η Μόσχα, στην επίσημη αιτιολόγηση της απόφασης αυτής, -είναι η τρίτη αλλαγή ανώτατου διοικητή σε 11 μήνες-, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη σημασία της εκστρατείας.

Σολεντάρ: Μία πόλη γεμάτη πτώματα – Η Ουκρανία αντέχει, η Wagner δηλώνει νικητής-2
Mikhail Metzel/Pool/Sputnik/Reuters

Ρώσοι και οι δυτικοί σχολιαστές, από την πλευρά τους, «διάβασαν» την απόφαση ως μία προσπάθεια να μετατοπιστεί η ευθύνη για το γεγονός ότι η Ρωσία έχασε περίπου το 40% των εδαφών που είχε καταλάβει από τον Φεβρουάριο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο διορισμός Γκερασίμοφ ήταν «μια σημαντική εξέλιξη» στην προσέγγιση του Πούτιν στον πόλεμο και «μια σαφής αναγνώριση ότι η εκστρατεία υπολείπεται των στρατηγικών στόχων της Ρωσίας».

Οι αναλυτές είπαν ότι η αντικατάσταση Σουροβίκιν με έναν γραφειοκράτη του Κρεμλίνου, όπως ο Γκερασίμοφ, έδειξε ότι ο Πούτιν παρέμεινε επικεντρωμένος στη φαινομενική σταθερότητα.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση έγινε δεκτή με χλευασμό από ορισμένους εθνικιστές Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ, οι οποίοι έκαναν λόγο για παιχνίδι με μουσικές καρέκλες μεταξύ της παλιάς στρατιωτικής φρουράς της Μόσχας.

Ο Γκερασίμοφ είχε μπει στο στόχαστρο εθνικιστών μπλόγκερ, οι οποίοι άκμασαν όταν το Κρεμλίνο έκλεισε όλα τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και φυλάκισε επικριτές του πολέμου. Κατηγορούν όλο και περισσότερο τον Γκερασίμοφ για «κακή διαχείριση του πολέμου».

Ένας Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, που αναρτά τα κείμενα του στην εφαρμογή Telegram με το όνομα Rybar, είπε ότι ο Σουροβίκιν έγινε αποδιοπομπαίος τράγος. Ο Σεμιόν Πεγκόφ, άλλος Ρώσος μπλόγκερ, σημείωσε ότι «τώρα το Γενικό Επιτελείο είναι άμεσα και ασυμβίβαστα υπεύθυνο για τα πάντα».

Από την πλευρά του, ο Μικ Ράιαν, απόστρατος Αυστραλός στρατηγός, έγραψε σε ένα tweet ότι ο Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχαν «ορίσει τον Γκερασίμοφ ως τον τύπο που θα επωμιστεί όλες τις αποτυχίες της Ρωσίας».

«Πήραν κάποιον που είναι ικανός και τον αντικατέστησαν με κάποιον που είναι ανίκανος, αλλά που είναι εκεί για πολύ καιρό και που έχει δείξει ότι είναι πιστός», δήλωσε η Ντάρα Μασικότ, ανώτερη ερευνητής πολιτικής στην RAND Corporation στην Ουάσιγκτον. «Ό,τι και να συμβαίνει στη Μόσχα, δεν έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επέλεξε μία φράση που δεν κρύβει τη διάθεση χλευασμού: «Κάθε Ρώσος στρατηγός πρέπει να έχει τουλάχιστον μία ευκαιρία να αποτύχει στην Ουκρανία», για να προσθέσει: «Μερικοί μπορεί να είναι αρκετά τυχεροί να αποτύχουν δύο φορές».

Σολεντάρ: Μία πόλη γεμάτη πτώματα – Η Ουκρανία αντέχει, η Wagner δηλώνει νικητής-3
AP


Μία άσημη κωμόπολη που έγινε ρυθμιστής εξελίξεων

Το Σολεντάρ ενδέχεται να είναι το μεγαλύτερο κέρδος της Μόσχας μετά από μια σειρά ταπεινωτικών υποχωρήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 – θα έχει όμως τεράστιο κόστος, με μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Πριν από τον πόλεμο, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούσαν τους 10.000.

Η Ρωσία απέτυχε πολλάκις να καταλάβει τη γειτονική και πιο σημαντική πόλη Μπαχμούτ, που είναι δέκα φορές μεγαλύτερη.

Ο κυβερνήτης του Ντόνετσκ Πάβλο Κυριλένκο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας, είπε ότι 559 άμαχοι παρέμειναν στο Σολεντάρ, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, και δεν μπόρεσαν να εκκενωθούν.

Σε ολόκληρη την Ουκρανία, οι γραμμές του μετώπου έχουν μείνει αμετακίνητες μετά την τελευταία μεγάλη υποχώρηση της Ρωσίας στο νότο πριν από δύο μήνες.

Το Κίεβο ελπίζει ότι με τα βαριά τεθωρακισμένα που θα λάβει από τους δυτικούς συμμάχους του, θα ενισχύει την προέλαση του.



Στη Λευκορωσία ο νέος αναπληρωτής διοικητής

Αντιπροσωπεία υπό τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας Ολεγκ Σαλιούκοφ επισκέφθηκε τη Λευκορωσία προκειμένου να επιθεωρήσει την ετοιμότητα μάχης μιας κοινής δύναμης που σταθμεύει εκεί, ανέφερε το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η επίσκεψη έλαβε χώρα μία μέρα αφότου ο Σαλιούκοφ διορίστηκε ως ένας από τους αναπληρωτές διοικητές της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και ο στενός σύμμαχός της Λευκορωσία ενίσχυσαν την κοινή στρατιωτική δύναμή τους στη Λευκορωσία και σχεδιάζουν να διεξαγάγουν κοινά αεροπορικά γυμνάσια, που εντάσσονται σε ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων που οδήγησαν την Ουκρανία να προειδοποιήσει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για μια νέα χερσαία εισβολή από τον βορρά.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επέτρεψε στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τη χώρα του ως ένα από τα σημεία εκκίνησης προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν από μια προσπάθεια να καταλάβουν το Κίεβο.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε πως η Ρωσία έχει επίσης χρησιμοποιήσει λευκορωσικές εγκαταστάσεις για να εκπαιδεύσει νέους στρατιώτες που επιστρατεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις της στην Ουκρανία. Ωστόσο η Λευκορωσία δεν έχει στείλει δικά της στρατεύματα στην Ουκρανία.

Σολεντάρ: Μία πόλη γεμάτη πτώματα – Η Ουκρανία αντέχει, η Wagner δηλώνει νικητής-4
AP Photo/Libkos

Reuters, New York Times, BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή