Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»

Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»

Γιατί ο Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρωσικό παγωτό που «πάντα περιμένει» τον Κινέζο πρόεδρο;

6' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι 40ή φορά που συναντώνται οι δυο «αγαπημένοι φίλοι» από το 2012. Είναι το πρώτο ταξίδι εκτός συνόρων για τον έναν, μετά την άρση των τριετών αυστηρών περιορισμών της πανδημίας. Είναι η πρώτη υποδοχή ηγέτη υψηλού προφίλ για τον δεύτερο, μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

Οι ετοιμασίες στο Πολυεδρικό Ανάκτορο του 15ου αιώνα, στο Κρεμλίνο, είναι πυρετώδεις. Το αποψινό επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Κινέζο ομόλογό του, τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, θα γίνει στην αίθουσα όπου ο Ιβάν ο Τρομερός γιόρταζε επί τριήμερο, τον 16ο αιώνα, την κατάκτηση κεντρασιατικών εδαφών από τους Κοζάκους και ο Μεγάλος Πέτρος δοξάστηκε για τη νίκη του στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, τον 18ο αιώνα, επί των Σουηδών στην ευρύτερη Βαλτική, όπου συμπεριλαμβανόταν και η σημερινή Ουκρανία.

Πούτιν και Σι έχουν βαθύ παρελθόν φιλίας και προσωπικής χημείας. Δεν τους ενώνει μόνο η δυτική συμμαχία και η παντοδυναμία των ΗΠΑ. Τους ενώνει, ας πούμε, και το ρωσικό παγωτό, για το οποίο ο Κινέζος πρόεδρος έχει συχνά μιλήσει με τα καλύτερα λόγια. Γι’ αυτό και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο Tass ότι «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πάντα έτοιμο ρωσικό παγωτό για τον καλεσμένο του, πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Ο Σι το λατρεύει».

Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»-1
Η επίσκεψη του Πούτιν στην κατοικία του Σι στο Τατζικιστάν, το 2019, περιελάμβανε τούρτα και σαμπάνια. (©Associated Press)

Οπως αναφέρει το Tass, πριν από μερικά χρόνια, στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, Κινέζοι επιχειρηματίες μετέφεραν στον Πούτιν ότι το ρωσικό παγωτό έκανε πραγματική επιτυχία στη χώρα τους. Στην επόμενη επίσκεψή του στο Πεκίνο, το 2016, ο Πούτιν έφερε στον Σι παγωτό ως δώρο. «Το έφερα επειδή ο πρόεδρος Σι είχε αναφέρει κάποτε ότι του αρέσει το ρωσικό παγωτό, οπότε έφερα λίγο ως δώρο. Ανταλλάσσουμε κάποια μικρά πράγματα», είχε εξηγήσει τότε ο Πούτιν.

Τον Ιούνιο του 2019, το ρωσικό παγωτό ήταν το βασικό γλυκό στα 66α γενέθλια του Κινέζου προέδρου, η ακριβής ημερομηνία των οποίων θεωρείται κρατικό μυστικό στην Κίνα, καθώς τίποτα από την προσωπική ζωή των ηγετών δεν είναι κοινοποιήσιμο. Τα γενέθλιά του, ωστόσο, ο Σι τα γιόρτασε μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του έκανε έκπληξη με παγωτό, όπως είχε αναφέρει το Κρεμλίνο. Οι δυο τους είχαν βρεθεί στο Ντουσαμπέ, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, όπου συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), όπως είχε μεταδώσει το CNN.

Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»-2
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εύχεται, με σαμπάνια, χρόνια πολλά στον Σι Τζινπίνγκ, το 2019, στο Τατζικιστάν. (©Associated Press)

Μεταξύ άλλων, το Κρεμλίνο είχε αναφέρει ότι «ο Ρώσος ηγέτης εξήρε τον ρόλο του Σι Τζινπίνγκ στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και σημείωσε την επιτυχία της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας στη Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χάρισε στον Σι Τζινπίνγκ ρωσικό παγωτό ως δώρο γενεθλίων», επισκεπτόμενός τον στην κατοικία του στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, προσφέροντάς του επίσης τούρτα και σαμπάνια.

Ο Σι, τότε, είχε ευχαριστήσει από καρδιάς τον Πούτιν, ανταποδίδοντάς του την αβροφροσύνη. Οπως είχε μεταδώσει το Tass, o Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι πολύ δημοφιλής στην Κίνα, ενώ του είχε προσφέρει και κινεζικό τσάι. Προ της συνάντησής του, σε συνέντευξή του στο Tass, ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε τον Πούτιν «καλύτερο και στενότερο φίλο του», προσθέτοντας ότι εκτιμά τη «βαθιά φιλία» τους. Τους συνδέει, εξάλλου, η κοινή αγάπη, πλην του παγωτού, για το χόκεϊ και τα μπάο μπαν.

 

 

Το 2018, ο Σι, που του έχει μείνει το παρατσούκλι Xi baozi (Ο Σι του μπάο μπαν) επειδή είχε κάνει αιφνιδιαστική επίσκεψη σε αντίστοιχο κατάστημα του Πεκίνου, το 2013, προσπαθώντας να καλλιεργήσει στις αρχές της ηγεμονίας του το προφίλ του λαϊκού ηγέτη, κάλεσε τον Πούτιν να δοκιμάσει να παρασκευάσει μπάο μπαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Συνεργασίας της Σαγκάης, αλλά και να δοκιμάσουν μαζί κινεζικά πάνκεϊκς.

Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»-3
Πούτιν και Σι, στη Μόσχα, το 2019, στον ζωολογικό κήπο. Ο Κινέζος πρόεδρος είχε παραδώσει δύο πάντα στον Ρώσο ομόλογό του, στο πλαίσιο της «ερευνητικής συνεργασίας». (©Associated Press)

Σε προηγούμενη επίσκεψή του στη Ρωσία, πάλι το 2019, ο Σι είχε επισκεφθεί με τον Πούτιν τον ζωολογικό κήπο της Μόσχας, ο οποίος παρέλαβε δύο κινεζικά γιγάντια πάντα στο πλαίσιο της μεταξύ τους «ερευνητικής συνεργασίας».

Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»-4
©Associated Press

Βέβαια, το ρωσικό παγωτό δεν είναι αγαπημένο μόνο του Κινέζου ηγέτη. Ρεπορτάζ του Insider αναφέρει ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, κάτι σαν την κινεζική εκδοχή του Twitter, κατακλύζεται από καιρού εις καιρόν με αναρτήσεις για το παγωτό Russikan. Μάλιστα, το hashtag για το «πόσο νόστιμο είναι το ρωσικό παγωτό» είχε γίνει viral, έχοντας ξεκινήσει από την ανάρτηση Κινέζου τουρίστα στη Ρωσία. «Ανυπομονώ να τελειώσω όλο το παγωτό που παράγει η Ρωσία!» είχε γράψει ένας χρήστης.

Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»-5
Πούτιν και Ερντογάν, στη Μόσχα, το 2019. (©Associated Press)

Ρωσικό παγωτό, πάντως, έχει απαθανατιστεί να απολαμβάνει και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Αύγουστο του 2019, σε μια σύντομη επίσκεψη εργασίας.

Παγωτό στο Πολυεδρικό Ανάκτορο

Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»-6
Το εσωτερικό του Πολυεδρικού Ανακτόρου. (©Shutterstock)

Το παγωτό, πάντως, μαζί με παραδοσιακή ρωσική κουζίνα και τα ρωσικά πολιτιστικά δρώμενα θα περιμένουν τον Σι Τζινπίνγκ στο Πολυεδρικό Ανάκτορο του Κρεμλίνου. Είναι ένας από τους πιο μεγαλειώδεις χώρους του τεράστιου συγκροτήματος στο κέντρο της Μόσχας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και η αίθουσα όπου παρατίθενται τα επίσημα γεύματα του Ρώσου προέδρου κατά τον τρόπο που στο παρελθόν χρησιμοποιείτο από τους τσάρους.

Το Πολυεδρικό Ανάκτορο -που ονομάστηκε έτσι επειδή είναι «έκθετο» και από τις τέσσερις πλευρές, καλυμμένο με λευκή πέτρα και τούβλα- χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να δημιουργηθεί (1487-1491) διά χειρών των Ιταλών αρχιτεκτόνων της Αναγέννησης, του Μάρκο Φριάζιν και του Πιέτρο Αντόνιο Σολάριο. Είχε κατασκευαστεί ως αίθουσα του θρόνου για επίσημες δεξιώσεις στο νέο μεγάλο παλάτι του Ιβάν Γ’. Το Ανάκτορο έχει εμβαδό 495 τ.μ.

Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»-7
Εξωτερική όψη του Πολυεδρικού Ανακτόρου (στο κέντρο). (©Shutterstock)

Από την περίφημη πέτρινη σκάλα, την Κόκκινη Πύλη, οι αυτοκράτορες οδηγούνταν στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για την ενθρόνισή τους. Σκεπάζεται από τέσσερις θόλους, έχοντας έναν πυλώνα στο κέντρο, που αποτελεί, όπως λέγεται, τον πιο διαδεδομένο τύπο πανηγυρικών αιθουσών στη ρωσική αστική αρχιτεκτονική του 15ου-16ου αιώνα. Διαθέτει τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και ως ανάκτορο εντάχθηκε στο μεγάλο συγκρότημα του Κρεμλίνου την περίοδο 1838-1849.

Κατά τη δεκαετία του 1930, ο Ιωσήφ Στάλιν είχε διαλύσει την Κόκκινη Πύλη μετατρέποντάς τη αίθουσα σε… καντίνα για τους προλετάριους της Μόσχας. Ανοικοδομήθηκε και αποκαταστάθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, την περίοδο 1992-1994. Είναι η ίδια αίθουσα στην οποία είχαν φιλoξενηθεί η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος και ο τότε Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντάγκλας Χερντ από τον Μπόρις Γέλτσιν.

Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»-8
Βασίλισσα Ελισάβετ και Μπόρις Γέλτσιν στο Πολυεδρικό Ανάκτορο του Κρεμλίνου, το 1994. (©Associated Press)

Η αίθουσα, στην οποία, όπως γράφει η Washington Post, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, έβαλε στην άκρη την αντικομμουνιστική του εμμονή περί «αυτοκρατορίας του κακού» το 1988, κάνοντας λόγο, αντ’ αυτού, για «την τέχνη της φιλικής πειθούς, την ελπίδα για ειρήνη με ελευθερία, την ελπίδα για επιμονή για έναν καλύτερο τρόπο διευθέτησης των πραγμάτων», σε ένα δείπνο με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Οι αβρότητες μεταξύ των δύο ηγετών προδιέγραψαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση και διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης εις τα εξ ων συνετέθη.

Η διπλωματία του παγωτού που «πάντα περιμένει τον Σι στη Μόσχα»-9
Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Ρόναλντ και Νάνσυ Ρίγκαν, στο Κρεμλίνο, το 1988. (©Associated Press)

Αυτά που προσπαθεί, κατά κάποιους, να επανασυνθέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή