Ντάρια Τρεπόβα: Ποια είναι η 26χρονη Ρωσίδα που συνελήφθη για «τρομοκρατία»

Ντάρια Τρεπόβα: Ποια είναι η 26χρονη Ρωσίδα που συνελήφθη για «τρομοκρατία»

Η νεαρή γυναίκα που θεωρείται ύποπτη για τη δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ στην Αγία Πετρούπολη, μοιάζει να μην έχει εμφανείς σχέσεις με οποιαδήποτε αντιφρονούσα ομάδα στη Ρωσία

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φεμινίστρια, βίγκαν, αντιπολεμική ακτιβίστρια. Φοιτήτρια της σχολής Καλών Τεχνών, υπάλληλος βίνταζ ρούχων. Υποπτη για τη δολοφονία του στρατιωτικού μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι (κατά κόσμον Μαξίμ Φομίν), ύποπτη φυγής από τη χώρα, ύποπτη για αποδοχή βοήθειας από το Κίεβο.

Αλλωστε, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία κρύβεται πίσω από την επίθεση. Το ίδιο υπονόησε και η ρωσική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Η Ντάρια Τρεπόβα, η 26χρονη Ρωσίδα που συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές για «τρομοκρατία», μοιάζει να μην έχει εμφανείς σχέσεις με οποιαδήποτε αντιφρονούσα ομάδα στη Ρωσία. Ο σύζυγός της, Ντμίτρι Ρίλοφ, λέει ότι έχει πέσει θύμα πλεκτάνης, ενώ η ίδια φέρεται να ομολογεί ότι ήταν απλώς η «κομίστρια» του αγαλματιδίου-βόμβα στο καφέ της Αγίας Πετρούπολης, που σκότωσε τον Τατάρσκι και τραυμάτισε άλλους 32, με τους 10 εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, όταν ρωτήθηκε ποιου τις εντολές ακολούθησε, απάντησε ότι θα μιλήσει γι’ αυτό σε δεύτερο χρόνο.

Μέχρι στιγμής, φέρεται να ομολογεί την πράξη της, σε βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το καφέ όπου έγινε η επίθεση ανήκει στον επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ένα καφέ στο οποίο λάμβαναν χώρα, όπως λέει το Meduza, συναντήσεις της ομάδας κυβερνοεπιθέσεων «Ζ», που έχει λάβει το όνομά της, όπως όλα δείχνουν, από το περίφημο γράμμα που συνοδεύει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Και οι ρωσικές Αρχές, πάντως, αναζητούν τρόπους να αποσαφηνίσουν το παρελθόν της Ντάρια Τρεπόβα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, προσήχθησαν η μητέρα και η αδελφή της για ανάκριση. Σύμφωνα με τα ρωσικά δημοσιεύματα, η μητέρα της Τρεπόβα είπε ότι είδε την κόρη της το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν από την έκρηξη, αλλά δεν παρατήρησε κάτι περίεργο στη συμπεριφορά της.

Το ρωσικό Baza αναφέρει ότι η Τρεπόβα είναι γνωστή στους φεμινιστικούς κύκλους της Αγίας Πετρούπολης με την προσωνυμία «Dasha Tykovka», με την οποία εμφανιζόταν και στο Twitter, ωστόσο ο λογαριασμός σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου, δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα.

Ντάρια Τρεπόβα: Ποια είναι η 26χρονη Ρωσίδα που συνελήφθη για «τρομοκρατία»-1
©Associated Press

Σύμφωνα με την ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info, η Ντάρια Τρεπόβα και ο Ντμίτρι Ρίλοφ συνελήφθησαν από την αστυνομία σε αντιπολεμική συγκέντρωση στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Στη συνέχεια, η Τρεπόβα παρέμεινε υπό κράτηση για 10 ημέρες. Ο σύζυγός της, Νμίτρι Ρίλοφ, φέρεται να είναι μέλος του Ελευθεριακού Κόμματος, ο ίδιος όμως αναζητείται από τις Αρχές, καθώς βρίσκεται, όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα, σε αυτοεξορία.

Το Meduza μίλησε με δύο φίλους της Τρεπόβα, οι οποίοι είπαν ότι η Ντάρια ήταν εναντίον του πολέμου. Ωστόσο, αυτό δεν συνοδευόταν από ριζοσπαστικές απόψεις που θα δικαιολογούσαν τη βομβιστική επίθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο γάμος της Τρεπόβα ήταν «αστείο». «Ξέρω ότι είχε σύζυγο, αλλά, εξ όσων γνωρίζω, ο γάμος ήταν γι’ αστείο, δεν κρατούσαν επαφή. Τουλάχιστον δεν τον έχει αναφέρει τους τελευταίους έξι μήνες», φέρεται να λέει άτομο του περιβάλλοντός της.

Μάλιστα, ένα ανώνυμο κανάλι στο Telegram, το  VChK-OGPU, που σχετίζεται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, δημοσίευσε αποσπάσματα της αλληλογραφίας μεταξύ της Ντάρια Τρεπόβα και φίλου της. Φέρεται ότι μετά την έκρηξη έγραψε σε μυστική συνομιλία: «Θα μπορούσα να είχα πεθάνει εκεί, θα ήταν καλύτερα να πέθαινα εκεί, μου την έστησαν».

Μάλιστα, σε επίμονη ερώτηση των Αρχών, αν γνώριζε ότι αυτό που θα παρέδιδε ήταν βόμβα, η ίδια φέρεται να απάντησε: «Δεν μου είπαν συγκεκριμένα, αλλά υποψιαζόμουν κάτι κακό».

Αυτό φέρεται να ισχυρίζεται πηγή στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας. Οπως μεταδίδει το Meduza, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν ότι η 26χρονη απλώς ήταν «όχημα» και δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αγαλματίδιο. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι η Ντάρια Τρεπόβα είχε στο παρελθόν αλληλογραφία με τον δολοφονημένο Τατάρσκι και παρακολουθούσε εκδηλώσεις του.

Η ρωσική εφημερίδα Izvestia, την οποία επικαλείται το RIA Novosti, αναφέρει πως η Τρεπόβα έλαβε ένα δέμα με εκρηκτικά από τη Μόσχα. «Ενα δέμα για την Τρεπόβα παραδόθηκε στην Αγία Πετρούπολη από τη Μόσχα. Στάλθηκε στην πρωτεύουσα από το εξωτερικό. Αγνωστοι τηλεφώνησαν στην ίδια και της παρέδωσαν το πακέτο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν η ύποπτη έφυγε από την καφετέρια όπου σημειώθηκε η έκρηξη, κατευθύνθηκε προς το ποτάμι. Εκεί την κάλεσαν οι συνεργάτες και της είπαν «φύγε από εκεί», όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Αλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται σε κανάλια του Telegram, πάντως, θέλουν την Τρεπόβα να έχει συνεργαστεί με Ουκρανούς δημοσιογράφους.

Ενώ η Ντάρια Τρεπόβα συνελήφθη στην Αγία Πετρούπολη, η υπόθεσή της μεταφέρθηκε στη Μόσχα, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία των κορυφαίων ερευνητικών υπηρεσιών της χώρας, αντανακλώντας την υψηλή προτεραιότητα για τις ρωσικές Αρχές. Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατικά εγκλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή