ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Την πεποίθηση ότι μόνο με νίκη της Ουκρανίας θα εξασφαλιστούν το πλαίσιο και οι όροι μιας πιθανής ειρήνευσης με τη Ρωσία εξέφρασε μιλώντας στην «Κ» η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς εκτιμά πως η αντεπίθεση του Κιέβου πλέον αποδίδει καρπούς.
Η φιλοδυτική πολιτικός στέλνει παράλληλα μήνυμα στην Aγκυρα λέγοντας πως κάθε διαμεσολάβηση είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μην εξυπηρετεί εγχώρια συμφέροντα.
Η Τιμοσένκο βρέθηκε στις Βρυξέλλες προσκεκλημένη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνέλευσής του και μίλησε στην «Κ» για την τρέχουσα κατάσταση του πολέμου και τις πρόσφατες αλλαγές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την αντικατάσταση του υπουργού Aμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.
«Εν μέσω πολέμου ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είναι ο πρόεδρος και έχει κάθε δικαίωμα να αλλάξει ακόμη και τον υπουργό Αμυνας», ανέφερε η Τιμοσένκο, ενώ γρήγορα η συζήτηση προχώρησε στα ζητήματα διαφθοράς, καθώς η αξιοπιστία του Ρέζνικοφ είχε πληγεί εξαιτίας αρκετών σκανδάλων εν μέσω του πολέμου.
«Η μάχη εναντίον της διαφθοράς πάντως δεν αφορά την αλλαγή προσώπων. Απαιτείται βαθιά θεσμική αλλαγή και ένα σύστημα που θα φέρει τις εκτελεστικές αρχές υπό τον πραγματικό έλεγχο του Κοινοβουλίου», τόνισε η πρώην πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι το κόμμα της έχει ήδη ετοιμάσει σχετικές προτάσεις.
Λογοδοσία αξιωματούχων
«Οι συστημικές αυτές αλλαγές ανοίγουν τον δρόμο για τη λογοδοσία αξιωματούχων, όχι όταν χάνουν την εξουσία τους, αλλά όταν διαπράττουν εγκλήματα», είπε, ενώ αναγνώρισε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις, η αποτελεσματικότητά τους ωστόσο θα κριθεί στην πράξη. Και στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως το άμεσο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει ενισχυτικά, καθώς εκεί υπάρχουν όλοι οι μηχανισμοί «μόχλευσης», που «εξασφαλίζουν ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν, θα είναι πραγματικές και θα ελαχιστοποιήσουν τη συστημική διαφθορά».
Προτεραιότητα πάντως αποτελεί η νίκη της Ουκρανίας και η Τιμοσένκο θεωρεί ότι η επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων πριν από λίγες μέρες, όταν κατόρθωσαν «σημαντικό άνοιγμα στις ρωσικές γραμμές άμυνας στον Νότο», αποτελεί ένδειξη που προκαλεί αισιοδοξία.
Απορρίπτει κάθε πρόταση για ειρήνευση έως τότε, καθώς εκτιμά ότι μια «βιώσιμη και όχι πλασματική ειρήνη» δεν θα έρθει με προτάσεις που «νομιμοποιούν τις παράνομες προσαρτήσεις της Ρωσίας», καθώς δεν εξασφαλίζουν επί της ουσίας το τέλος του πολέμου.
«Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να συμβεί αυτό είναι νίκη της Ουκρανίας και αποτυχία του καθεστώτος Πούτιν», τόνισε, προσθέτοντας ότι μόνο μια δημοκρατική αλλαγή στη Ρωσία θα αποκαταστήσει τις μεταξύ τους σχέσεις.
Για τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας όσον αφορά τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών στον απόηχο της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στο Σότσι μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Τιμοσένκο σχολίασε πως «κάθε προσπάθεια μιας χώρας να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι δεν υπάρχουν προοπτικές όταν κάποιος διαρκώς αυτοαποκαλείται διαμεσολαβητής τροφοδοτώντας παράλληλα τον εισβολέα και εξυπηρετώντας τα δικά του συμφέροντα».
Ευγνωμοσύνη
Εξέφρασε, παράλληλα, ευγνωμοσύνη προς τους Ελληνες για τον τρόπο που υποδέχθηκαν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας πως αυτή η στήριξη κρίνεται πολύτιμη, ώστε η πολιτική ηγεσία να συνεχίσει απρόσκοπτα να βοηθά με κάθε μέσο και στρατιωτική βοήθεια το Κίεβο, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στη σημαντική θέση της Αλεξανδρούπολης ως προς αυτό. «Η νίκη μας θα είναι άλλωστε μια κοινή νίκη με τους Ελληνες», επισήμανε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας.