Η Βεστάγκερ στην κούρσα προεδρίας της ΕΤΕπ

Η Βεστάγκερ στην κούρσα προεδρίας της ΕΤΕπ

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα δώσει μάχη απέναντι στην Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ, αλλά και στους δισταγμούς στο πρόσωπό της

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Στο παιδικό παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες παρέπεμπε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων, όταν συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς έλειπαν από τις θέσεις τους δύο σημαίνοντα μέλη και εκτελεστικοί αντιπρόεδροί του, που επέλεξαν να συνεχίσουν την καριέρα τους μακριά πλέον από το Μπερλεμόντ. Ο πρόσφατα παραιτηθείς Φρανς Τίμερμανς, που επιστρέφει στην ενεργό πολιτική ως επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου Εργατικών και Πρασίνων στις πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία, αλλά και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που χθες γνωστοποίησε ότι αποχωρεί προσώρας από τα καθήκοντά της στην Κομισιόν, για να δώσει τη «μάχη» για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που «χηρεύει» τον Δεκέμβριο με τη λήξη της θητείας του Βέρνερ Χόγερ.

Η πολύπειρη Δανή πολιτικός ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα με βίντεο ανάρτησή της στην πλατφόρμα X ότι θα λάβει άδεια άνευ αποδοχών –κάτι που της ζητήθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν–, προκειμένου «να επικεντρωθεί στην υποψηφιότητά της», που αυτή τη στιγμή έχει τις ίδιες πιθανότητες με την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνο. Κοινό «σημείο» των δύο αντιπάλων η εμπειρία τους στη διαχείριση οικονομικών ζητημάτων, κεντρικής σημασίας προσόν, καθώς η θέση που διεκδικούν αφορά την προεδρία του μεγαλύτερου πολυμερούς δανειστή στον κόσμο, με ισολογισμό περίπου 550 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων εντός και εκτός μπλοκ, ενώ στο μέλλον αναμένεται να αναλάβει και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η πολιτική «μάχη» που θα κληθούν να δώσουν οι δύο γυναίκες αξιωματούχοι θα σηματοδοτήσει επί της ουσίας και την έναρξη μιας μακράς πολιτικής περιόδου, που θα χαρακτηριστεί από φανερές και κυρίως υπόγειες διαπραγματεύσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες για τις θέσεις στα ανώτατα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Αρκετοί θεωρούν ότι ίσως «πληρώσει» τις βαριές «καμπάνες» εναντίον του Δουβλίνου για τις φοροδιευκολύνσεις στην Apple, ενώ και η Δανία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.

Η Γαλλία και άλλα κράτη-μέλη, πάντως, δεν καλοβλέπουν την υποψηφιότητα της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, παρά το γεγονός ότι είναι φιλελεύθερη με μακρά ευρωπαϊκή θητεία σε θέματα ανταγωνισμού και ταιριάζει ακριβώς στο «προφίλ» που θα ήθελε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Δεν είναι μόνο η πρόσφατη επιλογή της Βεστάγκερ να διορίσει την Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον στη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στην Κομισιόν, που εξόργισε τον Μακρόν, οδηγώντας τελικά σε παραίτηση την Αμερικανίδα, αλλά και το «μπλοκάρισμα» της επιτρόπου στη συγχώνευση των σιδηροδρομικών Alstom και Siemens. Αρκετοί εξάλλου θεωρούν ότι η Βεστάγκερ μπορεί τελικά να «πληρώσει» τις βαριές «καμπάνες» εναντίον του Δουβλίνου για τις φορολογικές διευκολύνσεις που παρείχε στην Apple, ενώ μειονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι η χώρα της, η Δανία, δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.

Με αρκετές αξιώσεις μπαίνει πάντως στην κούρσα για την ΕΤΕπ και η σοσιαλίστρια Νάντια Καλβίνο, καθώς και εκείνη έχει περάσει από ευρωπαϊκό πόστο, ως επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης προϋπολογισμού της Κομισιόν (DG BUDG), ενώ είναι υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας από το 2018, έχοντας ήδη διεκδικήσει ανεπιτυχώς τη θέση επικεφαλής του Eurogroup το 2020. Πλεονέκτημα για εκείνη αποτελεί το γεγονός ότι την απόφαση θα λάβουν οι μέχρι σήμερα συνάδελφοί της, υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. και μάλιστα σε ισπανικό έδαφος, καθώς το κρίσιμο Eurogroup θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Γαλικίας, Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα.

Στο Μπερλεμόντ, πάντως, ξαναμοιράστηκαν άμεσα τα χαρτοφυλάκια, στον απόηχο της έστω και προσωρινής απομάκρυνσης Βεστάγκερ, που ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, μέσω δύο σημαντικών νομοθετημάτων, για τις ψηφιακές αγορές και ψηφιακές υπηρεσίες. Νέος «τσάρος» του Ανταγωνισμού έγινε ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, ενώ το χαρτοφυλάκιο «Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή» ανέλαβε η εξίσου πολύπειρη αντιπρόεδρος Βέρα Γιούροβα. Η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε εξάλλου να αναθέσει προσωρινά την ευθύνη του χαρτοφυλακίου για την «Καινοτομία και την έρευνα» στον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά, έως ότου διορισθεί νέο μέλος της Επιτροπής, που θα αντικαταστήσει τη Βουλγάρα επίτροπο Μαρίγια Γκάμπριελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή