G20: «Πόλεμος» για το κοινό ανακοινωθέν

G20: «Πόλεμος» για το κοινό ανακοινωθέν

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι διαφορές των χωρών και να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της συνόδου

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών άρχισαν να φτάνουν στο Νέο Δελχί σήμερα για την ετήσια συνάντησή τους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι διαφορές των χωρών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι διαβουλεύσεις αποσκοπούν στο να επιτευχθεί συναίνεση ώστε να συνταχθεί ένα κοινό ανακοινωθέν και να θεωρηθεί ότι η σύνοδος κορυφής στέφθηκε με επιτυχία, όπως επιθυμεί η οικοδέσποινα Ινδία.

Κίνδυνος «ναυαγίου»

G20: «Πόλεμος» για το κοινό ανακοινωθέν-1

Εν τω μεταξύ, οι παραγκουπόλεις εξαφανίστηκαν και οι μαϊμούδες και τα αδέσποτα σκυλιά απομακρύνθηκαν από τους δρόμους της ινδικής πρωτεύουσας.

Οι επιχειρήσεις, τα γραφεία και τα σχολεία έχουν κλείσει στο επιχειρηματικό κέντρο, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται για την ομαλή διεξαγωγή της διήμερης συνόδου.

Παρ′ όλα αυτά, η σύνοδος κινδυνεύει να καταλήξει σε «ναυάγιο», λόγω των βαθύτερων και εδραιωμένων πλέον διαφωνιών και «διαιρέσεων» ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα αποτελέσματα της όποιας προόδου σε ζητήματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και η συνεργασία για την κλιματική αλλαγή απειλούνται να πέσουν στο κενό λόγω των εντεινόμενων γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Κυρίαρχη η Δύση

G20: «Πόλεμος» για το κοινό ανακοινωθέν-2

Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να κυριαρχήσουν η Δύση και οι σύμμαχοί της. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν συμμετέχει και θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι επίσης απών.

Παρά τις ηχηρές απουσίες, το γεγονός περνά στην Ιστορία ως η σύνοδος με τους ισχυρότερους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ στην Ινδία.

Το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και ο Φούμιο Κισίντα της Ιαπωνίας.

Οι «σκληροί»

G20: «Πόλεμος» για το κοινό ανακοινωθέν-3

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να «επιπλήξει» τη Ρωσία για την εισβολή της και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου, ανέφεραν οι Financial Times την Πέμπτη.

Η σκληρή στάση ως προς τον πόλεμο έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας στις συναντήσεις, σε επίπεδο υπουργών, κατά τη διάρκεια της ινδικής προεδρίας του G20 μέχρι στιγμής φέτος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία βρίσκεται ήδη στο Νέο Δελχί, δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ινδία για να συμβάλει στη διαμόρφωση ανακοινωθέντος στο τέλος της συνόδου κορυφής. Ωστόσο, η διαδικασία «θα αποτελέσει πρόκληση», σχολίασε.

«Καταλαβαίνω ότι αποτελεί πρόκληση, αλλά γνωρίζω ότι οι διαπραγματευτές το συζητούν, εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ινδία για να διαμορφώσουμε ένα ανακοινωθέν που θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εκφράζονται», δήλωσε η Γέλεν απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να γίνει για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης είναι να τερματίσει η Ρωσία τον βίαιο πόλεμό της στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ έχει προβλέψει χαμηλότερη ανάπτυξη για τις περισσότερες χώρες του G20 φέτος από ό,τι το 2022.

Το Πεκίνο αντέδρασε

Αντίστοιχα και η Κίνα ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη και να πιέσει για θετικό αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής, μέσω της σημερινής δήλωσης το κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου, έκανε τις παρατηρήσεις έπειτα από δημοσίευμα που ανέφεραν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κατηγόρησε την Κίνα για την καθυστέρηση συμφωνίας για διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Η «γλώσσα» του πολέμου

G20: «Πόλεμος» για το κοινό ανακοινωθέν-4

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την άποψη που έχουν εκφράσει εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν οι ηγέτες θα καταλήξουν σε συναίνεση για δήλωση, αλλά η Ε.Ε. θα υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ινδία για τελικό ανακοινωθέν, δήλωσε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

Ο Μισέλ τόνισε ότι η Μόσχα παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις.

Οι διαπραγματευτές έχουν σημειώσει πρόοδο στα περισσότερα θέματα, αλλά το κύριο σημείο εμπλοκής είναι η «γλώσσα στη δήλωση των ηγετών για τον πόλεμο», ανέφεραν ινδικές κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Διαφωνίες εκφράζονται επίσης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η ομάδα έχει διχαστεί ως προς τις δεσμεύσεις για σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, την αύξηση των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η «βιτρίνα»

Η κυβέρνηση του Μόντι προβάλλει την προεδρία της Ινδίας και τη σύνοδο κορυφής ως βιτρίνα της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας της χώρας και της ανερχόμενης θέσης της στη γεωπολιτική ιεραρχία.

Το Νέο Δελχί έχει στολιστεί για τη σύνοδο με έναν ολοκαίνουργιο χώρο, όπου διεξάγονται οι εργασίες της, με σιντριβάνια, γλάστρες και φωτισμό κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών, καθώς και με χιλιάδες ενόπλους των δυνάμεων ασφαλείας.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT