Κομισιόν: «Βοήθεια» ύψους 127 εκατ. ευρώ προς την Τυνησία

Κομισιόν: «Βοήθεια» ύψους 127 εκατ. ευρώ προς την Τυνησία

Στόχος να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση της Τυνησίας καθώς το σενάριο αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες, αφού εκτιμάται ότι θα ωθήσει νέο ρεύμα μεταναστών προς την Ε.Ε

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιονομική στήριξη στην Τυνησία ύψους 127 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Κομισιόν, την πρώτη «δόση» πληρωμών στο πλαίσιο εφαρμογής του περίφημου Μνημονίου Συνεννόησης (MOU) που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο.

Η Επιτροπή ανέφερε σήμερα ότι θα αποσταλούν 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η Τυνησία, η οικονομία της οποίας βρίσκεται υπό κατάρρευση, και συγχρόνως 67 εκατ. ευρώ – τα οποία θα εκταμιευθούν τις επόμενες μέρες – στο πλαίσιο της επιχειρησιακής βοήθειας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και των δικτύων των διακινητών.

Η Ε.Ε. προχωρά άμεσα στην εκταμίευση των χρημάτων αυτών, υπό την πολιτική πίεση που έχει ασκηθεί από την Ιταλία, λόγω και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στο νησί της Λαμπεντούζα. Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έφτασαν από την Τυνησία στο μικροσκοπικό νησί μέσα σε λίγες ημέρες, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να το επισκέπτεται εκτάκτως συνοδευόμενη από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι, την περασμένη Κυριακή. Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης η επικεφαλής της Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο δράσης 10 σημείων, ενώ δεσμεύθηκε να επιταχύνει την εκταμίευση των κεφαλαίων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου.

Παράλληλα, χθες ο επίτροπος διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας, προκειμένου να συζητηθεί η σημασία του Μνημονίου, αλλά και για να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα από την εφαρμογή του. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε μάλιστα πως αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Επιτροπής θα επισκεφθεί την Τυνησία την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσει με τις αρχές της χώρας, κυρίως, τις λεγόμενες «δράσεις προτεραιότητας».

Ανησυχία για «οικονομική κατάρρευση»

Το «πακέτο» δημοσιονομικής στήριξης θα σταλεί απευθείας στα δημόσια ταμεία της χώρας με απώτερο στόχο να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση της Τυνησίας καθώς το σενάριο αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες, καθώς εκτιμάται ότι θα ωθήσει νέο ρεύμα μεταναστών προς την Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τα 67 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, 24,7 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το «χρηματοδοτικό μέσο» που συμφωνήθηκε το 2022, ενώ 42 εκατ. ευρώ από το «πακέτο» 105 εκατ. που περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, την ενίσχυση των ελέγχων των συνόρων καθώς και την επιτάχυνση της επιστροφής των αιτούντων άσυλο, των οποίων οι σχετικές αιτήσεις απορρίπτονται.

Τα 67 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν μεταξύ της ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της Τυνησίας, που θα λάβουν σκάφη έρευνας και διάσωσης, θερμικές κάμερες, ραντάρ και εξοπλισμό επιτήρησης, καθώς και σε ΜΚΟ που βρίσκονται εκεί όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν ξεκαθάρισε πάντως πόσα χρήματα θα διατεθούν στις ΜΚΟ και πόσα στις τυνησιακές αρχές.

«Επικρίσεις»

Η εν λόγω συμφωνία Ε.Ε. – Τυνησίας είχε πάντως από την αρχή επικριθεί από ευρωβουλευτές και ανθρωπιστικές οργανώσεις τόσο για την αοριστία της σχετικά με το ύψος των χρημάτων, όσο και κυρίως για τις αυταρχικές τάσεις του Τυνήσιου προέδρου Σαϊέντ και τις συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων μεταναστών στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’ Ράιλι σε επιστολή της προς την Κομισιόν διερωτήθηκε εάν είχε καταρτιστεί έκθεση αξιολόγησης πριν την υπογραφή «για τις συνέπειες που πιθανόν να έχει στα ανθρώπινα δικαιώματα το μνημόνιο συνεργασίας». Μέσω της επιστολής, εξάλλου ζήτησε είτε να δημοσιευθεί η έκθεση εφόσον υπάρχει είτε να δοθούν εξηγήσεις για τυχόν απουσία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή