Αποφέρει ήδη «καρπούς» η «ειδική» αποστολή του Μ. Σχοινά στη Δυτική Αφρική

Αποφέρει ήδη «καρπούς» η «ειδική» αποστολή του Μ. Σχοινά στη Δυτική Αφρική

Επί της ουσίας ενεργοποιήθηκε η «μεταναστευτική διπλωματία» μια κρίσιμη πτυχή για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα μέσω του «κεντρικού διαδρόμου» στη Μεσόγειο και της δραματικής κατάστασης, που βίωσε πρόσφατα το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα κρίθηκε αναγκαία από την Κομισιόν η πολιτική συνεννόηση με τις κύριες χώρες προέλευσης μεταναστών, που καταλήγουν στην Τυνησία και από εκεί στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και λίγες μόνο μέρες μετά τη σχετική εντολή, που έλαβε από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής: Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού και Σενεγάλη. Επί της ουσίας ενεργοποιήθηκε η «μεταναστευτική διπλωματία» μια κρίσιμη πτυχή για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Περιγράφοντας, άλλωστε, στην αποκλειστική συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Κ» την «ειδική» αυτή αποστολή, ο κ. Σχοινάς είχε εξηγήσει τον λόγο που επελέγησαν -σε πρώτη φάση – οι τρεις αυτές χώρες της Δυτικής Αφρικής. Πρόκειται, όπως είπε, για χώρες προέλευσης, από όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων στη Λαμπεντούζα, ενώ τόνισε πως στη διάρκεια των επαφών του με τις πολιτικές τους ηγεσίες εστάλη σαφές μήνυμα ότι: όσο περισσότερο συνεργάζεστε στο μεταναστευτικό, τόσο θα κερδίζετε από την Ευρώπη. Σε αντίθετη περίπτωση, η βοήθειά μας θα αναπροσαρμόζεται. Στις τρεις αυτές χώρες η Ευρώπη θα στηρίζει χρηματοδοτικά τις ειδικές αναπτυξιακές ανάγκες τους, ευκαιρίες για νέους αλλά και προστασία των ευάλωτων και των γυναικών.

Λίγες μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του κ. Σχοινά στη Σενεγάλη, το λιμενικό της χώρας ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι παρέλαβε 272 μετανάστες που επέβαιναν σε βάρκες με προορισμό την Ευρώπη, ανάμεσά τους 16 γυναίκες και επτά παιδιά. Η επιχείρηση έλαβε χώρα 100 χλμ μακριά από τις ακτές του Ντακάρ, όπου και επέστρεψαν. Την Πέμπτη είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη επιχείρηση με 71 μετανάστες, σύμφωνα με το δίκτυο MarineOceans που επίσης αναφέρει ότι το ναυτικό της χώρας έχει αυξήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης και διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως αναφέρει επίσης η πλειοψηφία των παράτυπων αφίξεων αφορά κυρίως τα Κανάρια Νησιά που δέχθηκαν από τις αρχές του έτους έως τα τέλη του Αυγούστου 11,439 μετανάστες, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται ωστόσο για την μεγαλύτερη αύξηση από το 2018, όπως αναφέρει.

Η Σενεγάλη αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης παράτυπων μεταναστών -που πέρασαν τον Ατλαντικό μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 -(21%), μετά το Μαρόκο από όπου προήλθε το 29%, ενώ από την Ακτή Ελεφαντοστού προήλθε το 12% και Γουινέα το 10% σύμφωνα με στοιχεία του Frontex. Τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχουν πνιγεί ή δηλωθεί αγνοούμενοι από την αρχή του έτους καθώς επιχειρούσαν να διασχίσουν τον «κεντρικό διάδρομο» της Μεσογείου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT