Τριπλό μέτωπο στο Ισραήλ: Μπαράζ βομβαρδισμών και θηριωδίες με αμάχους

Τριπλό μέτωπο στο Ισραήλ: Μπαράζ βομβαρδισμών και θηριωδίες με αμάχους

Καταιγισμός πυρών χαρακτήρισε και την τέταρτη ημέρα του πολέμου στο Ισραήλ. Η Χαμάς εξαπέλυσε ρουκέτες στα νότια και κεντρικά της χώρας, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε η πόλη-λιμάνι Ασκελόν, για την οποία είχε απευθύνει προειδοποίηση. Το βράδυ της Τρίτης, το Ισραήλ δέχθηκε οβίδες και από το έδαφος της Συρίας.

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να είναι ακόμα σαφές το κατά πόσο ο στρατός του Ισραήλ θα προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Γάζα, η τέταρτη ημέρα του πολέμου σημαδεύτηκε από ομοβροντίες πυρών. Η Χαμάς εξαπέλυσε ρουκέτες με στόχο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε η πόλη-λιμάνι Ασκελόν, για την οποία είχε δοθεί τελεσίγραφο στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν πριν τις 5μ.μ.

Το Ισραήλ δέχθηκε πυρά κι από την πλευρά του Λιβάνου, όπου η Χεζμπολάχ, εκτόξευσε κατευθυνόμενο πύραυλο σε ισραηλινό τανκ και εκτοξεύτηκαν μικρότερες ρουκέτες προς ισραηλινούς στόχους. Ο στρατός του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι συγκρούστηκε με ισλαμιστές μαχητές, ενώ ένα ελικόπτερο έπληξε παρατηρητήριο που ανήκε στη Χεζμπολάχ. Το βράδυ της Τρίτης, έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ δέχθηκε πυρά και από το έδαφος της Συρίας.

Τα πλήγματα συνεχίστηκαν προς τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει αποκλεισμένη, καθώς ο στρατός του Ισραήλ προχωρά σε «πλήρη πολιορκία» του πυκνοκατοικημένου θύλακα.

Το Ισραήλ σφυροκοπά από αέρος, υποχρεώνοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εκτοπιστούν από τις εστίες τους – πληροφορίες κάνουν λόγο για κατακλυσμένα νοσοκομεία, ενώ έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος, τροφίμων και καυσίμων.

Από το περασμένο Σάββατο, οπότε η Χαμάς εξαπέλυσε την απροσδόκητη επίθεση της, περισσότεροι από 1.000 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ, ενώ ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 900. Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται καθημερινά.

Συνολικά οι νεκροί ενδέχεται να ξεπερνούν ήδη τις 2.500, αφού σύμφωνα με την Wall Street περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς κείτονται νεκροί εντός του εδάφους του Ισραήλ. 

Τριπλό μέτωπο στο Ισραήλ: Μπαράζ βομβαρδισμών και θηριωδίες με αμάχους-1

Αντιφατικές αναφορές για αποκεφαλισμούς μωρών

φελώδες παραμένει το τοπίο των πληροφοριών σχετικά με αναφορές για αποκεφαλισμούς μωρών από τη Χαμάς στο Κφαρ Αζά. Νωρίτερα, το Insider είχε επικαλεσθεί εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε επιβεβαιώσει στο μέσο πως στρατιώτες βρήκαν αποκεφαλισμένα πτώματα μωρών στο Κφαρ Αζά.

Εκεί, οι μαχητές της Χαμάς προκάλεσαν μακελειό στην περιοχή, σκοτώνοντας Ισραηλινούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες ως ομήρους. Ωστόσο το βράδυ της Τρίτης, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός είχε απαντήσει στο τουρκικό μέσο ότι δεν έχει καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς για αποκεφαλισμούς μωρών στο Κφαρ Αζά. 


Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις της Τρίτης


Μπάιντεν: Η Χαμάς θυμίζει τις χειρότερες στιγμές του ISIS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς ως «μια στιγμή όπου το ανόθευτο κακό εξαπολύεται», σημειώνοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει. Το νέο διάγγελμα Μπάιντεν ήρθε μετά από την τρίτη κατά σειρά τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νετανιάχου.

«Όχι απλώς σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν. Γονείς σφαγιάστηκαν χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προσπαθήσουν να προστατέψουν τα παιδιά τους. Ανατριχιαστικές αναφορές για βρέφη που σκοτώθηκαν. Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν. Νέοι σφαγιάστηκαν ενώ παρακολουθούσαν ένα μουσικό φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ειρήνη. Για να γιορτάσουν την ειρήνη. Νεαρές γυναίκες βιάστηκαν, δέχθηκαν επίθεση και επιδείχθηκαν σαν τρόπαια. Οι οικογένειες έκρυβαν τον φόβο τους για ώρες προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τα παιδιά τους ήσυχα για να μην τραβήξουν την προσοχή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε πυρά κατά της Χαμάς, λέγοντας ότι «δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, αλλά μάλλον τον χρησιμοποιεί σαν «ανθρώπινη ασπίδα». Προσφέρει μόνο αιματοκύλισμα και τρόμο». Και πρόσθεσε: «Η βαρβαρότητα της Χαμάς φέρνει στο μυαλό τις χειρότερες στιγμές του ISIS. Αυτό είναι τρομοκρατία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ την Πέμπτη, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μίλησαν με Ισραηλινούς αξιωματούχους για μια ασφαλή δίοδο για τους πολίτες της Γάζας μετά τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ.

Ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα υπολογίζεται μεταξύ 100 και 150. Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι κρατά πάνω από 100 αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού. 

Εκνευρισμός Ερντογάν για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτύξουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο κοντά στο Ισραήλ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους από το υπουργείο Αμυνας. Η στρατιωτική κλιμάκωση των ΗΠΑ φέρεται να έχει ως σκοπό να αποτρέψει άλλες δυνάμεις της περιοχής να μπουν στον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Αυτή η αμερικανική κινητικότητα προκάλεσε την ενόχληση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρώσο ομόλογό του, Πούτιν και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ισραήλ και τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ απάντησε: «Γιατί ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο έρχεται στο Ισραήλ; Για ποιον λόγο; Τι θα κάνουν; Θα χτυπήσουν τη Γάζα με τα πολεμικά τους αεροπλάνα;».

Μπορέλ: Μια συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων θα ήταν άδικη

Διά στόματος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει μήνυμα στο Ισραήλ, ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων, αναφορικά με την άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει η Χαμάς.

«Δεν είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες. Μια συλλογική τιμωρία εναντίον των Παλαιστινίων θα είναι άδικη και μη παραγωγική, θα είναι ενάντια στο συμφέρον μας και ενάντια στο συμφέρον της ειρήνης», δήλωσε. Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής γνωστοποίησε την απόφαση να συνεχισθεί η στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT