Αντιφατικά μηνύματα Γκιουλέρ: Ευκαιρία τα ΜΟΕ, αφοσίωση στη Γαλάζια Πατριδα

Αντιφατικά μηνύματα Γκιουλέρ: Ευκαιρία τα ΜΟΕ, αφοσίωση στη Γαλάζια Πατριδα

«Τα ΜΟΕ καλή ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ιστορική περίοδο ελληνοτουρκικών σχέσεων έκανε λόγο, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, επαναβεβαιώνοντας ωστόσο την αφοσίωση της Αγκυρας στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». 

«Ως γείτονες, εκφράζουμε πάντα την αποφασιστικότητά μας να επιλύουμε όλα τα μεταξύ μας προβλήματα μέσω αμοιβαίου διαλόγου, ειρηνικών μεθόδων, σεβασμού των δικαιωμάτων του άλλου και στο πνεύμα της συμμαχίας. Πιστεύουμε ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και ότι μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να λύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας. Στις συνομιλίες μας, τα θέματα μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, η διατήρηση των διαύλων διαλόγου και η επίλυση των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας ήρθαν στο προσκήνιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι στρατιωτικές μας δραστηριότητες στο Αιγαίο μειώθηκαν αμοιβαία κατά τη διάρκεια του έτους και καταβλήθηκαν προσπάθειες να διατηρηθεί η ένταση στην περιοχή μας χαμηλά», σημείωσε. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα τη Δευτέρα και «ήταν μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα», ο υπουργός Γκιουλέρ τόνισε πως «οι συνομιλίες με την αντιπροσωπεία, οι οποίες είχαν διακοπεί για περισσότερα από δύο χρόνια, επαναλήφθηκαν και επιτεύχθηκε συναίνεση στη συνάντηση να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και το επόμενο έτος». 

«Ο γείτονας ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι η Τουρκία είναι υπέρ ενός μέλλοντος ειρήνης και ευημερίας με την Ελλάδα, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν θα συμβιβάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση. Θα ήθελα να εκφράσω πολύ ξεκάθαρα ότι η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” είναι απόλυτη».

Αναφορικά με τα της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επισήμανε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο για τη μη λύση με τις στρατιωτικές συμφωνίες που έχουν κάνει και τη στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνουν από τρίτες χώρες. Πρέπει πλέον να γίνει γνωστό ότι η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας για την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να εγγυάται τα έννομα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

«Υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε αυτό το θέμα, που είναι το εθνικό μας ζήτημα, και εκφράζουμε για άλλη μια φορά ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού στο μέλλον», κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT