Ουκρανία: «Σειρά επιτυχιών» του στρατού στην ανατολική όχθη του Δνείπερου

Ουκρανία: «Σειρά επιτυχιών» του στρατού στην ανατολική όχθη του Δνείπερου

Η Ρωσία παραδέχτηκε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν διασχίσει τον ποταμό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν σε «σειρά επιτυχημένων επιχειρήσεων» στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου στο υπό ρωσική κατοχή τμήμα της περιοχής της Χερσώνας και ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός του Κιέβου.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα τους στο Facebook, οι Ουκρανοί πεζοναύτες ανέφεραν ότι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην ανατολική πλευρά του ποταμού. Η Ρωσία παραδέχτηκε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν διασχίσει τον ποταμό.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις άμυνας προχώρησαν σε σειρά επιτυχημένων ενεργειών στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου» στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), ανέφερε η διοίκηση της ουκρανικής μονάδας πεζοναυτών.

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη της Χερσώνας και την περιοχή γύρω από αυτήν στη δυτική όχθη του Δνείπερου τον Νοέμβριο του 2022. Το ποτάμι έγινε η διαχωριστική γραμμή για το μεγαλύτερο μέρος του νότιου μετώπου.

Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα γραμμή επίθεσης

Η διάσχιση του Δνείπερου και η μεταφορά στην αντίπερα όχθη βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού και προμηθειών θα επιτρέψει στα ουκρανικά στρατεύματα να ανοίξουν μια νέα γραμμή επίθεσης στο νότιο τμήμα στην πλέον άμεση χερσαία δίοδο προς την Κριμαία, την οποία κατέλαβε και προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δηλώνουν ότι έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες η μία στην άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εργάζονται για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Κριμαίας και έχουν καλύψει το 70% της απόστασης.

Σύμφωνα με Ουκρανούς μπλόγκερ, ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα, οι ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τον Δνείπερο σε μικρές ομάδες το καλοκαίρι για να δημιουργήσουν ένα προγεφύρωμα γύρω από σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στη Χερσώνα και στη συνέχεια προσπάθησαν να επεκτείνουν την παρουσία τους σε κοντινά χωριά στην ανατολική όχθη, συμπεριλαμβανομένου του Κρίνκι.

72 συγκρούσεις το τελευταίο 24ωρο

Η προέλαση στην περιοχή της Χερσώνας έρχεται ύστερα από μήνες ουκρανικών επιχειρήσεων αντεπίθεσης στο νοτιοανατολικό και το νότιο τμήμα και δεν έχουν αποφέρει τη σημαντική εξέλιξη που πολλοί Ουκρανοί ήθελαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις, που καταλαμβάνουν περίπου το 17% της Ουκρανίας, προχωρούν και πάλι σε επίθεση στα ανατολικά σε περιοχές όπως η πόλη Αβντιίβκα, που τελεί υπό την κατοχή του Κιέβου, και την περιοχή κοντά στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη του Μπαχμούτ.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε στην ημερήσια ενημέρωσή του ότι οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου από τα νότια στα ανατολικά, αναφέροντας 72 συγκρούσεις τις τελευταίες 24 ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή