Οι λέξεις που σημάδεψαν το 2023 σε διάφορες χώρες του κόσμου

Οι λέξεις που σημάδεψαν το 2023 σε διάφορες χώρες του κόσμου

Πώς χρησιμοποιούν οι Αυστραλοί τη φράση «passward child». Με τι τρόπο οι Γάλλοι έφηβοι εκνευρίζουν τους ενήλικους συνομιλητές τους; Γιατί μια λέξη-θρύλος στοίχειωσε την Κένυα του 2023;

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα ανθρώπινα συναισθήματα να είναι καθολικά και να μη γνωρίζουν σύνορα, οι λέξεις, όμως, με τις οποίες διάφοροι λαοί ανά τον κόσμο επιλέγουν να τα εκφράσουν, διαφοροποιούνται ανάλογα με τις παραδόσεις, τα ιδιώματα και την ιστορία τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω παραδοχή, το Associated Press ζήτησε από συνεργάτες του σε διάφορες χώρες του κόσμου να εντοπίσουν τη λέξη-φράση εκείνη που εξέφρασε περισσότερο το λαϊκό αίσθημα της εκάστοτε χώρας το 2023. 

Αυστραλία – Passward child

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Time, η φράση «passward child» αναφέρεται στο «λατρεμένο» παιδί της οικογένειας, του οποίου το όνομα οι γονείς επιλέγουν να χρησιμοποιούν ως κωδικό πρόσβασης σε διάφορες καθημερινές τους δραστηριότητες. 

Κένυα – Kitawaramba: «Θα επιστρέψει για να σε στοιχειώσει»

Η λέξη αυτή αποδίδεται στον Κενυάτη πάστορα Πολ Μακένζι, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ηγήθηκε μιας αίρεσης που οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 400 ανθρώπους.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η λέξη ειπώθηκε ενώ ο ίδιος οδηγούνταν στο δικαστήριο. Η άγνωστη έως τότε λέξη αντιμετωπίστηκε ως απειλή και γρήγορα απέκτησε τη δική της ζωή. Οι Κενυάτες τη χρησιμοποιούσαν για να προειδοποιήσουν τους άλλους ότι κάτι κακό μπορεί να τους συμβεί για τις πράξεις τους.

Η λέξη επανήλθε στο προσκήνιο το 2023 εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ζωής και της δυσαρέσκειας που εξαπλώθηκε στην κοινωνία της Κένυας απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης που, σύμφωνα με πολλούς πολίτες, «ήρθαν για να στοιχειώσουν» τη χώρα. 

Αϊτή – Bwa kale: «Ξεφλουδισμένο ξύλο»

Η φράση αυτή λειτούργησε ως «κραυγή θανάτου» κατά των βίαιων συμμοριών στην Αϊτή φέτος. Οι πολίτες τη φώναζαν καθώς καταδίωκαν υπόπτους για εγκληματικές δράσεις. Σημειώνεται ότι ομάδες αυτόκλητων τιμωρών στη χώρα έχουν σκοτώσει περισσότερα από 300 ύποπτα μέλη συμμοριών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο όρος είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν στην αργκό της Αϊτής για να υπονοήσει την «ανδρική κυριαρχία και δύναμη». 

Νότια Αφρική – Kuningi: «Αρκετά»

Η λέξη έγινε δημοφιλής καθώς εξέφραζε την εξάντληση των πολιτών από τις πολλαπλές κρίσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. 

Οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος εντάθηκαν, η κυβέρνηση δέχτηκε επικρίσεις για τις στενές σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ η εγκληματικότητα κάλπαζε. Κάπως έτσι, η λέξη «Kuningi» εμπεδώθηκε στην καθημερινότητα της κοινωνίας. 

Γαλλία – Quoicoubeh!: «Ποιος ξέρει»

Αυτή η λέξη έγινε άκρως δημοφιλής μεταξύ των εφήβων στη Γαλλία, οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν για να ενοχλήσουν τους μεγαλύτερους. Πώς λειτουργούσε; Ενας έφηβος έλεγε επίτηδες κάτι που δεν ακούγεται, ελπίζοντας ότι οι γονείς ή οι δάσκαλοι θα απαντήσουν «Τι είπες», για να λάβουν την απάντηση: «Quoicoubeh!» (ποιος ξέρει).

Η προέλευσή της λέξης παραμένει μυστηριώδης, αν και το Radio France υποστηρίζει ότι εμπνεύστηκε από ένα λογοπαίγνιο από την Ακτή Ελεφαντοστού, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται. 

Με πληροφορίες από TIME και Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή