Ε.Ε: Αυστριακό παζάρι για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Ε.Ε: Αυστριακό παζάρι για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Η Βιέννη, ακολουθώντας τα «χνάρια» του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, «εκβίαζε» το Κίεβο προκειμένου η αυστριακών συμφερόντων διεθνής τράπεζα Raiffeisen να βγει από την ουκρανική «μαύρη» λίστα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με σιωπηρή έγκριση πέρασε τελικά χθες από τους μονίμους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες (Coreper) το 12ο κατά σειρά πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την άρση των ενστάσεων που πρόβαλε η Αυστρία.

Η Βιέννη, ακολουθώντας τα «χνάρια» του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, «εκβίαζε» το Κίεβο προκειμένου η αυστριακών συμφερόντων διεθνής τράπεζα Raiffeisen να βγει από την ουκρανική «μαύρη» λίστα «διεθνών χορηγών του πολέμου», όπως συνέβη με την ουγγρική ΟΤP, πριν από την έγκριση του προηγούμενου πακέτου. Παρά το γεγονός ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες «καλωσόριζαν την υιοθέτηση του 12ου πακέτου κυρώσεων», ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έθεσε βέτο και έτσι μετατέθηκε χθες η έγκριση των κυρώσεων.

Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι οι νομικές υπηρεσίες της Αυστρίας θα έπρεπε να αξιολογήσουν την πρόταση, σύμφωνα ωστόσο με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στο παρασκήνιο διεξάγονταν διαβουλεύσεις για την αφαίρεση της αυστριακής τράπεζας από την ουκρανική λίστα. Σε μια ένδειξη καλής θέλησης, η Ουκρανία ανέστειλε προσώρας το Σάββατο την περίφημη λίστα από την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, επικαλούμενη διαβουλεύσεις με την Κομισιόν. Εκπρόσωπος της Κομισιόν, όμως, αρνήθηκε χθες να σχολιάσει το περιεχόμενό τους. Η Raiffeisen είναι η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που συνεχίζει να λειτουργεί στη Ρωσία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και έχει σαφώς μειώσει τις δραστηριότητές της, ωστόσο, μισά από τα κέρδη της φέτος –ύψους 2 δισ. ευρώ– προήλθαν από το παρακλάδι της στη Μόσχα.

Το νέο πακέτο κυρώσεων, πάντως, περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγών στην Ε.Ε. ρωσικών διαμαντιών από την 1η Ιανουαρίου και σταδιακή απαγόρευση εισαγωγών τους από τρίτες χώρες, σε ευθυγράμμιση με σχετικές αποφάσεις της ομάδας των χωρών του G7. Αλλα μέτρα αφορούν εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο –στα 60 δολάρια το βαρέλι–, μετά την ευρεία καταστρατήγησή του, καθώς και ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών ταυτοποίησης πλοίων –ειδικά σε ό,τι αφορά μεταφορές από πλοίο σε πλοίο– που έως τώρα μπορούσαν να αποκρύψουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Για πρώτη φορά, θα βρεθεί στη λίστα κυρώσεων και η εισαγωγή ρωσικού αλουμινίου, όπως και η απαγόρευση εισαγωγών καλωδίων και σωλήνων, ενώ περιλαμβάνονται συνολικά 29 νέες οντότητες που υποστηρίζουν άμεσα και στρατιωτικά τη Ρωσία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT