Καραμπόλες στην Ε.Ε. από το «ρίσκο» Μισέλ

Καραμπόλες στην Ε.Ε. από το «ρίσκο» Μισέλ

Η υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές επισπεύδει την επιλογή διαδόχου του και ωθεί τη Φον ντερ Λάιεν να «ανοίξει τα χαρτιά της»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η πιο ενδιαφέρουσα πολιτικά χρονιά για την Ευρωπαϊκή Eνωση –ενόψει αρκετών κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε όλη τη Γηραιά Hπειρο, που θα κορυφωθούν με τη διενέργεια των ευρωπαϊκών εκλογών τον Ιούνιο– ξεκίνησε με μια έκπληξη, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την Κυριακή την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής και επικεφαλής της λίστας για το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) του Βελγίου.

Κάποιοι ωστόσο διατείνονταν χθες στις Βρυξέλλες ότι η απόφαση του Σαρλ Μισέλ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, με Ευρωπαίο διπλωμάτη να επισημαίνει, μιλώντας στην «Κ», πως ήταν γνωστό ότι αναζητούσε εδώ και καιρό το «επόμενο βήμα», ενώ άλλες επιδιώξεις του δεν στέφθηκαν με επιτυχία, όπως η διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σε συνάντησή του με ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, στην οποία μετείχε η «Κ», ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφασή του «προσωπικό ρίσκο», αφού θα βρεθεί ενώπιον των πολιτών διεκδικώντας την ψήφο τους με βάση «το δημοκρατικό όραμά του για την Ε.Ε.».

Σε περίπτωση εκλογής

Εάν εκλεγεί θα πρέπει να παραιτηθεί πριν ορκιστεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου, ενώ κανονικά η θητεία του θα έληγε τον Νοέμβριο, με την ολοκλήρωση του τρέχοντος ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου. Παρά την έντονη φημολογία που επικράτησε τις πρώτες ώρες στις Βρυξέλλες για το εάν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να είναι συγχρόνως υποψήφιος στις ευρωεκλογές, ο ίδιος επισήμανε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τον ρόλο του κανονικά και τις ευθύνες που απορρέουν από τη θέση αυτή, έως ότου ορκιστεί ευρωβουλευτής. Υπενθύμισε πως ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τουσκ, τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του ήταν ήδη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και δεν υπήρξε «σύγκρουση συμφερόντων».

Ονόματα που ακούγονται για το τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο Αντόνιο Κόστα, η Μέτε Φρέντρικσεν και ο Πέδρο Σάντσεθ.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον με την απόφαση του Σαρλ Μισέλ είναι ότι επί της ουσίας επιταχύνει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιλογή του διαδόχου του από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ δημιουργεί επιπρόσθετη πίεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να «ανοίξει τα χαρτιά» της σε ό,τι αφορά την παραμονή της ή όχι στην προεδρία της Κομισιόν και ίσως τελικά να την ευνοεί, όπως σχολίασε στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης. Η εξέλιξη αυτή ήγειρε παράλληλα ερωτήματα για το εάν θα άνοιγε ο δρόμος προσωρινά –και έως ότου επιλεγεί ο διάδοχος του Μισέλ– για τον πρωθυπουργό της χώρας που θα αναλάβει την 1η Ιουλίου την προεδρία του Συμβουλίου, που δεν είναι άλλος από τον «ταραχοποιό» Βίκτορ Ορμπαν. Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» ανέφεραν πως αυτό θα ήταν ένα τραβηγμένο σενάριο, καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες να εξετάσουν τις επιλογές τους έως τον Ιούνιο. Ενας εξ αυτών υπενθύμισε ότι το 2019 η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρίστηκε υποψήφια από το Συμβούλιο στις 2 Ιουλίου, χωρίς να υπάρχει πίεση χρόνου. «Ο νέος πρόεδρος απλώς θα πρέπει να αναλάβει νωρίς τα καθήκοντά του», ανέφερε ο διπλωμάτης.

Πολιτικοί συσχετισμοί

Οι πιθανοί «διάδοχοι» που ακούγονται στις Βρυξέλλες είναι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα –παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη Δικαιοσύνη λόγω πρόσφατου σκανδάλου–, η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντρικσεν, αλλά και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, μιας και οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου. Ωστόσο, όπως σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης, η Ιστορία έχει δείξει ότι ονόματα που ακούγονται νωρίς συνήθως «καίγονται», ενώ έτερος συνάδελφός του υπογράμμισε ότι στους υπολογισμούς των «27» θα παίξουν ρόλο σαφώς οι πολιτικοί συσχετισμοί και η γεωγραφική «κατανομή» για τις θέσεις των τριών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Οσο για την πρόεδρο της Κομισιόν, εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε χθες ότι είναι ακόμη νωρίς και πως δεν έχει καμία πληροφορία για τις προθέσεις της. Αρκετοί προεξοφλούν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή της, πριν από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις 6-7 Μαρτίου, στο Βουκουρέστι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή