Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντριβή του αεροσκάφους στη Ρωσία

Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντριβή του αεροσκάφους στη Ρωσία

Μία ημέρα μετά τη συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους στη Ρωσία την Τετάρτη, ο πόλεμος πληροφοριών συνεχίζεται

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται ο πόλεμος πληροφοριών Ρωσίας – Ουκρανίας, παράλληλα με τις μάχες στο πεδίο, μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή Μπέλγκοροντ της δυτικής Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χθες Τετάρτη.

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει αεροσκάφος να πέφτει, ενώ ακολουθεί έκρηξη.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, δήλωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι κοντά σε κατοικημένη περιοχή και ότι όλοι οι επιβαίνοντες ήταν νεκροί.

Μία ημέρα μετά, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ως προς το τι συνέβη τελικά και προκάλεσε την πτώση και τη συντριβή του. 

Πλήγμα από Patriot;

Αγνωστα παραμένουν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ κάποιες απαντήσεις ίσως κρύβουν τα δύο μαύρα κουτιά που βρέθηκαν από την ομάδα διασωστών σήμερα, Πέμπτη. Οι πρώτες αναφορές για τη συντριβή ενός μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76 ήρθαν από τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Επικαλούνταν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο ισχυριζόταν ότι στην πτήση επέβαιναν δεκάδες Ουκρανοί, οι οποίοι μετακινούνταν στο πλαίσιο συμφωνίας για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Το Κίεβο δεν το επιβεβαίωσε.

Ο Ρώσος βουλευτής Αντρέι Καρταπόλοφ υπονόησε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε πύραυλο Patriot, όπλο που έχει προμηθευτεί το Κίεβο από τη Δύση, για να πλήξει το αεροπλάνο Ilyushin.

Η Ουκρανία έχει δεσμευθεί να μη χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος και μία τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε σοβαρή απόκλιση από αυτή τη συμφωνία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Ρώσου βουλευτή.

Οι αναφορές συνεχίστηκαν και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο η Ουκρανία εξακολουθούσε να μη σχολιάζει.

Στο Κίεβο, οι υπήρχαν αναφορές για προγραμματισμένη ανταλλαγή κρατουμένων, κάτι που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε.

Τρομερό λάθος του Κιέβου;

Εντωμεταξύ, η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σκότωσε τους στρατιώτες της. Ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχουν επιζώντες μετά την κατάρριψη από το Κίεβο του αεροσκάφους Il-76 με 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, έξι Ρώσους μέλη του πληρώματος και τρεις συνοδούς».

Θα μπορούσε η Ουκρανία να έχει κάνει ένα τρομερό λάθος;

Είναι γνωστό ότι το αεροπλάνο συνετρίβη και η Ουκρανία θα είχε τη δυνατότητα για μία τέτοια ενέργεια.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ukrainska Pravda, επικαλούμενη πηγή των ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε ότι ήταν «δική τους δουλειά», καθώς και πως το αεροπλάνο μετέφερε ρωσικούς πυραύλους S300. Εκανε λόγο δηλαδή για επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων.

Η αναφορά διορθώθηκε αργότερα, με την υποσημείωση ότι η πηγή δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Ακολούθησαν θολές ανακοινώσεις από το Γενικό Επιτελείο και τις Ουκρανικές Στρατιωτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Το Κίεβο ανέφερε ότι δεν είχε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το ποιοι επέβαιναν. Επιβεβαίωσε όμως ότι είχε προγραμματιστεί ανταλλαγή κρατουμένων για την Τετάρτη, η οποία δεν έγινε τελικά.

Γνωστοποίησε επίσης ότι η Ρωσία συνήθως παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή και το μεταφορικό μέσο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ανταλλαγή, για να βεβαιωθεί ότι είναι όλα ασφαλή.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με το Κίεβο, δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση. Αντίθετα, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει τις αρμόδιες ουκρανικές υπηρεσίες για τη μεταφορά.

Τα σχόλια της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας θεωρήθηκαν ως σιωπηρή αναγνώριση ότι κατέρριψε το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος.

Τι μετέφερε το αεροσκάφος;

Η Ρωσία έχει αυξήσει τις πυραυλικές επιδρομές από το Μπέλγκοροντ τον τελευταίο καιρό, ειδικά στο Χάρκοβο, με τις επιθέσεις να προκαλούν θανάτους και τραυματισμούς δεκάδων πολιτών. Αεροσκάφη όπως αυτό που συνετρίβη το πρωί της Τετάρτης στη Ρωσία φέρονται να παραδίδουν τα όπλα, τα οποία στη συνέχεια εκτοξεύονται πέρα από τα σύνορα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα για το ποιους ή τι μετέφερε το αεροσκάφος που συνετρίβη. Η Ρωσία θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς της και η Ουκρανία θα πρέπει να δώσει πληρέστερες απαντήσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «παίζει με τις ζωές των Ουκρανών κρατουμένων» και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του αργά χθες, Τετάρτη, ο Ζελένσκι ανέφερε πως είναι «προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές των Ουκρανών αιχμαλώτων, με τα συναισθήματα των συγγενών τους και με τα συναισθήματα της κοινωνίας μας».

Από την πλευρά του ο Ντμίτρο Λούμπινετς, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ουκρανικού Κοινοβουλίου, προειδοποίησε χθες ότι «ο πόλεμος των πληροφοριών δεν είναι λιγότερο σημαντικός από τη μάχη στο μέτωπο», χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «ύπουλο εχθρό».

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT