Ορμπαν εναντίον όλων στην Ε.Ε.: Ολα ανοιχτά στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Ορμπαν εναντίον όλων στην Ε.Ε.: Ολα ανοιχτά στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Η ένταση αυξάνεται ενόψει της σημαντικής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας, στην οποία αντιδρά η Ουγγαρία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, δεν είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν θα υποχωρήσει.

Η Σύνοδος έχει στόχο να σφραγίσει συμφωνία για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και η υπομονή των Ευρωπαίων εξαντλείται απέναντι στον Ορμπαν, ο οποίος την μπλοκάρει.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επαναλάβουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να παρέχουν «έγκαιρη, προβλέψιμη και βιώσιμη στρατιωτική στήριξη» στην Ουκρανία στη Σύνοδο της Πέμπτης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων», επισημαίνεται στο σχέδιο, το οποίο δημοσιεύει το Reuters.

Ανοιχτό το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας

Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το εάν οι ηγέτες θα δεσμευθούν να δώσουν άλλα 5 δισ. ευρώ για βοήθεια προς την Ουκρανία στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση δωρεών όπλων προς το Κίεβο.

Τα μέλη της Ε.Ε. διαφωνούν εδώ και μήνες για τον μελλοντικό ρόλο του Ταμείου, με τη Γερμανία να προτείνει το βάρος να δοθεί στη διμερή βοήθεια από μεμονωμένες χώρες της Ε.Ε.

Η ιδέα της δέσμευσης επιπλέον 5 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται στο σχέδιο σε αγκύλες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελεί ακόμη θέμα συζήτησης.

Ως προς το κύριο θέμα, που είναι η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, το οποίο μπλόκαρε η Ουγγαρία σε προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο, όλα παραμένουν επίσης ανοιχτά.

Τα κράτη-μέλη άλλα ακούν από τον διαπραγματευτή της Βουδαπέστης και άλλα δημοσίως από τον Ορμπαν, αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι των Βρυξελλών, τους οποίους επικαλείται ο Guardian.

Σε αναζήτηση συμβιβασμού

Ο Ορμπαν μπλόκαρε πακέτο 50 δισ. ευρώ της Ε.Ε. για το Κίεβο στα τέλη του περασμένου έτους, γεγονός που ώθησε τους ηγέτες να προγραμματίσουν τη συνάντηση της 1ης Φεβρουαρίου με την ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Το πακέτο, μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων, θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ενώ η Βουδαπέστη επιμένει ότι έχει καταθέσει πρόταση συμβιβασμού, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία. Η Ουγγαρία φαίνεται να επιθυμεί συμφωνία που θα της επιτρέψει να εμποδίσει τη ροή βοήθειας προς το Κίεβο στο μέλλον.

Συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό

Εν τω μεταξύ, η απογοήτευση από την ηγεσία της Ουγγαρίας αυξάνεται όχι μόνο διότι μπλοκάρει τη συμφωνία για μακροπρόθεσμη βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς η Βουδαπέστη συνεχίζει να καθυστερεί και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας παραμένει το μοναδικό νομοθετικό σώμα εντός της αμυντικής συμμαχίας που δεν έχει ακόμη υπογράψει την ένταξή της.

Συνάντηση του Ορμπαν με τον Σουηδό ομόλογό του, Ουλφ Κρίστερσον, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή