Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία «με ή χωρίς τον Ορμπαν» – Τι θα σήμαινε ένα plan B της Ε.Ε.

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία «με ή χωρίς τον Ορμπαν» – Τι θα σήμαινε ένα plan B της Ε.Ε.

Η πίεση στην Ε.Ε. να δράσει αυξάνεται, καθώς η Ουάσιγκτον επεξεργάζεται συμφωνία για τη δική της οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ εκφράζεται ανησυχία πως η πολιτική απομόνωση του Ορμπαν δεν θα κρατήσει για πάντα

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία. Οι ηγέτες η Ε.Ε., οι οποίοι συναντώνται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες, θέλουν να στείλουν αυτό το μήνυμα στο Κίεβο και στη Μόσχα λίγο πριν από την είσοδο στο τρίτο έτος από τη ρωσική εισβολή.

Και σκοπεύουν να το στείλουν με ή χωρίς τη στήριξη του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, που αντιδρά, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Politico με τίτλο «Στη σκιά του Τραμπ, του Πούτιν και του Ορμπαν, η Ε.Ε. πασχίζει να συμμαζευτεί στο θέμα της Ουκρανίας». 

Η Σύνοδος Κορυφής, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, στοχεύει στη λήψη απόφασης να αποσταλούν 50 δισ. ευρώ καθώς και περισσότερα όπλα στο Κίεβο.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία και να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

 Το «κόστος» ενός Plan B

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σχετική απόφαση, λόγω ενδεχόμενου νέου μπλόκου από τον Ορμπαν, οι ηγέτες της Ε.Ε. επεξεργάζονται plan Β.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο. Εκτοτε οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επεξεργάζονται σχέδιο που θα τους επέτρεπε να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις του Ορμπαν και να συμφωνήσουν τόσο στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. όσο και στο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία – με την υποστήριξη των 26 χωρών. 

Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από το ιδανικό, επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Μία συμφωνία με 26 αντί για 27 χώρες δεν είναι μόνο τεχνικά δύσκολη, αλλά υπονομεύει επίσης την ενότητα της Ε.Ε. και στέλνει αρνητικό μήνυμα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει συζητήσεις για αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στην Ε.Ε. και σε περαιτέρω διαμάχες που θα τροφοδοτούσαν διχαστικές τάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η πίεση στην Ε.Ε. να δράσει τώρα αυξάνεται, καθώς η Ουάσιγκτον επεξεργάζεται συμφωνία για τη δική της οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η πίεση αυτή εντείνεται, καθώς, αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, η Ευρώπη θα μπορούσε να μείνει μόνη της στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην απόκρουση της Ρωσίας.

Η στήριξη στην Ουκρανία

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία «με ή χωρίς τον Ορμπαν» – Τι θα σήμαινε ένα plan B της Ε.Ε.-1
Φιλορωσικά άρματα μάχης προελαύνουν στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας (φωτογραφία από Reuters).

Η οικονομική σανίδα σωτηρίας προς την Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό μέτρο στήριξης που επιδιώκει η Ε.Ε.

Το μακροχρόνιο αίτημα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για τη μεταπολεμική της ανοικοδόμηση προχωρά, αν και με μικρά βήματα. Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να μεταφέρουν τα κέρδη των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε ξεχωριστό λογαριασμό.

Αυτό συμβαίνει παρά την πίεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να κατασχέσει όχι μόνο τα κέρδη, αλλά και τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία. 

Το Σαββατοκύριακο, οι Βρυξέλλες πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν έχουν απομείνει πολλοί τομείς για να στοχεύσουν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε επίσης τις περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής όπλων της Ε.Ε., με τις Βρυξέλλες να αγωνίζονται τώρα να καλύψουν το κενό μετά από δεκαετίες υποεπενδύσεων.

Σήμερα Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη στρατιωτική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, στο πλαίσιο συμφωνίας για την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης. Πρόκειται για ταμείο εκτός προϋπολογισμού, το οποίο χρησιμοποιείται για την αποζημίωση χωρών που δίνουν όπλα στην Ουκρανία.

Η ιδέα είναι να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν η αναπλήρωση κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ και τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες όπλων.

Η Ουγγαρία, η οποία είχε επικρίνει την απόφαση, έχει μαλακώσει τη γραμμή της σχετικά με τη δημιουργία νέου κλάδου της ειρηνευτικής διευκόλυνσης, του Ταμείου Βοήθειας για την Ουκρανία, για την παροχή όπλων στη χώρα.

Θα παραμείνει απομονωμένος ο Ορμπαν;

Πριν από τη συνάντηση των ηγετών, διπλωμάτες και αξιωματούχοι εξέφραζαν αγωνία, αλλά και την ελπίδα ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός τελικά θα αποδεχθεί το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Η αγωνία για τη στάση του Ορμπαν εντείνεται, καθώς ενδέχεται η πολιτική απομόνωσή του να μην είναι μακράς διάρκειας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση της υποστήριξης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις εκλογές της Ε.Ε. τον Ιούνιο, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο φιλικό προς τη Ρωσία.

Προειδοποίηση πέντε πρωθυπουργών

Την Τετάρτη πέντε ηγέτες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, απηύθυναν προειδοποίηση σε ανοικτή επιστολή ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη αθετήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με τα πυρομαχικά.

Στην επιστολή που υπογράφουν, ο Σολτς, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε και οι ηγέτες της Δανίας, της Εσθονίας και της Τσεχίας αναφέρουν: «Η Ρωσία δεν περιμένει κανένα και πρέπει να δράσουμε τώρα. Αν η Ουκρανία χάσει, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες και το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερα για όλους μας».

Διπλωμάτης σχολίασε ότι η επιστολή είχε «διπλό μήνυμα» με στόχο να ασκήσει πίεση στα κράτη-μέλη ώστε να αυξήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Ε.Ε., καθώς δεν θα αμφιταλαντευθεί ως προς την υποστήριξη του Κιέβου.

Η Ευρωπαϊκή Eνωση θα προμηθεύσει μόνο τα μισά από τα εκατομμύρια βλήματα που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία μέχρι το τέλος Μαρτίου, επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ.

«Εχουμε ήδη παραδώσει 330.000 βλήματα», ανέφερε μετά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Περιμένω ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 200.000 βλήματα» μέχρι το τέλος Μαρτίου, δηλαδή «λίγο πάνω από το 52% του στόχου» που είχε τεθεί πέρυσι, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Politico, Guardian, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή