Πηγές τουρκικού ΥΠΑΜ: «Δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τα F-16»

Πηγές τουρκικού ΥΠΑΜ: «Δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τα F-16»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις» για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

Οπως σημειώνουν, στις 26 Ιανουαρίου ξεκίνησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ η διαδικασία έγκρισης του τουρκικού αιτήματος, το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια 40 νέων F-16 Block-70 για τις ανάγκες της διοίκησης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, τον εκσυγχρονισμό των 79 υπαρχόντων F-16 και των πυρομαχικών τους, καθώς και υλικά και άλλα είδη εξοπλισμού.

«Οταν φτάσουν σε εμάς οι επιστολές προσφοράς και αποδοχής, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το χρονοδιάγραμμα και έτσι το κόστος της προμήθειας μπορεί να εκφραστεί με σαφήνεια», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. «Τα αιτήματα οπλικών συστημάτων που ζητήθηκαν υποβλήθηκαν ως αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες, την κατάσταση του αποθέματος και τις τεχνικές απαιτήσεις».

«Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν ορισμένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες με έδρα την Ελλάδα, το θέμα της προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 δεν υπόκειται σε καμία προϋπόθεση και όρο», σημειώνουν στη συνέχεια.

Για τα F-35

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των F-35, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου σημειώνουν πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση» των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην παρούσα φάση.

Τονίζουν ωστόσο ότι οι πρόσφατες δηλώσεις από την αμερικανική πλευρά «θα πρέπει να θεωρηθούν ως δήλωση καλής πίστης σε αυτό το στάδιο», ενώ προσθέτουν πως θα υπάρξει ενημέρωση στην περίπτωση κάποιας αλλαγής ή εξέλιξης.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή της στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, είχε δηλώσει ότι εφόσον η Αγκυρα εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχει προμηθευτεί, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επάνοδό της στο πρόγραμμα των F-35.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι τόνισε χθες το βράδυ ότι η στάση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των αεροσκαφών, άρα, αν δεν εγκαταλείψει τη χρήση ρωσικών αμυντικών συστημάτων, οι κυρώσεις παραμένουν, αλλά οι σχετικές συζητήσεις συνεχίζονται.

Για τα Eurofighter Typhoon

Σε ό,τι αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, οι ίδιες πηγές από το τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρουν ότι «το αίτημα εξακολουθεί να υφίσταται» και πως «οι διαπραγματεύσεις και οι μελέτες συνεχίζονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή