Μπορεί η Ευρώπη να βασιστεί στα όπλα της και όχι μόνον στις ΗΠΑ;

Μπορεί η Ευρώπη να βασιστεί στα όπλα της και όχι μόνον στις ΗΠΑ;

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το άνοιγμα ενός νέου εργοστασίου παραγωγής πυρομαχικών στη χώρα του

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταράζοντας τα νερά, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το άνοιγμα ενός νέου εργοστασίου παραγωγής πυρομαχικών στη χώρα του. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στη Γερμανία να αποκτήσει ξανά φυσίγγια, σφαίρες και βλήματα παντός είδους.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σαν μια ακόμη μεγάλης σημασίας απάντηση της Γερμανίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έγινε τέτοιο μήνα πριν από δύο χρόνια. Είναι όμως και μια υπενθύμιση του πόσο αργή έχει υπάρξει συνολικά η ευρωπαϊκή αντίδραση στο Ουκρανικό.

Ενδεικτικά, το εργοστάσιο θα χρειαστεί ένα χρόνο έως ότου καταφέρει να φτάσει στο μέγιστο της παραγωγικής του ικανότητας, την οποία ελπίζει να διπλασιάσει έως το 2026. Κάπως αργά για μια Ουκρανία που αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ και που μάλιστα μόλις έλαβε ένα ακόμη πακέτο βοήθειας από την Ουάσιγκτον.

Είναι όμως αργά και για ολόκληρη την Ευρώπη, που γνωρίζει πως εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτύχει έστω και μέρος του σχεδίου του στην Ουκρανία, πιθανότατα θα δοκιμάσει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει «κάθε εκατοστό του εδάφους του». Αυτές οι νέες πραγματικότητες και οι νέες αμφιβολίες θα τεθούν οπωσδήποτε και στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκινάει αύριο.

Και πάνω από όλα αυτά κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα έλεγε στους Ρώσους να κάνουν «ό,τι στον διάβολο θέλουν» απέναντι στους νατοϊκούς συμμάχους που δεν δαπανούν αρκετά χρήματα στην άμυνα.

Αν και δεν πρόφερε το όνομα του Τραμπ, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πιστές στην προάσπιση της ασφάλειας όλων των συμμάχων. «Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ακλόνητη πίστη σε αυτό. Το ίδιο και ο αμερικανικός λαός. Ενας για όλους και όλοι για έναν», είπε με αισιοδοξία.

Λίγο αργότερα, ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Αγαπητοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν βοήθησε εκατομμύρια από εμάς να κερδίσουμε πίσω την ελευθερία μας. Σήμερα θα τρίζουν τα κόκαλά του. Ντροπή σας», υπογραμμίζοντας σε εξίσου έντονο τόνο πως «κάθε σχετικοποίηση της υπόσχεσης για αμοιβαία βοήθεια εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι επικίνδυνη, ανεύθυνη και λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο προς όφελος της Ρωσίας», υπενθυμίζοντας πως η Πολωνία αφιερώνει 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στην άμυνα.

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατονομάσει ως «καταζητούμενη» εγκληματία, είπε πως οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν ένα «καμπανάκι. Μια αφύπνιση προς τους συμμάχους που μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει πολλά».

Χθες το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως 18 από τις 31 χώρες αναμένεται αυτή τη χρονιά να επιτύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Ομως οι αριθμοί αποκρύπτουν μια σημαντική αλήθεια. Το έσχατο καταφύγιο της ευρωπαϊκής άμυνας είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο περιλαμβάνει όπλα αποθηκευμένα από τη Γερμανία μέχρι και την Τουρκία. Αυτό χάνει εντελώς το νόημά του εάν υπάρχουν αμφιβολίες πως οι ΗΠΑ θα σπεύσουν σε βοήθεια των μικρών και ευάλωτων χωρών-συμμάχων εάν αυτές απειληθούν.

Ο Αρμίν Πάπεργκερ, διευθυντής της εταιρείας που αναλαμβάνει την κατασκευή του εργοστασίου στη Γερμανία, δήλωσε πως η Ευρώπη θα χρειαστεί δέκα χρόνια για να ξαναφτιάξει τη στρατιωτική βιομηχανία που ατρόφησε κατά τη μεταψυχροπολεμική περίοδο και που άδειασε σχεδόν τις αποθήκες προς στήριξη της Ουκρανίας.

«Ομως, για να μπορούμε να πούμε πως είναι “εντάξει” από στρατιωτικής άποψης, θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια ενισχυμένων αμυντικών δαπανών και βιομηχανικής παραγωγής», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT