Ενίσχυση συνεργασίας της Ε.Ε. με Βουλγαρία – Ρουμανία για έλεγχο του μεταναστευτικού

Ενίσχυση συνεργασίας της Ε.Ε. με Βουλγαρία – Ρουμανία για έλεγχο του μεταναστευτικού

Οι δύο χώρες θα συμβάλουν περαιτέρω στις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών «προκλήσεων», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τον έλεγχο και τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλέπεται σε δύο πλαίσια, που συμφωνήθηκαν σήμερα Δευτέρα μεταξύ της Κομισιόν και των δύο κρατών-μελών, λίγο πριν από την επίσημη είσοδό τους στη Ζώνη Σένγκεν, στις 31 Μαρτίου.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X η πρόεδρος της Κομισιόν καλωσορίζει το νέο πλαίσιο συνεργασίας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που όπως τονίζει «δεσμεύονται πλήρως για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε».

«Επομένως, προχωράμε από πιλοτικά έργα σε πλαίσια συνεργασίας», σημειώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσθέτει «αυτό σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε». «Η Ρουμανία και η Βουλγαρία ανήκουν πλήρως στη Ζώνη Σένγκεν», καταλήγει.

Ασυλο και επιστροφές

Τα δύο πλαίσια συνεργασίας βασίζονται στην επιτυχή εφαρμογή από τις δύο χώρες των πιλοτικών έργων για γρήγορες διαδικασίες ασύλου και επιστροφών, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2023 και επιτρέπουν τη μετάβαση από ad hoc σε βιώσιμες λύσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα δύο κράτη-μέλη έχουν πλέον δώσει νέα ώθηση στις κοινές προσπάθειες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και της μετανάστευσης.

Μέσω των πλαισίων συνεργασίας, που συμφωνήθηκαν σήμερα, οι δύο χώρες θα συμβάλουν περαιτέρω στις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών «προκλήσεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, θα δοθεί έμφαση:

Στη στήριξη ενισχυμένων μέτρων στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων, του ασύλου και της υποδοχής, του συστήματος επιστροφής και της ενισχυμένης αστυνομικής συνεργασίας στον χώρο Σένγκεν, καθώς και στην έναρξη των προετοιμασιών για την εφαρμογή του Νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ιδίως όσον αφορά τα εθνικά σχέδια εφαρμογής.

Τα δύο πλαίσια συνεργασίας λαμβάνουν υπόψη ότι το κεκτημένο του Σένγκεν θα εφαρμόζεται πλήρως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ότι, από τις 31 Μαρτίου 2024, θα αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα.

Περιλαμβάνονται επίσης δράσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, για παράδειγμα, στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας, για την αντιμετώπιση συναφών διασυνοριακών προκλήσεων.

Τα πλαίσια συνεργασίας θα υλοποιηθούν με την απαραίτητη υποστήριξη από την Επιτροπή και τους αρμόδιους οργανισμούς της Ε.Ε. 

Χρηματοδότηση ύψους 85 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, σήμερα η Κομισιόν δρομολογεί νέα ειδική δράση χρηματοδότησης ύψους 85 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου διαχείρισης συνόρων και θεωρήσεων (BMVI) 2021-2027 για την ενίσχυση των εθνικών δυνατοτήτων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία μπορούν τώρα να υποβάλουν αίτηση για πρόσθετη χρηματοδότηση για την επέκταση ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων επιτήρησης των συνόρων μέσω αγοράς μεταφορικών μέσων, μεταξύ άλλων με δυνατότητα αγοράς εξοπλισμού λειτουργίας όπως κάμερες ανίχνευσης κίνησης και ανάπτυξη ή αναβάθμιση συστημάτων.

Οι συναντήσεις της αρμόδιας Διευθύνουσας Επιτροπής με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα συνεχιστούν σε τακτική βάση για την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν σχετικά με τα πλαίσια συνεργασίας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αυτό θα φέρει σε επαφή την Επιτροπή, τους οργανισμούς της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Frontex, τον οργανισμού της Ε.Ε. για το άσυλο και τη Europol με τις δύο εθνικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή