Οι τουρίστες παρενοχλούν τις γκέισες και το Κιότο παίρνει δραστικά μέτρα

Οι τουρίστες παρενοχλούν τις γκέισες και το Κιότο παίρνει δραστικά μέτρα

Όπως καταγγέλλεται, κάποιοι από τους τουρίστες συμπεριφέρονται σαν παπαράτσι όταν εντοπίζουν μια γκέισα, καταδιώκοντάς τη στα σοκάκια.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη δραματική αύξηση του τουρισμού, οι αρχές της Ιαπωνίας θα απαγορεύσουν την είσοδο των επισκεπτών στα γραφικά σοκάκια της εμβληματικής συνοικίας Γκιόν με τις γκέισες στο Κιότο. 

Οι κάτοικοι της αρχαίας πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, μετά το τέλος των περιορισμών της Covid και την επαναφορά του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα, είδαν σημαντική αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Παρόλα αυτά, ο υπερτουρισμός και πολύ συχνά οι ασχημονίες των τουριστών προκαλούν προβληματισμό στις αρχές που εξαναγκάζονται σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό τους. 

Η Γκιόν, όπου μπορεί κανείς να δεις τις γκέισες και τις μάικο (σ.σ μαθητευόμενες γκέισες) να πηγαίνουν στολισμένες με τα πανάκριβα κιμονό τους στις τελετές τσαγιού, γίνονται συχνά στόχοι αδιάκριτων επισκεπτών που, κόντρα στις συστάσεις για τήρηση αποστάσεων, τις πλησιάζουν, αγγίζουν τα παραδοσιακά ενδύματά τους ακόμα, ενώ δεν λείπουν καταγγελίες για άτομα που καταπατούν ιδιωτική ιδιοκτησία. 

Οι τουρίστες παρενοχλούν τις γκέισες και το Κιότο παίρνει δραστικά μέτρα-1
Τρεις γκέισες σε ένα από τα σοκάκια της Γκιόν – Φωτ. αρχείου: Shutterstock

Τον Δεκέμβριο, ένα συμβούλιο κατοίκων της Γκιόν αξίωσε από τις αρχές της πόλης να λάβουν μέτρα κατά των απείθαρχων τουριστών, καταγγέλλοντας πως η γειτονιά τους «δεν είναι θεματικό πάρκο».

Κάπως έτσι, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο στους στενούς ιδιωτικούς δρόμους της συνοικίας, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα. 

«Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά είμαστε σε απόγνωση» ανέφερε ο Ισοκάζου Ότα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι θα τοποθετηθούν πινακίδες που θα υπενθυμίζουν στους επισκέπτες τα νέα μέτρα.

Ο ίδιος καταγγέλλει πως κάποιοι από τους τουρίστες συμπεριφέρονται σαν παπαράτσι όταν εντοπίζουν μια γκέισα, καταδιώκοντάς τη στα σοκάκια – που σε πολλές περιπτώσεις έχουν πλάτος μικρότερο των δύο μέτρων. 

Όπως διευκρινίζεται, ο βασικός δρόμος της περιοχής, η οδός Χαναμικότζι, θα παραμείνει ανοιχτή για τους τουρίστες. 

Το Κιότο, πρωτεύουσα της Ιαπωνίας για περισσότερα από 1.000 χρόνια μέχρι το 1868, δεν είναι ο μόνος ιαπωνικός προορισμός που προσπαθεί να ελέγξει τον υπερτουρισμό μετά την άρση των περιορισμών της Covid-19, τον περασμένο Απρίλιο.

Αυτή την εβδομάδα οι αρχές του νομού Γιαμανάσι γνωστοποίησαν πως αύξησαν τη χρέωση για την ανάβαση του θρυλικού όρους Φούτζι και θα επιβάλλουν ανώτατο όριο αναρριχητών με την έναρξη της αναρριχητικής περιόδου τον Ιούλιο. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή