ΝΑΤΟ: Τρεις πηγές ανησυχίας για τον Στόλτενμπεργκ

ΝΑΤΟ: Τρεις πηγές ανησυχίας για τον Στόλτενμπεργκ

Ρωσικές εκλογές, προεδρικές κάλπες στις ΗΠΑ, πυρομαχικά στην Ουκρανία

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι εκλογές στη Ρωσία, οι προεδρικές κάλπες στις ΗΠΑ και η έλλειψη πυρομαχικών της Ουκρανίας είναι τα βασικά θέματα που ανησυχούν τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως αυτά αναπτύχθηκαν κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε και για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία από σήμερα έως την Κυριακή, λέγοντας ότι «δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες» καθώς ο Πούτιν έχει καταπνίξει την αντιπολίτευση. «Ο πρόεδρος Πούτιν κρατάει την εξουσία στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες. Κανείς δεν αναμένει ότι οι εκλογές αυτή την εβδομάδα θα φέρουν κάποια αλλαγή στο Κρεμλίνο. Και φυσικά, οι προσπάθειες της Ρωσίας να διοργανώσει εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας είναι εντελώς παράνομες, και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

Δεν είναι μόνο οι εκλογές στη Ρωσία, που φαίνεται να ανησυχούν τον Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και οι προεδρικές στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο αλλαγής ενοίκου στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ άλλωστε έχει ήδη απειλήσει με απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Για τον λόγο αυτό, έδωσε χθες έμφαση στην ευρεία στήριξη που εκφράζουν οι πολίτες σε διάφορα κράτη-μέλη προς τη Συμμαχία. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, η στήριξη προς τη Συμμαχία παραμένει στις ΗΠΑ ισχυρή με ποσοστό που αγγίζει το 80%. «Μόνο το 13% τάσσεται κατά», είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ.

Αυστηρό μήνυμα προς συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ να στείλουν άμεσα περισσότερα πυρομαχικά στην Ουκρανία, καθώς η έλλειψη πολιτικής θέλησης «έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης», απέστειλε χθες ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Δεν λείπει το θάρρος από τους Ουκρανούς, αλλά τα πυρομαχικά», είπε χαρακτηριστικά. Η προειδοποίηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ έρχεται την ώρα που το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει ακόμα ξεμπλοκάρει το σχέδιο στήριξης της Ουκρανίας ύψους 61 δισ. δολαρίων, λόγω των αντιδράσεων της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση μόλις χθες κατέληξε σε μία επί της αρχής συμφωνία για να εισφέρει 5 δισ. ευρώ στο ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο ειρήνης (EPF).

Αυστηρό μήνυμα προς συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ να στείλουν άμεσα πολεμικό εξοπλισμό στο Κίεβο, καθώς η έλλειψη πολιτικής θέλησης «έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης».

«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, και χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους, ώστε να μπορούν και οι Ουκρανοί να κάνουν τους σχεδιασμούς τους», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η έλλειψη πολιτικής θέλησης αποτελεί, άλλωστε, για τον ίδιο «έναν από τους λόγους που οι Ρώσοι έχουν ήδη κατορθώσει κάποια πρόοδο στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες». Για τον λόγο αυτό, «υπάρχει άμεση ανάγκη για τους συμμάχους να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις και να παράσχουν περισσότερα πυρομαχικά στην Ουκρανία», καθώς «υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης να ληφθούν οι αποφάσεις και να τεθεί ως προτεραιότητα η στήριξη των Ουκρανών».

Κρίσιμη περίοδος

Περιγράφοντας την τρέχουσα περίοδο ως κρίσιμη για τους παραπάνω λόγους, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε παράλληλα ότι θα «ήταν ένα τεράστιο, ιστορικό λάθος να επιτρέψουμε στον Πούτιν να επικρατήσει». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυταρχικούς ηγέτες να τα καταφέρουν με τη χρήση βίας. Αυτό θα είναι επικίνδυνο για όλους μας», τόνισε. Αναγνώρισε πάντως ότι το «στοίχημα» του Πούτιν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική εισβολή προκειμένου να «φρενάρει» την επέκταση του ΝΑΤΟ γύρισε μπούμερανγκ και αυτό αποδεικνύεται με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ενώ «η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ». Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της Συμμαχίας, ο γ.γ. της ανέφερε ότι το 2023 ενίσχυσε εκ νέου τις άμυνές της, συνέταξε ισχυρά νέα στρατιωτικά σχέδια, έθεσε περισσότερες δυνάμεις σε υψηλότερη ετοιμότητα και σημείωσε αύξηση 11% στις αμυντικές επενδύσεις φτάνοντας τα 470 δισ. δολάρια, για ένατη χρονιά στην Ευρώπη και τον Καναδά. Δεν έκρυψε, παράλληλα, την ικανοποίησή του ότι το 2024 –για πρώτη φορά– τα 2/3 των κρατών-μελών θα φτάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, που συμφωνήθηκε πριν από δέκα χρόνια, το 2014. Η χρονιά έκλεισε με αύξηση της παραγωγής οπλικών συστημάτων, ενίσχυση της συνεργασίας με την αμυντική βιομηχανία, που οδήγησε μάλιστα στην υπογραφή συμβολαίων αρκετών δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή