Η Κίνα θα είναι ο πρώτος «σταθμός» της νέας θητείας Πούτιν

Η Κίνα θα είναι ο πρώτος «σταθμός» της νέας θητείας Πούτιν

Οι δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επανεκλογή του Πούτιν ως άδικη και αντιδημοκρατική. Αντίθετα η Κίνα, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα συνεχάρησαν τον Ρώσο πρόεδρο για την ανανέωση της θητείας του για ακόμη έξι χρόνια

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κίνα τον Μάιο για συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, στο πρώτο υπερπόντιο ταξίδι του Ρώσου προέδρου κατά τη νέα του θητεία, σύμφωνα με πέντε πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν τη Δευτέρα την επανεκλογή του Πούτιν ως άδικη και αντιδημοκρατική. Αντίθετα η Κίνα, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα συνεχάρησαν τον βετεράνο ηγέτη για την ανανέωση της θητείας του για ακόμη έξι χρόνια, αναδεικνύοντας τις γεωπολιτικές διαχωριστικές γραμμές που έχουν διευρυνθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα», δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι λεπτομέρειες επιβεβαιώθηκαν από άλλες τέσσερις πηγές, οι οποίες επίσης μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αλλη πηγή ανέφερε ότι το ταξίδι του Πούτιν στην Κίνα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι η επίσκεψη Πούτιν θα γίνει πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του Σι στην Ευρώπη.

Ενίσχυση εμπορικών και στρατιωτικών δεσμών

Η Κίνα έχει ενισχύσει τους εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις και στις δύο χώρες, ιδίως στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δύο χώρες κήρυξαν την έναρξη εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο λίγες ημέρες πριν από την εισβολή.

Ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές ανέφεραν ότι περίμεναν πως η Κίνα θα ήταν ο πρώτος «σταθμός» του Πούτιν μετά την επανεκλογή του. Η επίσημη προεδρική ορκωμοσία του Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 7 Μαΐου.

Περαιτέρω ανάπτυξη δεσμών

Ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι η Ρωσία και η Κίνα μοιράζονται παρόμοιες παγκόσμιες προοπτικές, απολαμβάνουν ανθεκτικές σχέσεις εν μέρει λόγω των καλών προσωπικών σχέσεων του Πούτιν και του Σι και ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς τα επόμενα χρόνια.

Ο Σι επισκέφθηκε τη Ρωσία στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά την έναρξη της τρίτης του θητείας.

Οι δύο ηγέτες έχουν συχνά «διαφημίσει» τη στενή προσωπική τους φιλία και έχουν συναντηθεί πάνω από 40 φορές, πιο πρόσφατα τον Οκτώβριο, όταν ο Πούτιν ήταν ο τιμώμενος επισκέπτης σε σύνοδο κορυφής της Κίνας στο Πεκίνο.

Το εμπόριο Κίνας – Ρωσίας έφτασε τα 218,2 δισ. δολ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, υπερβαίνοντας τον στόχο που είχαν θέσει οι δύο χώρες να αυξήσουν το διμερές εμπόριο σε πάνω από 200 δισ. δολ. έως το 2024.

Ο Σι, σε τηλεφωνική με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αντιταχθούν αποφασιστικά στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις, υποδεικνύοντας τις ΗΠΑ.

Ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σουν Γουεϊντόνγκ δήλωσε ότι οι διμερείς δεσμοί ήταν «στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους» κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ανάγνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ειρηνευτική διάσκεψη

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ειρηνευτική διάσκεψη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία που θα φιλοξενήσει η ουδέτερη Ελβετία τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο πρέσβης της στη Βέρνη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Το Πεκίνο ξεκίνησε πέρυσι «ειρηνευτικό» σχέδιο 12 σημείων για την Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την επίλυση της σύγκρουσης, εκτός από τη συμμετοχή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό δυτική ηγεσία στην Τζέντα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για ευρασιατικές υποθέσεις Λι Χούι συναντήθηκε με αξιωματούχους σε πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και του Κιέβου, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή