Γάζα: «Σαν να ξεκινά ο πόλεμος από την αρχή», 201 ημέρες μετά

Γάζα: «Σαν να ξεκινά ο πόλεμος από την αρχή», 201 ημέρες μετά

Γειτονιές εξακολουθούν να μετατρέπονται σε «επικίνδυνες ζώνες μαχών» στη βόρεια Γάζα, περιοχή που βρέθηκε πρώτη στο επίκεντρο της ισραηλινής επίθεσης με στόχο τη Χαμάς, η οποία ξεκίνησε πριν από ακριβώς 201 ημέρες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιστίνιοι άμαχοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα σήμερα Τετάρτη, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή τους σε αυτά εξαιτίας ισραηλινού βομβαρδισμού που, όπως είπαν, ήταν σφοδρός όσο και στην αρχή του πολέμου.

Μεγάλο μέρος των βομβαρδισμών επικεντρώθηκε για δεύτερη ημέρα στο Μπέιτ Λαχία, βόρειο άκρο της Γάζας, για το οποίο ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης. Οπως ανέφερε χθες Τρίτη, τέσσερις γειτονιές βρίσκονται σε «επικίνδυνη ζώνη μάχης».

Επειτα από μερικές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας, το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του τη νύχτα της Δευτέρας, εστιάζοντας σε περιοχές, ιδιαίτερα στον Βορρά, από όπου είχε αποσύρει στο παρελθόν πολλά από τα στρατεύματά του, υποστηρίζοντας τότε ότι η Χαμάς είχε πλέον πάψει να τις ελέγχει.

Ανησυχία για τη Ράφα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα στη νότια πόλη Ράφα, την οποία θεωρεί ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς. Και αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του ΟΗΕ για το ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για τον πληθυσμό της περιοχής. 

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, εάν προηγουμένως δεν εξαλείψει τη Χαμάς.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε μετά την εισβολή των ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης πέρα ​​στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τις επιθέσεις τους που προκάλεσαν τον θάνατο 1.200 ανθρώπων. Επιπλέον, οι ένοπλοι της Χαμάς συνέλαβαν 253 ομήρους, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Πλέον, οι μάχες στη Γάζα που διανύουν πλέον τον έβδομο μήνα τους, έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί περισσότεροι παραμένουν θαμμένοι στα ερείπια.

Η επίθεση έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του πυκνοκατοικημένου θυλάκου, εκτοπίζοντας τα περισσότερα από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του προς τις νότιες περιοχές, στα σύνορα με την Αίγυπτο και προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στη Ράφα, τέσσερις σκοτώθηκαν από πυραυλικό πλήγμα έξω από σούπερ μάρκετ στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Νουσεϊράτ και ένας σκοτώθηκε σε επίθεση σε σπίτι στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Προετοιμασία νέων επιθέσεων

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει δύο εφεδρικές ταξιαρχίες στη Λωρίδα της Γάζας, υπό την 99η Μεραρχία.

Κατά τους πρώτους μήνες της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο, η 99η Μεραρχία επιχειρούσε στον κεντρικό διάδρομο της Γάζας.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η ανανεωμένη ανάπτυξη έρχεται, καθώς ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις σε διάφορες περιοχές στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, όπου το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρίσκονται τέσσερα από τα έξι εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς.

«Σαν να ξεκινά ο πόλεμος από την αρχή»

Κάτοικοι στη βόρεια Γάζα και στα προάστια της πόλης της Γάζας ανέφεραν επίσης σφοδρούς βομβαρδισμούς.

«Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει όλο αυτό. Μήπως το ότι επιστρέψαμε στα σπίτια μας και τελικά πήραμε κάποια βοήθεια έπειτα από μήνες πείνας δεν άρεσε στους Ισραηλινούς;» αναρωτήθηκε ο 29χρονος Μοχαμάντ Τζαμάλ, κάτοικος του Ζεϊτούν, ενός από τα παλαιότερα προάστια της πόλης της Γάζας.

«Είναι σαν να ξεκίνησε ξανά ο πόλεμος από την αρχή. Σαν να συμβαίνει μόλις τώρα, ενώ έχουν ήδη κάψει όλο τον τόπο», ανέφερε, μιλώντας στο Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή