FT: Μήπως ήρθε η ώρα της Κάμαλα Χάρις;

Τέσσερις μήνες πριν από τις κάλπες του Νοεμβρίου, η 59χρονη αντιπρόεδρος ανακτά μέρος της χαμένης «λάμψης» της ως πιθανή προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών στη θέση του ηλικιακά και δημοσκοπικά «αποδυναμωμένου» Τζο Μπάιντεν

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού αναδειχθεί υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι του 2020, η Κάμαλα Χάρις υπενθυμίζεται ότι είχε –και εκείνη– διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

«Kamala Harris for the people» («Η Κάμαλα Χάρις για τον λαό»): αυτό ήταν το σύνθημα της εκστρατείας που εκείνη είχε διεξαγάγει το 2020 διεκδικώντας το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. 

Τέσσερα χρόνια μετά, εν έτει 2024 πια, αλλά και τέσσερις μήνες πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η 59χρονη Χάρις δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά στην «προεδροποίηση» από όσο ποτέ άλλοτε.  

Η Κάμαλα Χάρις ξεκίνησε τη θητεία της στην αντιπροεδρία με υψηλές προσδοκίες, ως η πολιτικός που θα είναι εκεί για να προσέχει τον 80άρη Μπάιντεν και να πάρει τη θέση του εάν εκείνος νοσήσει

Στην πορεία, τα χρόνια που μεσολάβησαν, το άστρο της «ξεθώριασε» και μάλιστα σημαντικά, με αποτέλεσμα πολλοί να τη θεωρούν «πολιτικά τελειωμένη».

Μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ωστόσο, η 59χρονη αρχίζει να ανακτά μέρος εκείνης της χαμένης «λάμψης», καθώς επιστρέφει πια στο προσκήνιο ως πιθανή προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών στη θέση του ηλικιακά και δημοσκοπικά «αποδυναμωμένου» Τζο Μπάιντεν.

«Μήπως έφτασε η ώρα της Κάμαλα;», διερωτώνται οι Financial Times, υποστηρίζοντας ότι η 59χρονη θα μπορούσε όντως να πάρει τη θέση του 81χρονου Μπάιντεν ως υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τους FT, η Χάρις είναι μάλιστα η «επικρατέστερη υποψήφια» για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν.

Το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο παραμένει και από το οποίο πρόκειται να κριθούν όλα σε κάθε περίπτωση, είναι όμως άλλο: Εάν η Χάρις κατέβαινε ως υποψήφια στη θέση του Μπάιντεν, θα τα πήγαινε άραγε καλύτερα από εκείνον ενάντια στον Τραμπ;

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι FT επικαλούμενοι ως πηγή τον ιστοχώρο RealClearPolitics, η 59χρονη παρουσιάζεται να έχει πια όντως περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει από τον Μπάιντεν.    

Χρηματοδότες του Δημοκρατικού κόμματος, οι οποίοι μέχρι πρότινος «δεν πείθονταν» από τη Χάρις και τις επιδόσεις της, έχουν αρχίσει πια να τη βλέπουν περισσότερο θετικά… λόγω Μπάιντεν.

Η απογοητευτική παρουσία του 81χρονου νυν προέδρου στην τηλεμαχία με τον Τραμπ προκάλεσε ανησυχία στις τάξεις των υποστηρικτών του Δημοκρατικού κόμματος, μόλις λίγους μήνες από το μεγάλο κομματικό συνέδριο (Democratic National Convention) του Αυγούστου στο Σικάγο και τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα «πλεονεκτήματα» της Κάμαλα

Σύμφωνα με τους FT, μια ενδεχόμενη προεδρική υποψηφιότητα της Χάρις θα έχει μια σειρά από διόλου ευκαταφρόνητα διαδικαστικά πλεονεκτήματα, εάν συγκριθεί με τις υποψηφιότητες άλλων επίδοξων προέδρων.

Η Κάμαλα Χάρις, ως νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είναι η πρώτη τη τάξει μεταξύ των πιθανών αντικαταστατών του προέδρου από θεσμική σκοπιά, όπερ σημαίνει ότι θα μπορούσε να πάρει τη θέση του χωρίς να πρέπει να μεσολαβήσουν επίπονα περίπλοκες διαδικασίες εσωκομματικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν δηλαδή η Χάρις έπαιρνε τη θέση του Μπάιντεν, το επικείμενο μεγάλο κομματικό συνέδριο (DNC) του καλοκαιριού στο Σικάγο θα εξελισσόταν μάλλον ομαλά. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή το κόμμα έπρεπε να διαλέξει μεταξύ άλλων υποψηφίων, το DNC θα μπορούσε να οδηγηθεί σε… χαοτικές καταστάσεις.

Αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τους νόμους περί χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, η Χάρις θα κληρονομούσε τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχει συγκεντρώσει η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν επειδή είναι συνυποψήφια στο πλευρό του, όπως εξηγούν οι FT. Στον αντίποδα, η μεταφορά αυτών των χρημάτων σε άλλους υποψηφίους θα ήταν περισσότερο περίπλοκη.

Επιχειρήματα υπέρ και κατά

Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχουν και χρηματοδότες/υποστηρικτές των Δημοκρατικών που δεν βλέπουν θετικά μια πιθανή προεδρική υποψηφιότητα της Κάμαλα. Αλλοι εξ αυτών θεωρούν ότι η 59χρονη δεν είναι αρκούντως χαρισματική και άλλοι ότι απογοήτευσε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την περασμένη περίοδο. Επιπλέον, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Χάρις φέρει –και εκείνη– ευθύνη για τη «συγκάλυψη» της κατάστασης στην οποία βρίσκεται νοητικά και πνευματικά πια ο Τζο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT