Χιλιάδες Ουκρανοί συρρέουν στην έπαυλη του Γιανουκόβιτς για να δουν

Χιλιάδες Ουκρανοί συρρέουν στην έπαυλη του Γιανουκόβιτς για να δουν

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Μην πετάτε σκουπίδια και μην πατάτε το γρασίδι. Είμαστε Ευρωπαίοι στο κάτω κάτω και θα πρέπει να φερόμαστε ανάλογα». Με αυτά τα λόγια, οι άντρες της πολιτοφυλακής του Κιέβου υποδέχονταν τις προηγούμενες ημέρες τους επισκέπτες που ήρθαν να δουν τη βίλα του –μέχρι πρότινος προέδρου της χώρας– Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην περιοχή Μεζιγκόριε, έξω από το Κίεβο. Βέβαια, η λέξη βίλα δεν είναι η πλέον κατάλληλη για να περιγράψει το «ησυχαστήριο» του εκδιωγμένου επικεφαλής της χώρας καθώς μοιάζει περισσότερο με υπερπολυτελές θέρετρο μέσα σε δρυμό. Πραγματικά, μέρος της έπαυλης βρίσκεται μέσα σε εθνικό δρυμό. Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες Ουκρανοί έρχονται εκεί με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας βόλτες και βγάζοντας φωτογραφίες από ένα δείγμα κατάφωρου πλουτισμού, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μίζερη καθημερινότητα του μέσου πολίτη της χώρας, ο οποίος καλείται να ζήσει με 100 – 300 ευρώ τον μήνα. Μιλώντας στην «Κ», οι επισκέπτες παραδέχονται ότι ενώ υπέθεταν ότι «έκλεψε πάρα πολλά χρήματα, θα έπρεπε να δουν από κοντά τον συγκεκριμένο χώρο για να καταλάβουν το πραγματικό μέγεθος του πλούτου που είχε συγκεντρώσει ο Γιανουκόβιτς».

Πρόκειται για μια έκταση περίπου 140 εκταρίων γεμάτη με δέντρα και γκαζόν, τα οποία είναι απολύτως περιποιημένα. Εκατοντάδες φυτά που δεν αντέχουν το κρύο έχουν τυλιχθεί με ειδικές μεμβράνες, το γρασίδι είναι κοντοκουρεμένο παντού, υπάρχουν μερικές μικρές και μια μεγάλη λίμνη και πλήθος κτιρίων. Οι δρόμοι μέσα στην έπαυλη είναι ολοκαίνουργιοι ασφαλτοστρωμένοι, διπλής κατεύθυνσης, με διαγράμμιση και οδοσήμανση. Διακρίνονται μεγάλο ελικοδρόμιο μαζί με κτίριο για τη φύλαξη του ελικοπτέρου, ξεχωριστά γκαράζ για τα αυτοκίνητα, τα αγροτικά μηχανήματα που χρειάζονται για τη συντήρηση του πρασίνου και για τα αυτοκίνητα του γκολφ. Ναι, υπάρχει και τεράστιο γήπεδο γκολφ, ακόμη, μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου, οικίες, ξενώνες, αίθρια, αψίδες, αγάλματα και διάσπαρτα κτίσματα για διάφορες χρήσεις. Μέσα στα κτίρια η πολυτέλεια ξεπερνάει κάθε όριο, με πανάκριβα έπιπλα και συσκευές. Μόνο οι πολυέλαιοι στο κεντρικό κτίριο φαίνεται ότι κοστίζουν 250.000 ευρώ. Η πρώτη εκτίμηση για το συνολικό κόστος των εγκαταστάσεων κάνει λόγο για πάνω από 7 δισ. ευρώ. Το 2010 είχε εκτιμηθεί σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ έκτοτε έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα έπιπλα που έχουν εκτιμηθεί έως τώρα κόστισαν 2.780.000 ευρώ. Σε ένα μόνο δωμάτιο υπάρχουν κουρτίνες αξίας 80.000 ευρώ. Παράλληλα, μέσα έχουν βρεθεί διάφορα αντικείμενα, τα οποία δεν πρόλαβε να απομακρύνει ο πρόεδρος κατά τη φυγή του, όπως ένα τυπωμένο βιβλίο που χρονολογείται το 1574 και θεωρείται το παλιότερο που υπάρχει εντός ουκρανικής επικράτειας.

Ο χώρος φυλάσσεται από την πολιτοφυλακή που σχηματίστηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και τις τελευταίες ημέρες έχει αναλάβει τον ρόλο της αστυνομίας. Δεν φαίνεται να έχει γίνει καμία απολύτως ζημιά και οι εθελοντές, που φέρουν ρόπαλα και ορισμένοι πυροβόλα όπλα, επιβάλλουν τον απόλυτο σεβασμό στον χώρο. Οι επισκέψεις, που έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς για τους Ουκρανούς αυτές τις ημέρες, φαίνεται να επιτελούν απολύτως τον επικοινωνιακό τους ρόλο. «Αυτά εκεί μέσα είναι τα επιδόματά μας και οι συντάξεις των παππούδων μας. Εσείς έχετε δει κάτι παρόμοιο; Εγώ που έχω πάει ως τουρίστας σε παλάτια στη Ρωσία, δεν έχω δει τέτοια χλιδή», μας λέει ο Ταράς, φοιτητής 19 ετών. «Φαίνεται ότι ήμασταν μια τριτοκοσμική χώρα, μια χώρα της Αφρικής. Μόνο σε τέτοιες χώρες οι άρχοντες κάνουν επίδειξη πλουτισμού σε τέτοιο βαθμό. Ηρθα εδώ για να δω με τα μάτια μου τον λόγο για τον οποίο δολοφονήθηκαν τόσα παιδιά τη νύχτα της 19ης Φεβρουαρίου», μας έλεγε χθες η Λέσια, 34 ετών, η οποία είχε έρθει μαζί με το ανήλικο παιδί και τη μητέρα της.

Παράλληλα, σαφώς λιγότερα ήταν τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί χθες το πρωί έξω από τη Βερχόβνα Ράντα, όπως αποκαλείται το ουκρανικό Κοινοβούλιο, όπου εκείνη την ώρα διεξαγόταν συζήτηση για τη νέα σύνθεσή του. Αρκετά μέλη της νέας Βουλής δεν είναι αρεστά σε μερίδα των πολιτών. Από την άλλη, στην πλατεία Ανεξαρτησίας, οι διαδηλωτές συνεχίζουν την αυτοοργάνωση και πολίτες φέρνουν τρόφιμα, ρούχα και ξύλα για το κρύο. Νέα άτομα γράφονται εθελοντές, ενώ η βασική συζήτηση πλέον διεξάγεται με το ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα», καθώς σημαντικά προβλήματα για τους Ουκρανούς, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, είναι η κακή οικονομική κατάσταση και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή