Τους διαδηλωτές παρίσταναν άνθρωποι της Ασφάλειας

Τους διαδηλωτές παρίσταναν άνθρωποι της Ασφάλειας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην κεντρική πλατεία του Κιέβου και η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται, δίχως ωστόσο να αποχωρούν οι χιλιάδες διαδηλωτές, ένα νέο στοιχείο είδε χθες το φως της δημοσιότητας δυναμιτίζοντας την κατάσταση. Ειδικότερα, ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γενάνι Μοσκάλ δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας είχαν «φυτέψει» δικούς τους συνεργάτες ανάμεσα στους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώνει στην πλατεία. Οι συγκεκριμένοι φαίνεται να διέμεναν παριστάνοντας τους διαδηλωτές, αλλά στην πραγματικότητα εκτελούσαν σειρά εντολών με στόχο την υπονόμευση των κινητοποιήσεων. Ο συγκεκριμένος βουλευτής, μάλιστα, απείλησε ότι επιφυλάσσεται να δημοσιεύσει και τα πλήρη στοιχεία των πρακτόρων, όπως τους αποκάλεσε, οι οποίοι σύμφωνα με το έγγραφο «εργάστηκαν» στο Μαϊντάν.

Ανάμεσα στους στόχους που φέρεται να είχαν οι πράκτορες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόκληση φυσικών συγκρούσεων», «δημιουργία πυρκαγιών στις σκηνές των Ευρωμαϊντάν», «δημιουργία προϋποθέσεων για έριδες ανάμεσα στους ηγέτες της πλατείας», «αποστολή υβριστικών γραπτών μηνυμάτων εκ μέρους των ηγετών της πλατείας», «δημιουργία συνθηκών προκειμένου να δημιουργηθούν προβλήματα ηλεκτροδότησης στην πλατεία», «πρόκληση φθοράς στα συστήματα ήχου στην εξέδρα της πλατείας», «πρόκληση φθορών στα διαμερίσματα ακτιβιστών και των οικογενειών τους που να συνοδεύονται από φυλλάδια», «φθορές σε αυτοκίνητα που ασχολούνται με τη μεταφορά τροφίμων και άλλων εφοδίων στην πλατεία», «κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις», «τύπωμα και διάδοση φυλλαδίων που καλούν σε διακοπή των κινητοποιήσεων».

Παράλληλα, υπάρχει πλήθος εντολών που έχουν να κάνουν με τη δυσφήμηση των κινητοποιήσεων στα ΜΜΕ. Ειδικότερα, αναφέρονται στο έγγραφο: «Διασπορά μεταξύ των εκπροσώπων του Τύπου πληροφοριών σχετικά με το ότι τους εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης για να αυξήσουν την επιρροή τους», «διασπορά ειδήσεων σχετικά με τον αρνητικό χαρακτήρα των ηγετών του Ευρωμαϊντάν», «διασπορά ειδήσεων σχετικά με τις κακές συνθήκες διαβίωσης στις σκηνές της πλατείας». Το έγγραφο, ωστόσο, έχει ήδη προκαλέσει αρκετές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο που δούλευαν οι Αρχές της Ουκρανίας το προηγούμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, χθες, ανακοινώθηκε επίσημα η διάλυση της αστυνομικής ομάδας Μπέρκουτ, ειδική στην καταστολή διαδηλώσεων, στην οποία έχει χρεωθεί πλήθος βιαιοπραγιών το προηγούμενο διάστημα εις βάρος διαδηλωτών αλλά και απλών πολιτών. Κατηγορηματικά διαψεύδουν αγιορείτικες πηγές που ρωτήθηκαν από την «Κ», δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Αγιον Ορος. «Τέτοια δημοσιεύματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν την εικόνα της Αγιώνυμης Πολιτείας διεθνώς» τονίζουν χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή