Γιανουκόβιτς: Απορώ γιατί ακόμη σιωπά ο Πούτιν

Γιανουκόβιτς: Απορώ γιατί ακόμη σιωπά ο Πούτιν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν σκοπεύω να κατέβω στις ερχόμενες εκλογές γιατί είναι παράνομες», τόνισε ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη ρωσική πόλη Ροστόφ, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την καθαίρεσή του από την ουκρανική προεδρία.

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της νέας κυβέρνησης της χώρας: «Θα φέρετε την ευθύνη για αυτό που κάνατε . Φύγετε!! Ό,τι μπορώ να κάνω, θα το κάνω για να είμαι με τον ουκρανικό λαό», ανέφερε.

«Η κρίση είναι υποκινούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που βρίσκονται στο Κίεβο: Σταματήστε αυτή την κατάσταση! Υποφέρουμε όλοι από το χάος και την ακυβερνησία στη χώρα. Ζητώ συγγνώμη από τους γενναίους άνδρες της Μπερκούτ (σ.σ. μονάδα αντιμετώπισης ταραχών του Κιέβου)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία, μόνο όταν θα έχει εγγύηση της ασφάλειάς του.

Αναφερόμενος στην Γιούλια Τιμοσένκο, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι «έχει ήδη καταδικαστεί και η απελευθέρωσή της είναι ζήτημα αυτοδικίας, καθώς η συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία ζημίωσε το ουκρανικό κράτος με πάνω από 20 δισ. ευρώ».

«Οι νόμοι που ψηφίστηκαν με τη βία στο κοινοβούλιο δεν υπεγράφησαν από εμένα και δεν βρίσκονται σε ισχύ. Βάσει του συντάγματος είμαι εν ενεργεία πρόεδρος της Ουκρανίας», πρόσθεσε στη συνέχεια, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι το Κρεμλίνο δεν έχει αντιδράσει ακόμη στην ανατροπή του:

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι ιστορική, αποτελεί σύμμαχό μας. Οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να δράσουν και απορώ γιατί ο Πούτιν ακόμη σιωπά! Η Μόσχα δεν μπορεί να είναι απαθής με τη μοίρα της Ουκρανίας, πρέπει να αξιοποιήσει ότι μπορεί για να αποτρέψει το χάος στην χώρα μας» υποστήριξε ο Γιανουκόβιτς, ενώ σε ό,τι αφορά τις αιματηρές ταραχές στο Κίεβο, υποστήριξε ότι δεν έδωσε ποτέ εντολή στην αστυνομία να πυροβολήσει: «Οι αρχές οπλίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση, βρίσκονταν σε κατάσταση άμυνας», τόνισε.

«Η συμφωνία με την Ευρώπη θα ζημίωνε την Ουκρανία, γι αυτό και αποφάσισα να προτείνω να διακοπούν οι συζητήσεις με την Ε.Ε.», είπε για σχετικά με τη ρήξη η οποία επήλθε με τη Δύση, ενώ όσον αφορά την κλιμακούμενη ένταση στην Κριμαία τόνισε:

«Είμαι κατά της επέμβασης στην Ουκρανία. Κατηγορηματικά κατά.  Δεν έχω πληροφορίες για επέμβαση των Ρώσων στην Κριμαία. Μόλις σταματήσουν τα εργοστάσια της ανατολικής Ουκρανίας θα ξεσηκωθούν οι εργάτες της και δεν ζηλεύω αυτούς που θα βρεθούν στο δρόμο τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή