Αψιμαχίες και επικοινωνιακός πόλεμος στην Κριμαία

Αψιμαχίες και επικοινωνιακός πόλεμος στην Κριμαία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΙΜΑΙΑ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σποραδικές αψιμαχίες, χωρίς ωστόσο χρήση όπλων, σημειώθηκαν χθες σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες της Κριμαίας. Στη μονάδα της ακτοφυλακής της περιοχής Μπαλακλάβα, άοπλοι Ουκρανοί στρατιώτες κινήθηκαν κατά των ενόπλων που έχουν καταλάβει τη βάση από τις 3 Μαρτίου και έπειτα από διαπραγματεύσεις ανέλαβαν και πάλι τις οργανικές τους θέσεις. Η «Κ» μίλησε με στρατιώτες χωρίς διακριτικά που έχουν αποκλείσει την είσοδο του λιμανιού όπου παραμένει -ελλιμενισμένο αλλά σε κατάσταση επιφυλακής- το ουκρανικό πλοίο «Σλαβούτιτς», επικεφαλής του ουκρανικού στόλου, βόρεια της Σεβαστούπολης. Οταν τους ρωτήσαμε «ποιοι είναι», απάντησαν: «Είμαστε πολιτοφυλακή, στρατός της Κριμαίας». «Πού βρήκατε τόσο βαρύ οπλισμό;» ήταν η επόμενη ερώτηση. «Τα αγοράσαμε από κατάστημα στη Σεβαστούπολη», η απάντηση.

Εξω από τη βάση είχαν σπεύσει γυναίκες, σύζυγοι των οποίων υπηρετούν στο «Σλαβούτιτς». «Εχω δύο παιδιά, δύο και έξι ετών. Ο άντρας μου βρίσκεται πάνω στο πλοίο και δεν έχει παραδοθεί, απ’ ό,τι ξέρω κανένας δεν έχει παραδοθεί. Δεν θέλουμε να γίνει πόλεμος», λέει η Ναταλία Πετσένικ. Προσθέτει ότι στην τοπική κοινωνία έχουν αρχίσει να τους αποκαλούν «Αρειανούς», καθώς μέχρι σήμερα δεν απαντούσαν στην ερώτηση από πού έχουν έρθει. Ο υποδιοικητής του πλοίου επιβεβαίωσε ότι έγιναν προσπάθειες κατάληψής του από Ρώσους στρατιώτες. «Είμαστε εντάξει, έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Μόνο γυναίκες δεν έχουμε», μας φώναζαν οι ναυτικοί πάνω στο πλοίο, σε μια προσπάθεια να δείξουν «ηθικόν ακμαιότατον».

Εν τω μεταξύ σειρά από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φτάνουν διαρκώς στα δημοσιογραφικά γραφεία και διαδίδονται ραγδαία. Ορισμένες μεταδίδονται από τοπικά κανάλια, ανάλογα με το ποια πλευρά υποστηρίζουν. Το επίσημο κρατικό κανάλι της Κριμαίας, που κατελήφθη από ενόπλους πριν από λίγες ημέρες και τώρα ελέγχεται από τη λεγόμενη κυβέρνηση της Κριμαίας, μεταδίδει την πλευρά της νέας διοίκησης. Το πρόγραμμα θυμίζει σοβιετική τηλεόραση της δεκαετίας του ’80, χαρούμενες κυρίες λένε στην κάμερα πόσο ευχαριστημένες είναι με την αλλαγή που έγινε και ότι αισθάνονται απόλυτη ασφάλεια. Αντίθετα, το προσκείμενο στους Τατάρους της Κριμαίας κανάλι αντιμετωπίζει πολύ σκεπτικά την κατάσταση, προβάλλοντας δηλώσεις πολιτών που διαφωνούν με τη στρατιωτική επέμβαση των Ρώσων. Πρόκειται για ένα μόνο στοιχείο του επικοινωνιακού πολέμου που εξελίσσεται στην περιοχή.

Στο κεντρικό ξενοδοχείο της Συμφερούπολης «Μοσκβά» έχει τοποθετηθεί πινακίδα που ενημερώνει τους δημοσιογράφους να έρθουν σε επαφή με το γραφείο Τύπου της νέας αρχής.

Την ημέρα που η «Κ» επισκέφθηκε το στρατόπεδο πεζοναυτών στην περιοχή Θεοδοσία της Κριμαίας, έξω από το οποίο είχε συγκεντρωθεί ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών, τέσσερα άτομα που συστήθηκαν ως τοπικοί δημοσιογράφοι πρότειναν αρκετά επίμονα τη βοήθειά τους. Υποστήριξαν ότι δεν αντέχουν άλλο «την προπαγάνδα κατά της Κριμαίας» και γι’ αυτό ζήτησαν να γραφτεί «όλη η αλήθεια». Αυτή, όπως οι ίδιοι διευκρίνισαν, είναι ότι ο λαός της Κριμαίας υποστηρίζει τη Ρωσία και ότι είναι υπέρ μιας αυτόνομης ηγεσίας. Ο περισσότεροι κάτοικοι της Κριμαίας με τους οποίους μιλήσαμε είναι πραγματικά κατά της πολιτικής που ασκούσε το Κίεβο τα τελευταία χρόνια καθώς και σε διάφορους νόμους που περιόριζαν τη ρωσική καταγωγή ή γλώσσα τους. Ωστόσο λίγοι ήταν εκείνοι που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας και οι περισσότεροι δηλώνουν ότι στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική αλλά να είναι καλά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, να έχουν δουλειές, οι συντάξεις να πληρώνονται στην ώρα τους και να επαρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή