Εγκριση της έκθεσης από Ευρωκοινοβούλιο

Εγκριση της έκθεσης από Ευρωκοινοβούλιο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκθεση προόδου για την Τουρκία ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας μάλιστα από το Συμβούλιο και την ελληνική προεδρία να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 για το δικαστικό σώμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα και 24 για τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια, στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Το να ανοίξουν επιπλέον κεφάλαια στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας πάντως έχει αποκλειστεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η έκθεση της εισηγήτριας Ρία Οόμεν Ρουίτεν εγκρίθηκε με 475 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 43 αποχές. Μέσω της έκθεσης, η Ολομέλεια ζητεί συναίνεση στο εσωτερικό της Τουρκίας, με στόχο την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την εκπόνηση νέου Συντάγματος.

Στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος της ελληνικής προεδρίας, υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, δήλωσε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει ο καταλύτης για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ειδικά στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών» και ζήτησε «περισσότερες και συνεχείς προσπάθειες» σε σχέση με το ζήτημα σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι προκαλούν ανησυχία «οι πρακτικές περιορισμών στην ελευθερία των ΜΜΕ». Σημείωσε επίσης «με βαθιά λύπη» ότι η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει «την υποχρέωση πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης έναντι όλων των κρατών-μελών».

Στη συζήτηση, η Κύπρια ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου τόνισε ότι «μ’ αυτή την έκθεση επιβραβεύεται η τουρκική θρασύτητα, αφού ζητείται το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, χωρίς η Τουρκία να έχει εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας, χωρίς να έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και χωρίς να έχει τερματίσει την κατοχή της Κύπρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή