Ολέγκ Τιαχνιμπόκ: «Είναι γνωστό ότι υπάρχουν προδότες»

Ολέγκ Τιαχνιμπόκ: «Είναι γνωστό ότι υπάρχουν προδότες»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν τη σοβαρή κατάσταση στην Κριμαία οι επικεφαλής των κομμάτων της Ουκρανίας, τουλάχιστον όπως διαφαίνεται από τις επίσημες δηλώσεις τους. Στη συνέντευξη που έδωσε στην «Κ» ο αρχηγός του κόμματος Σβομπόντα, Ολέγκ Τιαχνιμπόκ, χαρακτήρισε προδότες τους στρατιώτες που έχουν παραδοθεί στον στρατό που έχει καταλάβει την Κριμαία. Ο ίδιος, όπως και οι περισσότεροι πλέον στην Ουκρανία, μιλάει ανοιχτά για ρωσικό στρατό κατονομάζοντας μάλιστα συγκεκριμένες στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας που -σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας- έχουν μπει στην Κριμαία.

Την ώρα που αναμένεται να βρεθεί ανάμεσα στους διεκδικητές της προεδρικής καρέκλας, προσπαθεί να διώξει από πάνω του τον χαρακτηρισμό του «ακροδεξιού». Ερωτώμενος σχετικά με τις «ακραίες» καταβολές του, απέφυγε να απαντήσει ανοιχτά και έκανε λόγο για «παρερμηνεία» παλαιότερων δηλώσεών του και για ρωσική «προπαγάνδα» που θέλει να τον παρουσιάσει ως νεοναζιστή. Δήλωσε «πατριώτης» και προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ζητήματα στα οποία ο ουκρανικός εθνικισμός έπαιξε ιδιαίτερα άσχημο ρόλο, όπως αυτό της κατάργησης της ρωσικής γλώσσας ως επίσημης. Παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες του ουκρανικού πολιτικού συστήματος, λέγοντας ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι θα έπρεπε να είχαν παράσχει πιο ουσιαστική βοήθεια στη χώρα του. Πάντως, η έντονη παρουσία πολιτικών σχημάτων όπως το Σβομπόντα και ο Δεξιός Τομέας στη χάραξη του μέλλοντος της χώρας προκαλεί ανησυχία, περισσότερο στους ίδιους τους Ουκρανούς.

«Το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο. Στην ουκρανική νομοθεσία δεν υπάρχει τέτοια έννοια όπως τοπικό δημοψήφισμα. Σε εμάς το ερώτημα της ανεξαρτητοποίησης ορισμένων περιοχών και η παροχή καθεστώτος ανεξαρτησίας είναι δυνατά μόνο μετά τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος. Πέραν τούτου, εκείνες οι κινήσεις που αναμένουμε από την πλευρά της Βουλής της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας δεν συνάδουν με το ουκρανικό Σύνταγμα. Εκτιμώ ότι εφόσον το Συνταγματικό Δικαστήριο δώσει στο ουκρανικό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα διάλυσης του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, θα μπορέσουμε να ακυρώσουμε αυτό το δημοψήφισμα και τα αποτελέσματά του», λέει ο Τιαχνιμπόκ σχετικά με το αυριανό δημοψήφισμα στη χερσόνησο.

Οπως και άλλοι πολιτικοί στην Ουκρανία, αναφέρεται στη βοήθεια που, όπως λέει, θα πρέπει να είχαν παράσχει οι δυτικές δυνάμεις. «Θεωρούμε την αντίδραση της Ευρώπης αδύναμη. Στα περισσότερα πράγματα θα έπρεπε να είναι περισσότερο γρήγορη. Ακόμα περιμένουμε τις εγγυήσεις. Εάν αυτή τη στιγμή η Αμερική και η Βρετανία δεν βοηθήσουν την Ουκρανία, θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία των εγγυήσεων προς τη χώρα μας, τις οποίες έχουν υπογράψει, στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης», αναφέρει ο ηγέτης του Σβομπόντα. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κατάσταση να μετατραπεί σε θερμό πόλεμο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμα για «χερσαία επιχείρηση στην Ουκρανία».

Ο συνομιλητής μας προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα της κατάργησης της ρωσικής γλώσσας, που αναστάτωσε τις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η κατάργηση του σχετικού νόμου έγινε για λόγους νομιμότητας, δηλαδή τυπικούς. Απορρίπτει ότι υπήρχε ζήτημα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού ενώ επιρρίπτει ευθύνες στη ρωσική προπαγάνδα για την άποψη που έχουν διαμορφώσει πολλοί από τους κατοίκους της Κριμαίας για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Αυτή τη στιγμή δέχονται επιθέσεις δημοσιογράφοι στην Κριμαία. Ουκρανικά κανάλια έχουν κλείσει και δεν μεταδίδουν, έχουν απαγορεύσει τα ουκρανικά κόμματα. Μπορείτε να καταλάβετε ποιος μπορεί να κατηγορηθεί για καταπίεση».

Τέλος, απορρίπτει την άποψη που κυριαρχεί σχετικά με την «εγκατάλειψη» των Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία από τη διοίκησή τους. «Πρέπει να καταλάβετε ότι πρόκειται για στρατιωτικούς και όχι για πολίτες. Οταν έδωσαν όρκο καταλάβαιναν τι έκαναν. Εκτελούν εντολή. Και η εντολή είναι να παραμένουν στις θέσεις τους, να μην υποκύπτουν στις προβοκάτσιες. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν προδότες, οι οποίοι ξεπουλήθηκαν. Αυτοί θα τιμωρηθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή