Βιτάλι Κλιτσκό στην «Κ»: Πως θα έρθει η αποκλιμάκωση στην Κριμαία

Βιτάλι Κλιτσκό στην «Κ»: Πως θα έρθει η αποκλιμάκωση στην Κριμαία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία, ένας εκ των ηγετών της εξέγερσης στην Ουκρανία, πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας και υποψήφιος για τις ουκρανικές εκλογές Βιτάλι Κλιτσκό μίλησε στην «Καθημερινή» σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα του, την κατάσταση στην Κριμαία και το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Ο ίδιος, όπως και η πλειοψηφία των πολιτικών της Ουκρανίας, τουλάχιστον στις επίσημες δηλώσεις του υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην Κριμαία με την πίεση των ξένων δυνάμεων και την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Πως κρίνετε την κατάσταση στην Κριμαία και ποια βλέπετε να είναι η επίλυσή της;

Πρόκειται για μια προσπάθεια να αποκοπεί από την Ουκρανία ένα κομμάτι και να μετατραπεί σε όργανο δημιουργίας αστάθειας στην περιοχή. Και σαφώς είναι κατανοητό ότι τέτοιες προσπάθειες δεν θα σταματήσουν μόνο με την Κριμαία.

Ποια είναι η άποψή σας για το δημοψήφισμα της Κριμαίας. Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας αφότου το –προφανές- αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανακοινωθεί;

Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ούτε από την Ουκρανία ούτε από την διεθνή κοινότητα. Προσπαθούμε να επιτύχουμε την αποχώρηση από την περιοχή όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ύστερα, θα τεθεί το ζήτημα της εγκαθίδρυσης της έννομης τάξης και της ασφάλειας, ώστε οι άνθρωποι στην Κριμαία να αισθάνονται προστατευμένοι. Θα χρειαστεί ακόμα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργία μηχανισμών που θα επιτρέπουν στην Κριμαία πραγματικά να αξιοποιεί το καθεστώς αυτονομίας της και να αποτρέπει στο μέλλον καταστάσεις, όπου η τοπική εξουσία κατακλέβει τους πόρους και ταυτόχρονα «πουλά» στον κόσμο παραμύθια περί «ουκρανικού κινδύνου».

Κρίνετε σωστό να δοθεί η απάντηση της Ουκρανίας σε στρατιωτικό επίπεδο στην ρωσική προσπάθεια κατοχής της Κριμαίας;

Το 1994 η Ουκρανία δέχθηκε τον πυρηνικό αφοπλισμό της με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Εάν αυτές οι εγγυήσεις δεν τηρηθούν –θα είναι ένα ισχυρό αρνητικό σήμα για το ότι το διεθνές δίκαιο δεν λειτουργεί πλέον, και ότι εφαρμόζεται πια μόνο το δίκαιο του ισχυρότερου. Τότε οι χώρες που βρίσκονται στην πορεία δημιουργίας όπλων μαζικής καταστροφής θα μπορούν να θεωρούν ακριβώς αυτά (σ.σ. τα όπλα) ως εγγύηση για την ασφάλειά τους. Κάτι τέτοιο φυσικά θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την διεθνή ασφάλεια.

Σημείο ενόχλησης για τους Ρώσους -και όχι μόνο- αποτέλεσε η δράση ακροδεξιών ομάδων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, κυρίως της ομάδας «Δεξιός Τομέας». Πόσο επικίνδυνες θεωρείτε αυτές τις ομάδες;

Πρόκειται για μύθο που δημιουργήθηκε από τη ρωσική προπαγάνδα. Οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ενάντια στο καθεστώς του Γιαννουκόβιτς και για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και την ελευθερία τους. Στο Μαϊντάν (σ.σ. σημαίνει «πλατεία» και αναφέρεται στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου που αποτέλεσε επίκεντρο των ουκρανικών κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες) δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ξενοφοβία, αντισημιτισμός ή απειλές για οποιαδήποτε ομάδα. Στο Μαϊντάν ακουγόταν και ακούγεται η κριμαική και η ρωσική γλώσσα. 40% των δολοφονηθέντων κατάγονταν από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Για αυτό δε αξίζει να πιστεύει κανείς σε θέσεις που αποτελούν ξεκάθαρα ψέματα.

Θα είστε από τους βασικούς υποψηφίους για τις ερχόμενες εκλογές στην Ουκρανία. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και πως βλέπετε το μέλλον της χώρας σας μετά τις εκλογές;

Χρειαζόμαστε «επαναφόρτιση» της εξουσίας στη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα, κανόνες βάσει των οποίων ζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος, όπου ο νόμος είναι ίδιος για όλους και η δικαιοσύνη είναι εξασφαλισμένη. Όπου το κράτος υπερασπίζεται και εγγυάται την ασφάλεια. Και όπου το υγειές επιχειρηματικό κλίμα βοηθά στο να δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Όπως στους αγώνες που έχετε συμμετάσχει ως πυγμάχος, έτσι και στην πολιτική, δεν έχετε την επιθυμία να κινηθείτε σκληρά και απότομα. Για παράδειγμα στη δεδομένη κατάσταση;

Στον αθλητισμό μετράνε οι σωστή στρατηγική και το αποτέλεσμα. Έτσι ακριβώς και στην πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή