Ο άλλος Αλέξης, ο σουλτάνος και το σκάφος

Ο άλλος Αλέξης, ο σουλτάνος και το σκάφος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες παρόμοιες με τον δικό μας Δεκέμβριο του 2008 γνώρισε η Τουρκία αυτήν την εβδομάδα μετά τον θάνατο του Μπερκίν Ελβάν, ενός 15χρονου Αλεβίτη που είχε τραυματιστεί από φιάλη δακρυγόνου τον περασμένο Ιούλιο, όταν πήγαινε να αγοράσει ψωμί και γύρω του μαίνονταν οι συγκρούσεις με αφορμή το πάρκο Γκεζί. Ο ανυποψίαστος έφηβος, παράπλευρη απώλεια των ταραχών του καλοκαιριού στην Τουρκία, έπεσε σε κώμα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, έδωσε όμως πολύμηνη μάχη να κρατηθεί στη ζωή και πέθανε την περασμένη Τρίτη, ζυγίζοντας μόλις 16 κιλά.

Ο θάνατός του, η προκλητική άρνηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει συγγνώμη και η ακόμη προκλητικότερη δήλωση του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, στο τουίτερ ότι όσοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του Ελβάν είναι «νεκρόφιλοι», δυναμίτισε εκ νέου το κλίμα. Παράλληλα άνδρες με πολιτικά, είτε υποστηρικτές της κυβέρνησης είτε μυστικοί αστυνομικοί, έδωσαν το «παρών» στις μαζικές διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας, απειλώντας τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.

Μια γενικευμένη αίσθηση ατιμωρησίας των δυνάμεων ασφαλείας (ουδείς συνελήφθη για τον τραυματισμό του μικρού) εξόργισε τους διαδηλωτές που εμφανίζονται όλο και πιο δυσαρεστημένοι από την πολιτική του Ερντογάν και ειδικότερα την ανυπαρξία κράτους δικαίου.

Είχε προηγηθεί η αποφυλάκιση πολλών κατηγορουμένων για την υπόθεση Εργκένεκον, ανάμεσά τους και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ, αλλά και τριών δολοφόνων Χριστιανών. Η απελευθέρωση των προαναφερθέντων κατηγορουμένων κατέστη εφικτή μετά τη μείωση του ορίου προφυλάκισης σε πέντε χρόνια. Αποτελεί όμως και μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ υπό τον Ερντογάν έχει χάσει τον έλεγχο της δικαιοσύνης μετά τη διάρρηξη της πρόσκαιρης συμμαχίας που είχε συνάψει με τον εξόριστο ισλαμιστή κληρικό, Φετουλά Γκιουλέν. Πλέον πολλοί είναι οι αναλυτές που προβλέπουν ότι ο στρατός θα επανακάμψει δριμύτερος, ανακαταλαμβάνοντας τον σοβαρό ρόλο που κατείχε πριν από το εντυπωσιακό δικαστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών που προσπάθησε να επιβάλει ο Ερντογάν με τις διώξεις σε βάρος της ηγεσίας του.

Με τον κλοιό των σκανδάλων να σφίγγει γύρω του και τις ηχογραφημένες συνομιλίες να τον ενοχοποιούν καθημερινά όλο και περισσότερο, ο Ερντογάν μοιάζει να αναζητά ερείσματα για να ελέγξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία διογκώνεται χωρίς ωστόσο να απειλεί την πρωτοκαθεδρία του ΑΚΡ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του μηνός. Η σκληρή στάση του πρωθυπουργού μετά τις διαδηλώσεις και οι καταγγελίες του ότι η αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ και ο κόσμος των επιχειρήσεων τρομοκρατούν τον κόσμο στους δρόμους ενόψει δημοτικών εκλογών έχει στόχο τη συσπείρωση του δικού του εκλογικού ακροατηρίου. Με δεδομένη την αδυναμία του να προσελκύσει ψηφοφόρους από το αντίπαλο στρατόπεδο, ο Ερντογάν επιχειρεί να εδραιώσει στο εκλογικό του σώμα την αίσθηση της απειλής από συμφέροντα και κέντρα που απεργάζονται την ανατροπή του. Στο πλαίσιο της δυσανεξίας απέναντι σε κάθε αντιπολιτευτική φωνή έφτασε στο σημείο ως άλλος σουλτάνος να μιλήσει για απαγόρευση του Facebook και του Youtube.

Για τον Μπιλάλ Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, η οσμή των σκανδάλων γίνεται όλο και πιο δυσάρεστη, καθώς καθημερινά αναρτώνται στο Youtube ηχογραφημένες συνομιλίες που εμφανίζουν τον Ερντογάν ή υπουργούς της κυβέρνησής του να συζητούν για μίζες πολλών εκατομμυρίων, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και μαύρο χρήμα.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν εξάλλου στο Διαδίκτυο στοιχεία για τις αμφιλεγόμενες εφοπλιστικές δραστηριότητες του γιου Ερντογάν, Μπιλάλ, ο οποίος παρέλαβε το έκτο πλοίο του, ονόματι Pretty, χωρητικότητας 91.970 τόνων. Τον Ιανουάριο του 2013, όταν οργίαζαν οι φήμες, ο πρωθυπουργός είχε κάνει μια δήλωση που έμεινε θρυλική: «Μιλούν για τον Μπιλάλ και για εφοπλιστικές εταιρείες και πλοία. Υπάρχουν πλοία και πλοία. Ο γιος μου έχει ένα πλοιαράκι»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή