«Απειλή χωρίς αντίδοτο ο MERS» δηλώνει στην «Κ» ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ

«Απειλή χωρίς αντίδοτο ο MERS» δηλώνει στην «Κ» ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοχύρωτη απέναντι σε ενδεχόμενη «επέλαση» του κοροναϊού MERS μοιάζει να είναι η διεθνής κοινότητα. Αν και η ασθένεια, Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, κάνει την εμφάνισή της με συμπτώματα, όπως ο βήχας και ο πυρετός, χαρακτηριστικά μιας κοινής γρίπης, μπορεί να αποβεί μοιραία ιδιαίτερα για ανθρώπους με βεβαρημένη κατάσταση υγείας, προκαλώντας πνευμονία ή νεφρική ανεπάρκεια.

Το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 40% ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή  στη Σαουδική Αραβία έχουν αναφερθεί 339 επιβεβαιωμένα περιστατικά, από τα οποία 102 θανατηφόρα. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που αν και φέρουν τον ιό δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στο «kathimerini.gr» ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Γιασάρεβιτς.

«Αυτό που είναι σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, καθώς, όπως είδαμε πρόσφατα, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν μέτρια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα. Παρόλα αυτά τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα, συνεπώς, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται μεταξύ ατόμων της συγκεκριμένης κατηγορίας», δηλώνει ο κ. Γιασάρεβιτς, ο οποίος αδυνατεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη του ιού.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται διαρκώς, ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία, είναι αβέβαιο τι θα συμβεί μελλοντικά. Όσο για το εάν θα μπορούσε ο MERS να αποτελέσει μία πανδημία, οι ειδικοί περιορίζονται προσωρινά στη μελέτη του φαινομένου, καθώς υπάρχουν αρκετά κενά πληροφόρησης σε σχέση με τη μετάδοση και την πηγή της μόλυνσης.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες για την εξέλιξη του ιού. Για να εξελιχθεί μία ασθένεια σε πανδημία θα πρέπει να υπάρξουν πολλά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής με τον συγκεκριμένο κοροναϊό» εξηγεί ο Τάρικ Γιασάρεβιτς, τονίζοντας ωστόσο ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τη φύση του MERS.

«Πρόκειται για έναν νέο ιό για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά, δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο, ούτε κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Η έρευνα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, το οποίο είναι φυσιολογικό, γιατί ο ιός έκανε την εμφάνισή του πριν από δύο χρόνια και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου. Ερευνες έχουν δείξει ότι ο ιός εντοπίζεται στις καμήλες».

Οι τρόποι μετάδοσης του ιού αποτελούν προς το παρόν γρίφο για τους επιστήμονες. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η επιβεβαίωση έρχεται δια στόματος Τάρικ Γιασάρεβιτς.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς μεταδίδεται από την πρωταρχική πηγή στον άνθρωπο κι αυτό είναι η προτεραιότητά μας να ανακαλύψουμε, ώστε να θέσουμε σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Το νέο στέλεχος κοροναϊού διαφέρει από τον SARS, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003 και οδήγησε στον θάνατο περίπου 800 άτομα αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Ο νέος κοροναϊός απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, τον Σεπτέμβριο του 2012. Στην ερώτηση αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ευνοούν την εξάπλωσή του σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η απάντηση είναι μάλλον δύσκολη.

«Είναι δύσκολο να ειπωθεί πότε και γιατί αυτό συμβαίνει. Οι ιοί ενδεχομένως να μεταλλαχθούν και να προσβάλουν κάποια στιγμή και ανθρώπους. Συνεπώς, υπάρχει η πιθανότητα ορισμένοι από τους ιούς που κάνουν την εμφάνισή τους στα ζώα αρχικά να μη μπορούν να επιβιώσουν σε άλλα είδη, ωστόσο, με κάποιες γενετικές τροποποιήσεις αυτό να αλλάζει», υπογραμμίζει ο κ. Γιασάρεβιτς.

Τα κρούσματα προέρχονται από τις χώρες Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Ομάν, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία και Μαλαισία. Το ελληνικό περιστατικό ήταν το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό στην Ευρώπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή