Υποκλαπέντες διάλογοι για το όνομα της ΠΓΔΜ

Υποκλαπέντες διάλογοι για το όνομα της ΠΓΔΜ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Τα αντίπαλα κυβερνητικά στρατόπεδα στην ΠΓΔΜ διοργάνωσαν χθες για τρίτη συνεχή ημέρα κινητοποιήσεις, καθώς ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό της πολύμηνης πολιτικής κρίσης. Περίπου 150 ακτιβιστές έχουν κατασκηνώσει έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στα Σκόπια, ζητώντας την παραίτηση Γκρούεφσκι. Σε απόσταση 2 χλμ. 50 υποστηρικτές της κυβέρνησης πέρασαν την προχθεσινή νύχτα έξω από το κοινοβούλιο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον πρωθυπουργό. Γκρούεφσκι και Ζάεφ βρέθηκαν χθες στο Στρασβούργο, όπου επρόκειτο να συναντηθούν το βράδυ, επιζητώντας την άρση του πολιτικού αδιεξόδου σε ένα διάλογο υπό την αιγίδα του ευρωκοινοβουλίου. «Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεφ Ράτκε.

Αφορμή για την έκρυθμη ατμόσφαιρα στο πολιτικό σκηνικό είναι η δημοσιοποίηση απόρρητων συνομιλιών, η τελευταία εκ των οποίων αφορά τον διάλογο με την Ελλάδα για το όνομα. Σε συζήτηση μεταξύ Γκρούεφσκι και του πρώην ΥΠΕΞ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο δεύτερος εμφανίζεται να ενημερώνει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. «Πιστεύω ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επιθυμούν επίλυση του ζητήματος και για τη δική τους εικόνα. Δεν είμαστε μόνο εμείς που επιθυμούμε λύση, αλλά κι εκείνοι…Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη θέση, που είναι διαφορετική από του Καραμανλή. Βιάζονται και γι’ αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση από ό,τι πριν από ένα χρόνο», εκτιμά ο Μιλοσόσκι και συνεχίζει: «Ο Γιώργος θα κατήγαγε έναν θρίαμβο, αν πήγαινε στο Σεράγεβο μαζί με τον Μορατίνος (σ.σ. Ισπανό ΥΠΕΞ), αν εμφανιζόταν αγανακτισμένος με τα προβλήματα και κόμιζε καλά νέα για την επίλυση με τα Σκόπια. "Η Ελλάδα ανακοινώνει με περηφάνια αυτό που ονομάζεται ατζέντα της Θεσσαλονίκης και τώρα έχει βαφτιστεί ατζέντα 2014 για τη συμμετοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., εγώ είμαι ο ηγέτης και την προωθώ". Δεν θα σταματούσαν να τον επιδοκιμάζουν».

«Ηρθαν σήμερα. Εκείνος ο πιο χοντρός. Δεν ξέρω αν τον θυμάσαι», λέει ο Γκρούεφσκι σε μια αποστροφή της συζήτησης και ο Μιλοσόσκι μοιάζει να καταλαβαίνει: «Υποθέτω ποιος είναι. Αυτός είναι βέρος Ελληνας. Ο άλλος είναι ανάμεικτος», λέει αναφερόμενος πιθανότατα στον «βέρο Ελληνα» πρώην διευθυντή του διυλιστηρίου, «ΟΚΤΑ», Εμμανουήλ Μαλέλη και τον «ανάμεικτο» Αλεξ Ρόντο, σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου .

Η συζήτηση μεταξύ Γκρούεφσκι και Μιλοσόσκι παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς ο τότε ΥΠΕΞ επιμένει στον πολιτικό προσδιορισμό «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας» με τον γεωγραφικό «Ανω» σε παρένθεση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η παρένθεση σταδιακά θα απαλειφθεί. «…Το όνομα αυτό δεν θα έχει ρίσκο για μας, θα το διατηρήσουμε Δημοκρατία της Μακεδονίας με κάτι εμπλουτισμένο, ανεξάρτητη ή κάτι άλλο, και το δικό τους γεωγραφικό σε παρένθεση. Κι αυτή στο σπίτι τους, αφού ο Γιώργος δεν μπορεί να το περάσει, μόνο στην παρένθεση θα πει "δεν μπορούσαμε τίποτα περισσότερο να κάνουμε, παραμένει Δημοκρατία της Μακεδονίας σε παρένθεση (Ανω)"», φαίνεται να λέει ο Μιλοσόσκι.

Σε άλλη συζήτηση μεταξύ Μιλοσόσκι και του διπλωμάτη Ζόραν Γιόλεφσκι, ο δεύτερος τον ενημερώνει για τον παραγκωνισμό του Αμερικανού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς από τις διαπραγματεύσεις. «Δεν βρέθηκε με τον Βασιλάκη πρόσφατα, τρεις ολόκληρους μήνες (σ.σ. εννοεί τον Ελληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη)», λέει ο Γιόλεφσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή