Ιβανόφ προς Ελλάδα: «Θα σας γυρίζουμε όσους μας γυρίζουν»

Ιβανόφ προς Ελλάδα: «Θα σας γυρίζουμε όσους μας γυρίζουν»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τρείς εβδομάδες μετά τις αποφάσεις της Συνόδου κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκέοργκι Ιβανόφ, απαντώντας το βράδυ της Παρασκευής σε σχετική ερώτηση της «Κ» σημείωσε ότι «δεν έχει συμβεί το παραμικρό για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου αυτής», καθώς, όπως τόνισε, «κυριαρχεί η ίδια γραφειοκρατική λογική».

Η ΠΓΔΜ διαχειρίζεται τα κύματα των προσφύγων χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε., ενώ ξοδεύει ένα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα μόνο για την αστυνομία της στην Ειδομένη. Η μόνη βοήθεια που της έχει δοθεί είναι 90.000 ευρώ από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.

«Η πλημμύρα των προσφύγων είναι μια απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Ιβανόφ, που διευκρίνισε ότι εφόσον τα βορειότερα κράτη της ΠΓΔΜ της στέλνουν πίσω πρόσφυγες ή μετανάστες που αρνούνται να τους καταγράψουν ως τετοιους, τότε και η ΠΓΔΜ θα κάνει το ίδιο.

«Αν δούμε χώρες της βόρειας Ευρώπης να το κάνουν θα τις ακολουθήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ετσι εξήγησε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας το γεγονός ότι τα Σκόπια έστειλαν 300  μετανάστες από το Ιράν  στην  Γευγελή /Ειδομένη, αφού τους είχαν «επαναπροωθηθεί απο τη Σερβία.

Οι πρόσφυγες αυτοί «μπλόκαραν» την σιδηροδρομική γραμμή όπου η γειτονική χώρα θέλει να διαμορφώσει «ένα μοναδικό σημείο εισόδου» και όχι να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα, εντύπωση που δημιουργήθηκε μετά την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή ενός φράκτη από συρματόπλεγμα.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας του με Ελληνες δημοσιογράφους που συμμετέχουν σε συναντήσεις με συναδέλφους τους από την  ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «οι διαφορές σο ζήτημα του ονόματος δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ασφάλειας».

Απο τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ πήγαν να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία 1000 μαχητές, από τους οποίους 600 έχουν επιστρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή