Τρόμος στην Κολωνία από τη μαφία των Μαροκινών

Τρόμος στην Κολωνία από τη μαφία των Μαροκινών

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τίτλο «Γιατί υπάρχουν τόσο πολλοί Μαροκινοί μεταξύ των υπόπτων στην Κολωνία», η γερμανική εφημερίδα «Ζιντντόιτσε» δίνει μια νέα διάσταση στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη στη Γερμανία, τις πρώτες μέρες του 2016. «Κάθονται δίπλα σε πρόσφυγες από τη Συρία στην αίθουσα αναμονής και περιμένουν μέχρι να τους πάρει ο ύπνος για να τους κλέψουν τα υπάρχοντα», διηγείται ένα μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης στη γερμανική εφημερίδα.

Ο λόγος για την κατάσταση στον κεντρικό σταθμό της Κολωνίας, όπου σημειώθηκαν δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις και κλοπές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. «Βορειοαφρικανοί έρχονται κάθε μέρα στον σταθμό για να κλέψουν», καταγγέλλει. Συχνές είναι άλλωστε οι προειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα: «Προσοχή, κυκλοφορούν τσαντάκηδες». Είναι η μουσική υπόκρουση σε ένα έργο, το οποίο ανεβαίνει στο κέντρο της Κολωνίας σχεδόν καθημερινά. Ιάπωνες τουρίστες αλλά και πρόσφυγες, έπειτα από πολύμηνη Οδύσσειά τους, πέφτουν θύματα των συγκεκριμένων συμμοριών. Παραδίπλα γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και γυναίκες παρενοχλούνται. Οι εφημερίδες έχουν γράψει εδώ και χρόνια για το πρόβλημα, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η αστυνομία της Κολωνίας έχει στοιχεία για το φαινόμενο. Από το 2011 τα κλοπιμαία καταλήγουν κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων από την Αλγερία, την Τυνησία και το Μαρόκο. Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, μόνο το 0,5% των Σύρων έχει διαπράξει κάποιο παράπτωμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Βορειοαφρικανούς εντός ενός έτους είναι 40%. Ο αριθμός αφορά άτομα, τα οποία συνελήφθησαν λόγω παράνομης παραμονής στη Γερμανία και στη συνέχεια υπέπεσαν εκ νέου σε κάποιο άλλο αδίκημα.

Το 2015 κινήθηκαν διαδικασίες κατά 1.947 Βορειοαφρικανών στην Κολωνία. Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται και μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ μεταξύ των υπόπτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η πλειονότητα είναι Μαροκινοί. «Ηταν συμπατριώτες», λέει στη «Ζιντντόιτσε» ένας Μαροκινός, ο οποίος πέρασε την παραμονή στον σταθμό της Κολωνίας. Συμμορίες κλεφτών ενεργούν συντονισμένα και συνεννοούνται με νοήματα. Αυτό ακριβώς είναι πιθανό ότι συνέβη και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, επιβεβαιώνουν οι ανακριτές.

Αύξηση μεταναστών

Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ραλφ Γιέγκερ, τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν σημαντικά οι αφίξεις μεταναστών από βορειοαφρικανικές χώρες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Μαροκινοί ανήκαν στο τοπ πέντε των εθνικών ομάδων που φτάνουν ως πρόσφυγες στη Γερμανία. Συχνά σε αυτές τις χώρες επιλέγεται ο μεγαλύτερος γιος και αποστέλλεται από τις οικογένειές τους στη Γερμανία, όπου πρέπει γρήγορα να βρει τα χρήματα για τους διακινητές, εξηγεί ο Γιέγκερ.

Ο Σάμι Τσαρτσίρα, μέλος του γερμανικού ισλαμικού συμβουλίου, επισήμανε ότι τα τελευταία τρία έως τέσσερα χρόνια φτάνουν στη Γερμανία όλο και περισσότεροι νέοι από την περιοχή του Μαγκρέμπ, ειδικά την Τυνησία, την Αλγερία και το Μαρόκο. Πολλοί εξ αυτών φτάνουν είτε στην Κολωνία είτε στο Ντίσελντορφ. «Ψάχνουν επαφές, δεν ξέρουν γερμανικά, δεν ξέρουν πού να πάνε», συμπλήρωσε. Γι’ αυτό πάνε στις μεγαλουπόλεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ακόμη κι αν δεν έχουν άμεσα γνωστούς, βρίσκουν εκεί ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα τους. Πολλοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν και τις τρέχουσες προσφυγικές ροές για να μπουν παράνομα στη Γερμανία, ισχυρίστηκε.

Οι αστυνομικοί επαληθεύουν το γεγονός ότι πράγματι οι νεοαφιχθέντες από το Μαγκρέμπ καταφτάνουν στη Γερμανία με στόχο να συγκεντρώσουν χρήματα για την οικογένειά τους και καταλήγουν να ενταχθούν σε συμμορίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γειτονιά Μαγκρέμπ στο Ντίσελντορφ, όπου έχει διαμορφωθεί ένα «κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο» και στην οποία συρρέουν τσαντάκηδες και ληστές.

Από τον Ιούνιο του 2014, η τοπική αστυνομία έχει αναλύσει τις εγκληματικές δομές που έχουν συσταθεί στην περιοχή, μέσα από τη μελέτη στοιχείων που αφορούν 2.200 υπόπτους.

Συχνά, δε, οι συμμορίες διεκδικούν να απασχοληθούν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, τάση που έχει παρατηρηθεί από την αστυνομία της πόλης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποια από αυτά τα κέντρα υποδοχής βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, τα οποία είχαν κλαπεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.

Για την ερμηνεία των επιθέσεων την παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι τοπικές αρχές προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις και παρατηρήσεις τους για τη γειτονιά Μαγκρέμπ στο Ντίσελντορφ. Αλλωστε και στην Κολωνία υπάρχουν ειδικές ομάδες αστυνομικών που ασχολούνται με τις υποθέσεις τσαντάκηδων και ληστών, οι οποίοι συχνά προέρχονται από χώρες του Μαγκρέμπ, και οι οποίοι όμως έφτασαν στη Γερμανία με συριακά ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι αρχές δυσκολεύονται να χειριστούν τον όγκο των υποθέσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και να συρρέουν στην Κολωνία όλο και περισσότεροι επιτήδειοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή