Μια Νορβηγία λιγότερο «ελκυστική»

Μια Νορβηγία λιγότερο «ελκυστική»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της να κάνει την πατρίδα της λιγότερο «ελκυστική» στους πρόσφυγες, διεμήνυσε, μέσω της «Κ», η υπουργός Μετανάστευσης της Νορβηγίας Sylvi Listhaug, λίγο πριν μεταβεί στη Λέσβο. «Η Νορβηγία δέχθηκε, αναλογικά με τον πληθυσμό της, πολύ μεγάλο όγκο μεταναστών και προσφύγων το 2015», σημειώνει η κ. Listhaug. Την περασμένη χρονιά κατατέθηκαν 31.000 αιτήματα για άσυλο – εξ αυτών 18.500 εγκρίθηκαν. «Τα υπόλοιπα δεν έχουν απορριφθεί, απλώς δεν έχουν ακόμα εξεταστεί», διευκρινίζει η 39χρονη υπουργός, η οποία ανέλαβε τον Δεκέμβριο το χαρτοφυλάκιο. «

Πέρυσι τέτοια εποχή οι αιτήσεις είχαν μειωθεί για τα δεδομένα μας, το φθινόπωρο, όμως, τριπλασιάστηκαν τα αιτήματα, οπότε κληθήκαμε να προσλάβουμε και να εκπαιδεύσουμε νέο προσωπικό». Στη σκανδιναβική χώρα ζουν περίπου 26.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων 4.400 ασυνόδευτα ανήλικα. «Οταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων, θα δούμε πόσοι θα μείνουν στη χώρα και πόσοι θα πρέπει να φύγουν».

Πολλοί πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ονειρεύονται μια νέα ζωή σε κάποια από τις σκανδιναβικές χώρες, αγνοώντας, όμως, τις πολιτικές εξελίξεις. «Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική, για να διασωθεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας μας», ισχυρίζεται η υπουργός που προέρχεται από το «Κόμμα της Προόδου» (λαϊκή δεξιά). «Εξετάζουμε, λοιπόν, τους ισχύοντες κανονισμούς για να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε, ώστε να γίνουμε λιγότερο ελκυστικοί». Επισημαίνεται ότι όσοι λαμβάνουν διεθνή προστασία στη Νορβηγία εισπράττουν ετήσιο βοήθημα 18.000 ευρώ, ποσό που σχεδιάζεται να μειωθεί, καθώς προνόμια όπως αυτό κρίνονται ως «μέρος του προβλήματος». Σύμφωνα με την ίδια, η «φιλελεύθερη» στάση που κράτησε η γειτονική Σουηδία στο προσφυγικό την οδήγησε σε οικονομικό πλήγμα, που της στερεί τώρα τη δυνατότητα να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε άλλες χώρες. Η Νορβηγίδα υπουργός θεωρεί επωφελέστερο να δίνει η χώρα της οικονομική στήριξη σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, μέσω των EEA Grants, τα οποία διατίθενται και σε προγράμματα για πρόσφυγες.

Παράλληλα έχει αποσταλεί και εξειδικευμένο προσωπικό από τη Νορβηγία στην Ελλάδα, ενώ έχει συμφωνηθεί τη διετία 2016-2017 στη Νορβηγία να μετεγκατασταθούν 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, και να επανεγκατασταθούν 3.000 από την Τουρκία και τον Λίβανο. «Ολα, όμως, είναι ρευστά, καθώς η κατάσταση είναι απρόβλεπτη. Τώρα έχει αυξηθεί η κινητικότητα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, ενώ κανείς δεν ξέρει πόσο θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σύνορα, που έως τώρα έχουν αποτρέψει μεγάλο αριθμό ανθρώπων να φτάσουν στη Νορβηγία», επισημαίνει φανερά ανήσυχη. Στην πατρίδα της το προσφυγικό αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα θέμα δημόσιας συζήτησης, ενώ το διακύβευμα για τη χώρα των 5 εκατ. κατοίκων φαίνεται να είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή