ΚΟΣΜΟΣ

«Λιώστε τους το κεφάλι, σφάξτε τους με μαχαίρι, πατήστε τους με το αυτοκίνητό σας»

lioste-toys-to-kefali-sfaxte-toys-me-machairi-patiste-toys-me-to-aytokinito-sas-2142745

«Αν μπορείτε να σκοτώσετε κάποιον άπιστο Αμερικανό ή Ευρωπαίο, ακόμα καλύτερα έναν αντιπαθητικό βρωμιάρη Γάλλο κάντε το, έχετε εμπιστοσύνη στο Θεό και σκοτώστε τους με όποιον τρόπο θέλετε» κήρυττε τον Σεπτέμβριο του 2014 ο επίσημος εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι. «Λιώστε τους το κεφάλι, σφάξτε τους με μαχαίρι, πατήστε τους με το αυτοκίνητό σας, πνίξτε τους ή δηλητηριάστε τους».

Στην ομιλία του, που προωθήθηκε στους υποστηρικτές της τζιχάντ ανά τον κόσμο τον Αύγουστο του 2014, οι οπαδοί του Ι.Κ. παροτρύνονταν για πρώτη φορά να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Δύση.

Ο δράστης του χθεσινού πολύνεκρου χτυπήματος στη Νίκαια της Γαλλίας μοιάζει να έκανε πράξη το κήρυγμα μίσους του αλ Αντνάνι: παρέσυρε με φορτηγό ψυγείο εκατοντάδες Γάλλους που –με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 14ης Ιουλίου- είχαν συγκεντρωθεί στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

Ο Πέτερ Νόιμαν, Διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) επισημαίνει στο βιβλίο του με τίτλο «οι νέοι τζιχαντιστές» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα Ελληνικά ότι η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους κατάλαβε ότι τέτοιου είδους ενέργειες μπορούσαν εξίσου να σπείρουν τον τρόμο, όσο και οι πιο σύνθετες επιθέσεις, στις οποίες ειδικευόταν στο παρελθόν η Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τον Νόιμαν, η παρούσα στρατηγική του Ι.Κ. οδηγεί σε περισσότερα και πιο άμεσα αποτελέσματα απ΄όσο η ελπίδα για μια μεγάλη επιχείρηση, που απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία και άρα είναι πιο εύκολο να ματαιωθεί από τις υπηρεσίες Ασφαλείας. «Το Ισλαμικό Κράτος έκανε τους ‘μοναχικούς λύκους’ ήρωες» επισημαίνει.

Της επίθεσης στη Νίκαια εξάλλου έχουν προηγηθεί παρόμοιου τύπου ενέργειες στον Καναδά και την Ευρώπη. Στις 20 Οκτωβρίου 2014 ένα άτομο προσπάθησε να εμβολίσει με το αυτοκίνητό του δύο στρατιώτες κοντά στο Μόντρεαλ, ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα παρόμοιες επιθέσεις έγιναν στη Ντιζόν και τη Νάντη της Γαλλίας. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες φώναξαν «Ο Θεός είναι μεγάλος» και χτύπησαν πεζούς με το αυτοκίνητό τους.