Τα μηνύματα του Λονδίνου και οι γκάφες

Τα μηνύματα του Λονδίνου και οι γκάφες

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επιλογή του υπουργικού της συμβουλίου η διάδοχος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι, απέδειξε πως, όταν λέει Brexit, το εννοεί. Η τριάδα που τοποθέτησε στα καίρια υπουργεία Εξωτερικών, Brexit και Διεθνούς Εμπορίου είναι όλοι τους ακραιφνείς υπέρμαχοι της εξόδου από την Ε.Ε.: ο Μπόρις Τζόνσον, ο λιγότερο ιδεολόγος και οπορτουνιστής, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, τέως υπουργός Ευρώπης και ο Λίαμ Φοξ, πρώην υπουργός Αμυνας, αντίστοιχα.

«Αν ο Μπόρις Τζόνσον ήταν επικίνδυνος για τη Βρετανία ως υπέρμαχος του Brexit, ως υπουργός Εξωτερικών είναι επικίνδυνος για τον κόσμο», έγραψε ο Independent παραθέτοντας μνημειώδεις γκάφες και εξοργιστικές ρήσεις του, όπως ότι υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη αφότου ισχυρίστηκε ότι οι μαύροι έχουν χαμηλότερο IQ ή ότι άφησε να εννοηθεί ότι οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο πάντρεμα τριών ανδρών με ένα σκύλο. Είχε αποκαλέσει την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου στο Λονδίνο «αριστερίστικη ανοησία του Σιν Φέιν» και παρομοίασε τη Χίλαρι Κλίντον με «σαδίστρια νοσοκόμα σε ψυχιατρείο».

Ενα απάνθισμα παλιότερων δηλώσεών του φιλοξένησε και το Spiegel, το οποίο ζήτησε τις αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών για τη συγκεκριμένη υπουργοποίηση. «Δεν θα με εξέπληττε αν ο Δράκουλας γινόταν στη συνέχεια υπουργός Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο σοσιαλδημοκράτης Ρολφ Μούτσενιχ.

Η αίσθηση του χιούμορ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής πολιτικής ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε ρεσιτάλ ανεκδότων κατά την τελευταία του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Δήλωσε ότι ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, του θυμίζει τον «Μαύρο Ιππότη» των Μόντι Πάιθον, που του κόβουν πρώτα το ένα χέρι, μετά το δεύτερο και εκείνος συνεχίζει να μονομαχεί προκαλώντας τον αντίπαλό του και, όταν μένει και χωρίς πόδια, του λέει: «Εντάξει, ας πούμε ότι είμαστε ισόπαλοι».

Οπως έγραψε στους Financial Times ο Σάιμον Κούπερ, τα συνήθη όπλα είναι η ρητορική και το χιούμορ. «Στη Βρετανία το χιούμορ χρησιμοποιείται για να σταματούν συζητήσεις που κινδυνεύουν να αποκτήσουν συναισθηματικό βάθος ή να γίνουν ανιαρές ή υπερβολικά εξειδικευμένες και τεχνικές».

Αστειάκια

Τους επόμενους μήνες και χρόνια, η χώρα και οι πολίτες της είναι βέβαιο πως θα χορτάσουν αστειάκια από τα χείλη πολιτικών. Πάντως, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μέι είναι εξαιρετικά σοβαρές. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της, Φίλιπ Χάμοντ, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης μετά το δημοψήφισμα, όπως είχε προειδοποιήσει ο προκάτοχός του Τζορτζ Οσμπορν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο τελευταίος είχε πει ότι είναι πιθανό να χρειαστούν περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από το Brexit.

Στον αντίποδα, ο Χάμοντ ανέφερε ότι θα λάβει προσεκτικά εξετασθείσες αποφάσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι οποίες θα ανακοινωθούν κανονικά, ως είθισται, το φθινόπωρο. Οσο κι αν το επιτελείο της Μέι προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ομαλότητας και η ίδια η πρωθυπουργός επιμένει να ζητεί πίστωση χρόνου από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν για γρήγορη διευθέτηση της σχέσης και οριστικό διαζύγιο. Το Λονδίνο προσπαθεί να θολώσει τα νερά με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Τζόνσον, ο οποίος περιέγραψε το όραμά του προκειμένου να αναδειχθεί η Βρετανία σε δυναμικότερο παγκόσμιο παίκτη. Επιπλέον, έσπευσε να διευκρινίσει αινιγματικά ότι «το Brexit δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρώπη». Δηλώσεις σαν κι αυτή μάλλον δείχνουν απροθυμία να αναλάβει τις ευθύνες για την εξέλιξη, που βρίσκει τη χώρα του να απομακρύνεται από την Ε.Ε., και ακυρώνουν την εκτίμηση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι «τώρα τουλάχιστον θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Στους Εργατικούς, η κρίση οξύνεται, καθώς ο Κόρμπιν καλείται να αντιμετωπίσει δύο εσωκομματικούς αντιπάλους, την πρώην σκιώδη υπουργό Επιχειρηματικότητας, Αντζελα Ιγκλ, και τον Οουεν Σμιθ, πρώην σκιώδη υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας. Το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή στη διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη προκαλεί νέες εντάσεις.

Η εθνική εκτελεστική επιτροπή των Εργατικών απεφάνθη την Πέμπτη ότι μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων, που εγγράφηκαν στο κόμμα τους τελευταίους έξι μήνες, δεν δικαιούνται να ψηφίσουν τον Σεπτέμβριο. Η απόφαση ευνοεί όσους θέλουν να εκθρονίσουν τον Κόρμπιν, υποστηρικτές του οποίου δεν αποκλείεται να αμφισβητήσουν τη σχετική απόφαση με νομικά μέσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή