«Αρχείο» με 180.000 πρόσωπα στη Γαλλία

«Αρχείο» με 180.000 πρόσωπα στη Γαλλία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2015, έστειλαν στη γαλλική αντιτρομοκρατική οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της χώρας. Η εξέλιξη αφορά τη συνεχιζόμενη έρευνα των γαλλικών υπηρεσιών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, με απολογισμό 130 νεκρούς και 700 τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) και το γραφείο διεθνών δικαστικών συνδρομών της Εισαγγελίας έστειλαν προ ημερών στη γαλλική υπηρεσία Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) σκληρό δίσκο με τα στοιχεία όσων μεταναστών και προσφύγων καταγράφηκαν στη χώρα το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου 2015. Αστυνομικές αρχές αποκάλυψαν ότι το ηλεκτρονικό αρχείο περιλαμβάνει βιομετρικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, δηλαδή φωτογραφίες, αποτυπώματα και στοιχεία ταυτότητας, 180.000 αλλοδαπών που μπήκαν και καταγράφηκαν στην Ελλάδα το διάστημα από την 1η Αυγούστου μέχρι τη 12η Νοεμβρίου του 2015, την παραμονή δηλαδή των επιθέσεων στο Παρίσι από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Η ανάμειξη των ελληνικών αρχών στην έρευνα για την εξάρθρωση του δικτύου των τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν το Παρίσι και –τον Μάρτιο του 2016– τις Βρυξέλλες, έγινε κατόπιν αιτήματος συνδρομής των Γάλλων εισαγγελέων, που είχαν την ευθύνη της ανάκρισης. Στις 9 Ιουνίου 2016, συγκεκριμένα, ο δικαστής Κριστόφ Τεσιέ απέστειλε επίσημο αίτημα προς τις Αρχές της Ελλάδας ζητώντας να του διαβιβάσουν τα στοιχεία όλων των αλλοδαπών που είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα, το κρίσιμο διάστημα πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Από τις πρώτες μέρες των ερευνών είχαν άλλωστε προκύψει στοιχεία που αποδείκνυαν ότι οι τρομοκράτες είχαν μπει στην Ελλάδα μέσω Λέρου, προσποιούμενοι τους Σύρους πρόσφυγες και πλέον στόχος των ερευνητών ήταν να ελέγξουν εάν και άλλοι μαχητές του Ι.Κ. είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στην Ευρώπη μέσα από τα «μονοπάτια» των προσφύγων.

Σε επίσημα έγγραφα, ο Γάλλος δικαστής επισήμανε ότι «είναι πολύ πιθανό και άλλοι τρομοκράτες να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, έτοιμοι να αναλάβουν δράση». Οπως είχε γράψει η «Κ» στο φύλλο της 31ης Ιουλίου, το αίτημα στάλθηκε μέσω Eurojust στο γραφείο διεθνών δικαστικών συνδρομών της Εισαγγελίας, το οποίο με τη σειρά του το διαβίβασε στην Αντιτρομοκρατική, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. Το διάστημα που ακολούθησε καθορίστηκαν (σε συνεργασία με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.) οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας και τελικά 8 μήνες αργότερα, την 23η Μαρτίου 2017, το αίτημα συνδρομής ικανοποιήθηκε. Ο σκληρός δίσκος με τις 180.000 «εγγραφές» παρελήφθη από υπάλληλο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα και στάλθηκε μέσα σε διπλωματικό σάκο με πτήση της Air France στους ερευνητές της γαλλικής υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE). Αυτοί, με τη σειρά τους, πρόκειται να αντιπαραβάλουν τα ονόματα και αποτυπώματα της λίστας με τα στοιχεία των υπόπτων για διασύνδεση με το Ι.Κ. που έχουν συγκεντρώσει στη διάρκεια των πολύμηνων ερευνών τους.

Εξάλλου, εκτός των καμικάζι που συμμετείχαν στις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες (και ταξίδεψαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας), τον λεγόμενο «Βαλκανικό δρόμο» επέλεξαν αρκετοί ακόμα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι συνελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά την περίπτωση του Bilal C., που κρατείται στη Γερμανία και φέρεται να ενεργούσε ως «ιχνηλάτης» για τον λεγόμενο «πυρήνα του Παρισιού». Συνελήφθη για παραβάσεις του «κοινού» εγκλήματος, ωστόσο, προέκυψε διασύνδεσή του με τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Από δημοσιεύματα στον Τύπο της Γερμανίας, αποκαλύπτεται ότι ο Bilal C. μπήκε το καλοκαίρι του 2015 στην Ελλάδα και διέσχισε τον βαλκανικό «διάδρομο» με αποκλειστικό σκοπό να καταγράψει τη διαδικασία και να ενημερώσει σχετικά τους μαχητές του Ι.Κ. που ακολουθούσαν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή