Σε 25ετή κάθειρξη Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης

Σε 25ετή κάθειρξη Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πορεία 450 χιλιομέτρων, από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, ξεκίνησε η τουρκική αντιπολίτευση την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενη για την 25ετή κάθειρξη που επιβλήθηκε σε βουλευτή με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών στον Τύπο. «Ζούμε σε δικτατορικό καθεστώς», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). «Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα στην οποία δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη. Αρκετά», πρόσθεσε δίνοντας το σύνθημα για την εκκίνηση της ανθρώπινης πομπής, που κρατούσε πανό με το σύνθημα adalet (δικαιοσύνη στα τουρκικά). Τελικός προορισμός ήταν οι φυλακές Μαλτέπε, όπου κρατείται ο Ενίς Μπερμπέρογλου. Ο βουλευτής του CHP καταδικάστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας, επειδή φέρεται ότι παρέδωσε κρατικά μυστικά στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Τζουμχουριέτ».

Η υπόθεση αφορά ένα επεισόδιο το 2014, όταν η τουρκική χωροφυλακή αναχαίτισε οχήματα που κατευθύνονταν προς τα συριακά σύνορα και τα οποία, ενώ ανήκαν στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, αντί να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έφεραν όπλα. Για την ίδια ιστορία δικάζονται και δύο δημοσιογράφοι της «Τζουμχουριέτ», ο πρώην αρχισυντάκτης της, Τζεμ Ντουντάρ, ο οποίος έχει καταφύγει στη Γερμανία και ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου Αγκυρας. Οπως θυμίζει στο σχετικό ρεπορτάζ η «Γκάρντιαν», όλοι τους υποτίθεται ότι συνεργάζονταν με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Η πρώτη φορά

Είναι η πρώτη φορά που στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκεται ένας βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μέχρι τώρα οι διώξεις είχαν στραφεί κατά του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Μέλη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επί μακρόν καταγγείλει ότι οι διώξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ξεπέρασαν κατά πολύ τους δράστες και στοχεύουν πλέον στην κατάπνιξη οιασδήποτε αντιπολιτευτικής φωνής. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους, επειδή υποτίθεται ότι διατηρούσαν σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν. Ωστόσο η εξοντωτική ποινή εις βάρος του βουλευτή συνιστά νέα κλιμάκωση στην εκστρατεία περιστολής ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Την Πέμπτη, εξάλλου, καταδικάστηκε Τούρκος δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή του σώματος στη Χάγη. Ο δικαστής Αϊντίν Ακάι συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ακάι ήταν μέλος του Δικαστηρίου που εκδίδει οριστικές αποφάσεις σε πολύκροτες υποθέσεις, όπως τα εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τη μάχη κατά των ξένων επιρροών, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επιδοθεί σε νέο κρεσέντο συνωμοσιολογίας και εθνικισμού. Πιο πρόσφατη φιλοδοξία του, να απαλλάξει την τουρκική καθημερινότητα από ξένες λέξεις όπως αρένα, που θυμίζει ρωμαϊκή παρακμή. Ετσι, το στάδιο της Μπεσίκτας μετονομάστηκε από Vodafone Arena σε Στάδιο Vodafone, χωρίς κάποιος να σκεφτεί ότι και το στάδιο δεν είναι τουρκική λέξη, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο βρετανικός «Εκόνομιστ».

Μπορεί η Αγκυρα να κλείνει την πόρτα στις δυτικές επιρροές, ταυτόχρονα όμως εξάγει αυταρχισμό και βία. Μετά τα βίαια επεισόδια εναντίον διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον με δράστες τους σωματοφύλακες του Ερντογάν στη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές δεν άφησαν την υπόθεση αναπάντητη. Την Πέμπτη απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος 12 μελών της προσωπικής του φρουράς για τη συμπεριφορά τους έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη τον περασμένο μήνα. Η αστυνομία εξήγησε ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εις βάρος τους και ότι οι ύποπτοι, που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Τουρκία, θεωρούνται πλέον καταζητούμενοι στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει απροκάλυπτα πλέον την καμπάνια εξισλαμισμού της χώρας του μέσα από το μπαράζ κατασκευής χώρων λατρείας, που εκτός όλων των άλλων τονώνουν και την οικονομία. Μέσα στα νέα αυτά τζαμιά καθρεφτίζονται ανάγλυφα οι φιλοδοξίες του Ερντογάν, γράφει σε άρθρο της στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η Σούζι Χάνσεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή